Λαφαζάνης στο Action24 για «ριφιφί στο Νομισματοκοπείο», δραχμή, «σκέτη» Μακεδονία, διέξοδο

2583
λαφαζάνης

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε πάνω από μία ώρα πολύ ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική συζήτηση για τις κρίσιμες εξελίξεις του καλοκαιριού του 2015 και το σήμερα, στην τηλεοπτικό σταθμό Action24 και στην εκπομπή «Τέτοιοι είναι», με τους Θ. Μαυρίδη και Κ. Χαροκόπο (βλ. και το ενδιαφέρον σχετικό βίντεο).

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατάγγειλε, κατά τη συζήτηση, την προπαγάνδα σε βάρος του, ότι, δήθεν, τον Ιούνιο και Ιούλιο 2015, μετά τον πρωτοφανή στα παγκόσμια χρονικά εκβιασμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία αυθαίρετα και με την αθλιέστατη σύμφωνη γνώμη του Γιάννη Στουρνάρα, διοικητή της κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας, διέκοψε τη χορήγηση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, πρότεινε, τάχα, το ανόητο αλλά και ανέφικτο εγχείρημα, που καταγράφηκε ως «ριφιφί στο Νομισματοκοπείο», με σκοπό την κλοπή (!) ή την εκτύπωση (!) νομίσματος.

Ως γνωστόν, η αυθαίρετη και εκβιαστική διακοπή ρευστότητας της ΕΚΤ, στα τέλη Ιουνίου 2015, προς τις τράπεζες, οδήγησε στον αυστηρότατο έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων (capital control) και στον συνεχή περιορισμό των χρημάτων που έδιναν οι τράπεζες (ΑΤΜ) στους πολίτες, ενώ σε μερικές εβδομάδες οι τράπεζες δεν θα είχαν καθόλου ρευστότητα και τα ταμεία και τα ΑΤΜ θα νέκρωναν την παροχή χρημάτων, καταδικάζοντας στον θάνατο την ελληνική οικονομία και στην πείνα την ελληνική κοινωνία.

Η ΕΚΤ, με την εκβιαστική αυτή κίνηση πίεζε ωμά την κυβέρνηση και τη χώρα να συνθηκολογήσει, αποδεχόμενη τους όρους της τρόικας και υπογράφοντας το τρίτο μνημόνιο, ως προϋπόθεση για την επαναφορά της ρευστότητας στο σύστημα.

Παρέμβαση στο «παρά πέντε»

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, όπως τόνισε στην εκπομπή, είχε ζητήσει φορτικά και εξαρχής, από τον Γενάρη του 2015, από την κυβέρνηση να προετοιμάσει εναλλακτικό σχέδιο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, ως ρεαλιστική και θετική εναλλακτική απάντηση σε τυχόν εκβιασμούς και αδιέξοδα, τα οποία με βεβαιότητα θα τα βρίσκαμε μπροστά μας, με τους ΤσίπραΒαρουφάκηΔραγασάκη να απορρίπτουν κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Παρά τη μη ύπαρξη σχεδίου, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε στους Θ. Μαυρίδη και Κ. Χαροκόπο, πως εκείνες τις κρίσιμες μέρες του Ιουλίου 2015 εξήγησε στον Τσίπρα ότι υπάρχει, έστω και στο «παρά πέντε», λύση για να μη υποκύψει η χώρα στον εκβιασμό της τρόικας, όπως υλοποιείτο από την ΕΚΤ και επομένως να μην υπογράψει μνημόνιο και να ακολουθήσει η χώρα έναν καινούργιο δρόμο αντιμνημονιακής ανασυγκρότησης.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης γνώριζε (ελάχιστοι τότε το γνώριζαν, ούτε και ο Τσίπρας), πως στο δίκτυο των υποκαταστημάτων της Τράπεζας της Ελλάδος είχαν διασκορπιστεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και φυλάσσονταν από την περίοδο Τρισέ, 22 περίπου δισεκ. τυπωμένα ευρώ σε όλα τα σχετικά μεγέθη. Και είχε αποθηκευτεί στο δίκτυο της Τράπεζας της Ελλάδος αυτό το μεγάλο ποσό, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον έκτακτα φαινόμενα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, σαν αυτά που εμφανίστηκαν με μεγάλους κινδύνους στην περίοδο Σαμαρά – Βενιζέλου, οι οποίοι κίνδυνοι αποσοβήθηκαν την τελευταία στιγμή με ταχεία αεροπορική μεταφορά χρημάτων από την Φρανκφούρτη.

