Κύπρος-Γαλλία υπέρ κυρώσεων στην Τελωνειακή Ένωση Τουρκίας-ΕΕ. Η Αθήνα σφυρίζει αδιάφορα

1438
άγκυρας

To MILITAIRE,

  • Παρουσιάζει δύο απόρρητες τοποθετήσεις, (του Κυπρίου ΥΠΕΞ στο Συμβούλιο Υπουργών και τμήματα της συζήτησης Μακρόν -Ερντογάν) για την στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο και τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και,
  • Επαναλαμβάνει και τη δήλωση Δένδια μετά το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ, προς σύγκριση.

Αναλυτικότερα:

«… Είναι ανέντιμο και εξευτελιστικό για την Ευρωπαϊκή ΄Ένωση να ζητά κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας, η οποία δεν βάλει και δεν απειλεί καμμία χώρα της ΕΕ  και να μην επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ- Τουρκίας,  οποία στην πράξη έχει καταπατήσει την κυριαρχία της Κύπρου με το Γιαβούζ και της Ελλάδας με το Ορους Ρέις και απειλεί με πόλεμο , αν δεν της παραχωρηθούν με διαπραγματεύσεις οι διεκδικήσεις της ..»

Αυτό ήταν το αιτιολογικό που παρουσίασε ο ΥΠΕΞ της Κύπρου κ. Χριστοδουλίδης εντός του Συμβουλίου ΥΠΕΞ της ΕΕ  για το βέτο της Κύπρου στις ευρωπαϊκές κυρώσεις της Λευκορωσίας, αν δεν υπήρχε ταυτοχρόνως απόφαση για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για τη συμπεριφορά της απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα. Η Προεδρία και το Βερολίνο είχαν αποφασίσει σιωπηλά να διαχωρίσουν τις κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας  από την απόφαση επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας στο Συμβούλιο Κορυφής.

Την επομένη ημέρα, του Συμβουλίου ΥΠΕΞ και  μετά από προτροπή της Α. Μέρκελ στον Ερντογάν,(στις καθημερινές, ατελείωτες συνομιλίες τους), ο Τούρκος Πρόεδρος τηλεφώνησε στον «ορκισμένο εχθρό» του τον Γάλλο Προέδρο Ε. Μακρόν.

Η συνομιλία μιας ώρας ήταν βαριά και χωρίς περιστροφές.

Σύμφωνα με απολύτως εξακριβωμένες πληροφορίες, ο κ Μακρόν, αφήνοντας στην άκρη την γαλατική ευγένεια, προειδοποίησε τον κ Ερντογάν ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και « αν συνεχίσει το ίδιο βιολί , θα δει τα μούτρα του σπασμένα».

Στην παρατήρηση του Τούρκου προέδρου ότι αυτός επιμένει στις διαπραγματεύσεις , η γαλλική απάντηση ήταν ότι « πρώτα γίνεται η διαπραγμάτευση και μετά βγαίνει το Ορους Ρέις» , με την προσθήκη:  «Αν νομίζετε ότι είστε πλανητάρχης, πείτε το στον Τουρκικό λαό. Αλλά έξω, δεν έχετε το δικαίωμα παραβιάσεων της διεθνούς νομιμότητας».

Ο κ Ερντογάν αντεπιτέθηκε με την πρόταση του για πολυμερή διάσκεψη  με τις χώρες  της Αν. Μεσογείου για τη λύση των προβλημάτων, αλλά , «παραπονέθηκε» ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν υπογράφουν συμφωνία για μισά- μισά  με τους Τουρκοκύπριους.

Η απάντηση Μακρόν :

Καθίστε να τα βρείτε. Εγώ , είτε είμαι πρόεδρος είτε όχι, θα σας παρακολουθούμε στενά, αν συνεχίσετε το ίδιο βιολί δεν ξέρω τι κυρώσεις θα υποστείτε».

Και ο κ Μακρόν συνέχισε:

« Τις πρώτες ενδείξεις ( των κυρώσεων) τις είδατε στο θέμα της Λευκορωσίας ( σ.σ. το βέτο της Κύπρου  στο Συμβούλιο). Αν για οποιοδήποτε λόγο, χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέσουν την Ελλάδα και την Κύπρο να μην θέσουν βέτο για την Τελωνειακή Ένωση, στο Συμβούλιο Κορυφής, εγώ, τέτοιες πιέσεις δεν τις δέχομαι..Συνεπάγεται ότι θα το κάνω εγώ..»

Ο κ Ερντογάν απολογήθηκε για το επεισόδιο με τη γαλλική φρεγάτα στα ανοιχτά της Λιβύης  για να πάρει την απάντηση Μακρόν « Αν οι Τούρκοι ναυτικοί σας δεν ξέρουν ποιο πλοίο είναι φίλιον, τότε να τους εκπαιδεύσετε..»

Η τρίτη αναφορά είναι οι δηλώσεις Δένδια μετά τη λήξη του προπαρασκευαστικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ΥΠΕΞ:

«Το ζήτημα (σ.σ. ελληνοτουρκικές σχέσεις) θα συζητηθεί πάλι στο συμβούλιο αρχηγών [κρατών και κυβερνήσεων],  ώστε να καταλήξουμε τελικά σε κατευθύνσεις για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις. Ελπίζουμε ότι μέχρι τότε η Τουρκία θα έχει δώσει, επαναλαμβάνω, απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Από εκεί και πέρα, συζητήθηκε μια πολύ μεγάλη γκάμα θεμάτων: η Λευκορωσία, η ανάγκη επιβολής κυρώσεων κατά του καθεστώτος Lukashenko, η σχέση της ΕΕ με την Κίνα, η σχέση της Ευρώπης με τις χώρες νότια της Μεσογείου, ώστε να μπορέσουμε να κατευθύνουμε αναπτυξιακούς πόρους για να λύσουμε προβλήματα όπως η ανεργία και η μετανάστευση. Γενικά έγινε μια ευρύτερη συζήτηση για τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αφορούν την Ένωση.»

Οι τρείς αυτές αναφορές, ( Χριστοδουλίδη, Μακρόν, Δένδια),  οδηγούν στο ανάγλυφο γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη   έχει αποφασίσει να μην βάλει κυρώσεις στην Τελωνειακή Ένωση– τη μόνη που πονάει την Τουρκία. Ή, αν αναγκαστεί,  να είναι ουραγός στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, που θα «σηκώσουν « η Κύπρος και η Γαλλία.

Η βιασύνη της κυβέρνησης να αναγγείλει την έναρξη των διερευνητικών επαφών …προσεχώς, δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για εκ των προτέρων παραχωρήσεις στην Τουρκία, ώστε να παραστήσει «την ηρωίδα» μέσα στις διαπραγματεύσεις..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας