Λαφαζάνης στο politispress: Βαθύ κούρεμα έως διαγραφή χρεών “κόκκινων” δανειοληπτών

1330
Λαφαζάνης στο politispress

Παναγιώτης Λαφαζάνης: “Η μόνη ελπίδα για παλιούς και νέους κόκκινους δανειολήπτες είναι ένα βαθύ κούρεμα έως διαγραφή των δανείων τους”. Συνέντευξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο politispress.gr της Θεσσαλονίκης και στον δημοσιογράφο Γαβριήλ Αβραμίδη

 

Γ. Αβραμίδης: Κύριε Λαφαζάνη πως σχολιάζετε την απόφαση του αρχηγού της αστυνομίας, με εντολή της κυβέρνησης, για απαγόρευση σε όλη την επικράτεια συνάθροισης άνω των τριών ατόμων; Το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜΕΡΑ25 υπόγραψαν κοινή ανακοίνωση, εσείς συμφωνείτε; Επίσης πως είδατε την αντιμετώπιση από την αστυνομία των πολιτών, που τηρώντας τα μέτρα προστασίας για την πανδημία θέλησαν να τιμήσουν την επέτειο του Πολυτεχνείου;

Π. Λαφαζάνης: Όλες οι κυβερνήσεις αυτό το οποίο επιδιώκουν είναι να ενταφιάσουν το Πολυτεχνείο, το οποίο όσο περνά  ο καιρός λόγω των τραγικών καταστάσεων που αντιμετωπίζει η χώρα γίνεται και πιο επίκαιρο, κυρίως με το μεγάλο όραμά του για εθνική ανεξαρτησία-ψωμί-παιδεία- ελευθερία. Δεν έχουν καταλάβει ότι το Πολυτεχνείο δεν μπαίνει στη ναφθαλίνη.

Η απόφαση Μητσοτάκη – Χρυσοχοΐδη για απαγόρευση συναθροίσεων πάνω από 3 άτομα ξεπερνούσε κάθε όριο αυταρχισμού και έριχνε λάδι στη φωτιά στον εορτασμό μιας επετείου που θα μπορούσε να τιμηθεί με συνεννόηση και με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, χωρίς να προκληθούν «επεισόδια» και ανεπιθύμητες παρενέργειες. Δυστυχώς αποφάσεις απαγόρευσης συναθροίσεων τέτοιου τύπου είχαν ληφθεί στη χώρα μόνο στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, την άλλη μέρα από την είσοδο των τανκς στο Πολυτεχνείο και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όταν απέκλεισε ακόμα και τη διέλευση μεμονωμένων πολιτών κατά τις επισκέψεις Ομπάμα και Μέρκελ στην Αθήνα. Τελικά η κυβερνητική αυτή απόφαση κατέληξε σε φιάσκο κι έπληξε βαρύτατα την εικόνα της κυβέρνησης, η οποία έδειξε το αποκρουστικό πρόσωπο ενός νέου αστυνομικού κράτους αυθαιρεσίας και ανεξέλεγκτης βίας  και συλλήψεων.

Να σημειώσω ταυτόχρονα ότι επέκρινα ως λάθος του ΚΚΕ την έκδοση κοινής ανακοίνωσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜΕΡΑ 25 κατά της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων. Δεν μπορεί το ΚΚΕ να γίνεται στη πράξη, ανεξάρτητα από προθέσεις, «πλυντήριο» παρόμοιων αυταρχικών πεπραγμένων του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση, για τα  οποία ποτέ δεν εξέφρασε μεταμέλεια κι αυτό  πολύ περισσότερο όταν την ίδια μέρα ο ΣΥΡΙΖΑ καλούσε τους πολίτες να μη μετέχουν στις συγκεντρώσεις και πορείες για το Πολυτεχνείο, προφανώς λόγω κορωνοϊού, νομιμοποιώντας έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, τις κυβερνητικές απαγορεύσεις. Αλλοίμονο αν φτάσουμε στο σημείο να αναγορευθεί ο ακραία συστημικός και αναξιόπιστος ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια το δημοψήφισμα με το περήφανο ΟΧΙ, εκφραστής ενός νέου δημοκρατικού μετώπου αντίστασης που έχει ανάγκη σήμερα ο τόπος.

 

Γ. Αβραμίδης: Τα περιοριστικά μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας έχουν επιφέρει βαρύ πλήγμα σε πλατιά λαϊκά στρώματα, αυτοαπασχολούμενους, εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, υποαπασχολούμενους και ανέργους που πλέον δε μπορούν να βρουν εργασία. Έχετε κάποια πρόταση που εάν εφαρμοστεί μπορεί να αντιμετωπιστεί η μεγάλη κρίση που βιώνουμε και η φτώχεια που έρχεται;

Π. Λαφαζάνης: Η κυβέρνηση με τον επτάμηνο εφησυχασμό της είναι κατεξοχήν υπεύθυνη για την έξαρση της πανδημίας που οδήγησε σε νέο lockdown και δεν ξέρουμε σε πόσα άλλα ακόμα, αφού η κυβερνητική ολιγωρία συνεχίζεται και το κράτος έχει παραλύσει.

Η κατάσταση ιδιαίτερα στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα έχει γίνει πλέον κάτι παραπάνω από εφιαλτική, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Βαδίζουμε σε χειμώνα παρόμοιο των κατοχικών χρόνων με πρωτοφανή ανεργία, φτώχια και εξαθλίωση.

Αυτήν την ώρα η Ελλάδα χρειαζόταν ένα γιγάντιο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας, το οποίο όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί μέσα στην ευρωζώνη, όταν μάλιστα η χώρα εξαιτίας και του ευρώ έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ υπερχρέωσης και στην ουσία έχει «τελειώσει», αφού θα επακολουθήσουν πολύ πιο άγρια και σκληρότερα μνημόνια μετά την πανδημία.

Η μόνη διέξοδος θα ήταν να ανακτήσει η χώρα τη νομισματική της ανεξαρτησία και να εφαρμόσει, στη βάση μιας εθνικής νομισματικής πολιτικής, ένα μεγάλο σχέδιο με «κοπή» χρήματος ανακοπής της τεράστιας ύφεσης και υποβοήθησης της κοινωνίας. Επιθυμούμε, όμως, μια τέτοια ανατροπή ή θα αφήσουμε να ερειπωθεί η χώρα και ίσως να αφανιστεί και εθνικά;

 

Γ. Αβραμίδης:  Έχετε αγωνιστεί και αγωνίζεστε κατά των πλειστηριασμών, τι φέρνει για τους πολίτες ο πτωχευτικός νόμος που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία και πως μπορούν να προστατευτούν οι πολίτες;

Π. Λαφαζάνης: Ο νέος πτωχευτικός νόμος φέρνει τη δήμευση σε τεράστια έκταση σπιτιών και λαϊκών περιουσιών, που ούτε οι δυνάμεις κατοχής στη χώρα δεν αποτόλμησαν.

Η μόνη ελπίδα για παλιούς και νέους κόκκινους δανειολήπτες είναι ένα βαθύ κούρεμα έως διαγραφή των δανείων τους, αφού άλλωστε οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί πολλές φορές για να καλύψουν αυτές τις απώλειες και αυτή τη τακτική του κουρέματος την εφαρμόζουν πουλώντας τα κόκκινα δάνεια στα funds σε εξευτελιστικές τιμές, πράγμα που δεν το  κάνουν για τους δανειολήπτες.

Για το θέμα των κόκκινων δανείων θα αναλάβω στο επόμενο διάστημα νομικές και κινηματικές πρωτοβουλίες κατά της κυβέρνησης, των τραπεζών και των funds.

 

Γ. Αβραμίδης: Έχετε μιλήσει πολλές φορές για τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ του οποίου υπήρξατε κορυφαίο στέλεχος. Πιστεύετε πως εάν ακολουθούσε μια άλλη πολιτική, πλήρους ρήξης, θα ήμασταν σήμερα καλύτερα;

Π. Λαφαζάνης: Δεν ζήτησα ποτέ να εφαρμόσει η Ελλάδα πολιτικές «ρήξης» απέναντι σε οποιαδήποτε πλευρά, είτε της ΕΕ είτε των ΗΠΑ. Η πρότασή μου το 2015 ήταν θετική και προωθητική. Πρότεινα να μην συνθηκολογήσουμε και να μην υπογράψουμε το καταστροφικό τρίτο μνημόνιο, να περάσουμε στο εθνικό μας νόμισμα και να αναπτύξουμε παράλληλα σχέσεις συνεργασίας και με την Ρωσία, στη βάση της συμφωνίας που είχα υπογράψει μαζί της για τη διέλευση από τη χώρα μας ενός μεγάλου στρατηγικό αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο.

Αν είχε εφαρμοστεί αυτή η ρεαλιστική πολιτική, η θέση της χώρας μας σήμερα θα ήταν πολύ διαφορετική και πολύ καλύτερη και όχι μόνο οικονομικά και κοινωνικά, αλλά και εθνικά, από άποψη εθνικής ασφάλειας.

 

Γ. Αβραμίδης: Μπορεί, κατά τη γνώμη σας, να συγκροτηθεί πάλι ένας αριστερός ή εναλλακτικός πολιτικός πόλος  με προοπτική εξουσίας; Ποια θεωρείτε πως πρέπει να είναι τα προτάγματα ενός νέου πολιτικού χώρου;

Π. Λαφαζάνης: Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι να διαμορφωθεί όχι ένας αποκλειστικά αριστερός πόλος αλλά ένας δημοκρατικός πατριωτικός αντισυστημικός πόλος, ο οποίος θα απευθυνθεί σε όλο τον ελληνικό λαό, ανεξάρτητα από προηγούμενες εντάξεις και τοποθετήσεις, και θα τον καλέσει να συμμετάσχει σε έναν μεγάλο κοινό αγώνα με κεντρικό αίτημα να αποκτήσει η χώρα μας την εθνική της ανεξαρτησία.

Σήμερα η κατάκτηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας είναι η κεντρική προϋπόθεση για να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο διεξόδου, παραγωγικής αναδιοργάνωσης του κράτους, παραγωγικής οικονομικής ανασυγκρότησης, κοινωνικής δικαιοσύνης και πολυδιάστατης οικονομικής, αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής για την ασφάλεια της χώρας.

 

Γ. Αβραμίδης: Γιατί απέτυχε το εγχείρημα της ΛΑΕ όπου υπήρξατε πρόεδρος και ποια είναι σήμερα η σχέση σας με τη Λαϊκή Ενότητα;

Π. Λαφαζάνης: Ανέλαβα προσωπικά όλη την ευθύνη για την αποτυχία της ΛΑΕ. Το κύριο λάθος μου ήταν ότι δεν παρενέβην έγκαιρα για να ξεκαθαριστεί με όποιο κόστος για τη παράταξη μια κατάσταση «βαβέλ» στο εσωτερικό της, η οποία δεν βοηθούσε καθόλου στην επαναθεμελίωση της αριστεράς και στην ανάδειξη μιας στρατηγικής με δημοκρατικά, αναπτυξιακά, κοινωνικά και πατριωτικά χαρακτηριστικά.

Σήμερα δεν  μετέχω στη ΛΑΕ και θεωρώ ότι μια σκέψη που πάντα είχα για την επανίδρυση σε νέες βάσεις συνολικά της αριστεράς, έχει γίνει όσο ποτέ επίκαιρη.

 

Γ. Αβραμίδης:  Έχετε ανακοινώσει στην τηλεοπτική σας εκπομπή και στην ιστοσελίδα σας iskra.gr πως υπάρχουν ζυμώσεις για να προχωρήσετε σε δημιουργία νέας πολιτικής κίνησης. Που βρίσκεται αυτή η προσπάθεια;

Π. Λαφαζάνης: Στη πολιτική ζωή της χώρας υπάρχει και διευρύνεται ένα μεγάλο πολιτικό κενό. Αυτό το μεγάλο πολιτικό κενό αξιοπιστίας, εντιμότητας, ανιδιοτέλειας και συνέπειας θα επιχειρήσουμε να καλύψουμε με μια νέα πρωτοβουλία, η οποία θα έχει στο επίκεντρο να απαλλάξει τη χώρα από την ξενοδουλία, την υποτέλεια, τη φαυλότητα, το πελατειακό αναποτελεσματικό κράτος-βαρίδι και την διαπλεκόμενη ολιγαρχία για τη διέξοδο από τη κρίση με κύριο προσανατολισμό τη παραγωγική ανασυγκρότηση και μια ανεξάρτητη αμυντική και εξωτερική πολιτική. Αυτός ο νέος φορέας βρίσκεται στα σκαριά και θα είχε εξαγγελθεί αν δεν υπήρχε η έξαρση του κορωνοϊού.