Η πρόταση-«γέφυρα» για έξοδο από την ευρωζώνη

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, λοιπόν, σύμφωνα με όσα είπε στους Θ. Μαυρίδη και Κ. Χαροκόπο, πρότεινε ως λύση στον Αλ. Τσίπρα στην κρίσιμη εκείνη φάση του εκβιασμού ρευστότητας από την ΕΚΤ και προς αποφυγή μιας νέας μνημονιακής υποδούλωσης με την προσυπογραφή τρίτου επαχθούς μνημονίου, την αξιοποίηση από το ελληνικό Δημόσιο μέρους αυτού του ποσού των 22 δισεκ. ευρώ, προκειμένου να δημιουργηθεί μια «γέφυρα» για τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα, την απαλλαγή της από τη μνημονιοκρατία και την κηδεμονία και την εφαρμογή ενός βιώσιμου, ρεαλιστικού και αποτελεσματικού προοδευτικού προγράμματος ανασυγκρότησης της χώρας, ανάπτυξης και δικαιοσύνης.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε στη συζήτηση, ότι το Δημόσιο, με βάση την πρότασή του, θα έπαιρνε από το δίκτυο της Τράπεζας της Ελλάδος αυτό το ποσό «γέφυρας» για τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα με «Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου» και θα το λάμβανε ως δάνειο με το νόμιμο επιτόκιο δανεισμού της ΕΚΤ.

Συκοφαντίες τα περί «ριφιφί στο Νομισματοκοπείο»

Μια τέτοια ενδεχόμενη απόφαση και πράξη της ελληνικής κυβέρνησης δεν είχε την παραμικρή σχέση με «ριφιφί στο Νομισματοκοπείο», φράση που πρώτος χρησιμοποίησε σε βάρος του Παναγιώτη Λαφαζάνη ο Αλ. Τσίπρας και στη συνέχεια κατήγγειλε με την ίδια κατηγορία τον τότε υπουργό Ενέργειας και επικεφαλής του Αριστερού Ρεύματος σύσσωμο το κατεστημένο, το οποίο έντρομο, με επικεφαλής τον «αρχιπραξικοπηματία» Γ. Στουρνάρα, λύσσαξε για να ματαιώσει την πρόταση και να τη δυσφημίσει με όλα τα αθέμιτα μέσα, που σε άλλη ευκαιρία θα δημοσιοποιήσουμε.

Αντίθετα, η τυχόν πράξη της κυβέρνησης για την αξιοποίηση μέρους του ποσού των 22 δισεκ. της ΕΚΤ για έξοδο από το ευρώ, θα ήταν απολύτως νόμιμη και επιβαλλόμενη ως απάντηση στον πρωτοφανή εκβιασμό της ΕΚΤ και επιβεβλημένη από τη Χάρτα του ΟΗΕ, η οποία επιτάσσει ως πρώτιστο καθήκον κάθε κυβέρνησης να μεριμνά κατ’ απόλυτη προτεραιότητα για την επιβίωση του λαού της.

Η μόνη θετική πρόταση για την Ελλάδα

Είναι τραγικό ότι η πρότασή μου, είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, η μόνη εκείνη την ώρα για την αποφυγή της μνημονιακής υποδούλωσης, όχι μόνο δεν έγινε δεκτή, αλλά κατασυκοφαντήθηκε και χρησιμοποιήθηκε για να μη μπει στη συνέχεια η ΛΑ.Ε στη Βουλή.

Και τώρα, όμως, συνέχισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, η πρόταση εξόδου από την ευρωζώνη, ως πρώτο μεγάλο βήμα ρήξης συνολικά με την ΕΕ, έχει επείγουσα προτεραιότητα και συνιστά τη μόνη διέξοδο ελπίδας για τη χώρα, στο πλαίσιο ενός ριζοσπαστικού προοδευτικού προγράμματος εθνικής ανεξαρτησίας, δημοκρατίας, παραγωγικής αναστήλωσης, δικαιοσύνης και ανόρθωσης της χώρας.

Η Ελλάδα μέσα στην ευρωζωνική φυλακή, τη φυλακή του ευρω-μάρκου και τη γερμανική ΕΕ δεν έχει κανένα μέλλον, τόνισε.

Η μνημονιακή διολίσθηση Τσίπρα είχε χρονικό βάθος

Ο Γραμματέας της ΛΑ.Ε αποκάλυψε ακόμη ότι ο Αλ. Τσίπρας ακολουθούσε συμβιβαστικές ατραπούς και διολίσθαινε στο δρόμο που ακολούθησε μετά το δημοψήφισμα πολύ πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Μάλιστα υποστήριξε πως οι δύο κρίσιμοι σταθμοί αυτής της πορείας συμβιβασμού ήταν το φθινόπωρο του 2013 και το φθινόπωρο του 2014 κατά τη διάρκεια των δύο ταξιδιών του τότε αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο Όστιν των ΗΠΑ και στο Κόμο της Ιταλίας.

Συνεχίζοντας τις αποκαλύψεις, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε πως ο Αλ. Τσίπρας «ανέλαβε μεγάλες δεσμεύσεις» στο Όστιν και στο Κόμο, υπογραμμίζοντας ότι εκεί «είδε όλη την αμερικανική και ευρωπαϊκή ελίτ. Άπειρος, έβλεπε με δέος όλα αυτά που έγιναν εκεί και αυτό επέδρασε καταλυτικά», υπογραμμίζοντας πως «δεν ήταν προετοιμασμένος ούτε ψυχολογικά ούτε ιδεολογικά ούτε πολιτικά για να αντισταθεί στις τότε πιέσεις και, πολύ περισσότερο, σε όλα όσα ακολούθησαν».

Νέτο-σκέτο «Μακεδονία»!!!

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αναφέρθηκε και στη συμφωνία των Πρεσπών υποστηρίζοντας πως ο Αλ. Τσίπρας αλλά και οι στενοί του συνεργάτες θα υπέγραφαν και το «σκέτο Μακεδονία» προκειμένου να κλείσουν το θέμα.

Συγκεκριμένα δήλωσε πως «ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του, όχι μόνο ήταν έτοιμοι για τις Πρέσπες, αλλά πάντα είχαν ως θέση το σκέτο Μακεδονία ως όνομα της γείτονος, όχι Βόρεια Μακεδονία. Μακεδονία, νέτο σκέτο. Αυτή ήταν η θέση τους από παλιά».

Εντύπωση προκαλεί και η απάντηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη ότι ο ίδιος έδωσε μάχη για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αυτό, υποδηλώνοντας ότι η συζήτηση περί «σκέτου Μακεδονία» γινόταν την περίοδο που ο Λαφαζάνης βρισκόταν στον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή πριν τον Αύγουστο του 2015 και ως εκ τούτου οι εξελίξεις είχαν περίπου προαποφασιστεί.

Ο χρόνος των εκλογών

«Δεν έχει, μάλλον, αποφασίσει ακόμη για τις εκλογές» ήταν η απάντηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη σε ερώτημα που τέθηκε σχετικά με το πότε, κατά τη γνώμη του, θα τις προκηρύξει ο Πρωθυπουργός. Συμπλήρωσε όμως ότι ο Αλ. Τσίπρας παρά τα όσα καταγγέλλει δημοσίως, παρακολουθεί στενά, «καθημερινά» είπε τις δημοσκοπήσεις και κατέληξε λέγοντας πως κάθε μέρα ο Τσίπρας ξυπνάει με πρώτη σκέψη τον χρόνο των εκλογών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας