Υπαρκτός είναι ο κίνδυνος εξαφάνισης της λεοπάρδαλης του Αμουρ, καθώς έχουν μείνει μόλις 84 εκπρόσωποι του είδους που είναι επίσης γνωστό ως λεοπάρδαλη της Άπω Ανατολής ή λεοπάρδαλη της Μαντζουρίας.
Οι 84 λεοπαρδάλεις έχουν καταγραφεί στην επαρχία Πριμορσκι της Ρωσίας και την επαρχία Τζιλιν της Κίνας.
Η νέα αυτή πληθυσμιακή καταγραφή των λεοπαρδάλεων του Αμουρ δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό έντυπο Nature Conservation Letters από επιστήμονες από την Κίνα, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Οι επιστήμονες συνένωσαν τις δυνάμεις τους για να συγκεντρώσουν πληροφορίες από ειδικές κάμερες και στις δύο πλευρές των συνόρων της Κίνας και της Ρωσίας.
Και επειδή δεν υπάρχουν άλλες επίσημες καταγραφές των λεοπαρδάλεων σε άλλα μέρη, αυτή η εκτίμηση θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει το συνολικό παγκόσμιο πληθυσμό αυτού του είδους στην άγρια φύση.
Κι ενώ ο αριθμός αυτός θεωρείται μικρός, προηγούμενες καταγραφές στη Ρωσία ρίχνουν ακόμα χαμηλότερα τον αριθμό τους, στα 25-50 ζώα. Ωστόσο, επειδή επρόκειτο για εκτιμήσεις που είχαν γίνει βάσει των ιχνών που εντόπισαν οι επιστήμονες στα χιόνια, είναι εξαιρετικά δύσκολο να θεωρηθούν βάσιμες λόγω της ασαφούς σχέσης μεταξύ του αριθμού των διαδρομών και του αριθμού των ζώων.
Αντιθέτως, οι ειδικές κάμερες καταγραφής, αναγνωρίζουν κάθε αιλουροειδές από συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και έτσι δίνουν μια πιο ακριβή εκτίμηση.
Ο συνδυασμός δεδομένων από την Κίνα και τη Ρωσία παρέχει γενικότερα ακριβέστερη εκτίμηση για τον πληθυσμό των λεοπαρδάλεων καθώς όπως εξηγεί η βιολόγος Ανια Βιτκαλοβα από το Εθνικό Πάρκο Λεοπαρδάλεων στη Ρωσία «Γνωρίζαμε ότι οι λεοπαρδάλεις κινούνται και πέρα από τα σύνορα, αλλά μόνο με το συνδυασμό δεδομένων μπορούμε να καταλάβουμε πόση κινητικότητα πραγματικά υπάρχει».
Παρά την κινητικότητα των ζώων, υπάρχουν διαφορές στη δυναμική του πληθυσμού στη Ρωσία έναντι της Κίνας. Οι λεοπαρδάλεις επανα-αποικίζουν την Κίνα μετακινούμενες από τη ρωσική πλευρά, όπου ο αριθμός τους φαίνεται να έχει φτάσει στο μέγιστο αυτού που μπορεί να υποστηριχθεί.
Ο Ντέιλ Μιγκελ συντονιστής του Προγράμματος για την Προστασίας της Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας Tiger , σημειώνει ότι «αυτή η πρώτη αυστηρή εκτίμηση του παγκόσμιου πληθυσμού της λεοπάρδαλης του Αμουρ αντιπροσωπεύει ένα εξαιρετικό παράδειγμα της αξίας της διεθνούς συνεργασίας. Η προσπάθεια θέτει τις βάσεις για μελλοντικές διασυνοριακές δράσεις διατήρησης του απειλούμενου αυτού είδους».