 

Γ. Αβραμίδης: Η Ρωσική Ομοσπονδία έκανε μια ξεκάθαρη δήλωση  υποστήριξης των ελληνικών θέσεων για το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Γιατί δεν αξιοποίησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την ρωσική υποστήριξη;

Π. Λαφαζάνης: Στην Ελλάδα υπάρχει στους κυρίαρχους κύκλους ένα βαθύ νεοψυχροπολεμικό αντιρώσικο κλίμα, το οποίο αποτελεί καταστροφή για την οικονομία και κυρίως για την ασφάλεια και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας έναντι του τουρκικού επεκτατισμού.

Γι αυτό δεν αξιοποιήσαμε την ιδιαίτερα σημαντική θέση της Ρωσίας, η οποία τάχθηκε ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές υπέρ του νόμιμου δικαιώματος της χώρας για επέκταση των χωρικών υδάτων της στο Αιγαίο έως τα 12 ν.μ.

Η θέση αυτή της Ρωσίας αποτελεί κόλαφο για τη Τουρκία και τινάζει στον αέρα τα σχέδια του Ερντογάν για τη «γαλάζια πατρίδα». Και όμως η Ελλάδα, λόγω της βαθιάς υποτέλειάς της στα δυτικά κέντρα,  δεν αξιοποίησε με πρωτοβουλίες την ρώσικη θέση, πνίγοντας τα ΄πιο ζωτικά εθνικά μας συμφέροντα.

Η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και η προωθημένη συνεργασία με τη Ρωσία είναι το κλειδί για την ασφάλεια της χώρας μας σε αυτή τη κρίσιμη περίοδο. Η λυκοσυμμαχία Ρωσίας – Τουρκίας δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζει ώστε να μη βλέπουμε τις βαθιά ανταγωνιστικές, συγκρουσιακού χαρακτήρα επιδιώξεις Ρωσίας και Τουρκίας.

 

Γ. Αβραμίδης: Ο Σεργέι Λαβρόφ έκανε πρόταση στην χώρα μας για συμπαραγωγή του εμβολίου spoutnikv, για το ίδιο θέμα συνομίλησαν ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας με τον Ρώσο Πρέσβη Αντρέι Μασλόφ. Πολλές χώρες το έχουν παραγγείλει και μάλιστα είναι εμβόλιο αντισωμάτων του ιού και όχι εμβόλιο με τεχνητό RNA όπως είναι τα άλλα εμβόλια. Γιατί δεν το έχει παραγγείλει η χώρα μας για να γλυτώσουμε θύματα και την τεράστια οικονομική καταστροφή;

Π. Λαφαζάνης: Για τον ίδιο λόγο  που η Ελλάδα ακολουθεί μια πολιτική «ψυχρού πολέμου» και απομόνωσης απέναντι στη Ρωσία, για τον ίδιο λόγο γυρίσαμε τη πλάτη στο ρωσικό εμβόλιο. Μόνο που εδώ το έγκλημα των κυβερνώντων στη χώρα μας αφορά άμεσα την υγεία του ελληνικού λαού και ανθρώπινες ζωές, αφού το ρωσικό εμβόλιο δεν είναι μόνο πιο οικονομικό αλλά και όπως λένε αντικειμενικοί επιστημονικοί κύκλοι είναι πιο ασφαλές και πιο αποτελεσματικό. Αυτός είναι ο λόγος, άλλωστε, που το αίτημα μιας εθνικά ανεξάρτητης πολιτικής είναι τόσο ζωτικό για τη χώρα μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας