Κόντε: Νομιμοφροσύνη στο ευρώ. Στις καλένδες το κούρεμα χρέους

1606
κόντε

Συνεχίζει την αναδίπλωση η κυβέρνηση Κόντε, την οποία στηρίζουν η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, καθιστώντας όλο και πιο άνευρο και άτολμο το οικονομικοκοινωνικό της πρόγραμμα.

Η ακροδεξιά με τα ποικιλόχρωμα Πέντε Αστέρια, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν μπορεί και δεν θέλει να έρθει σε ρήξη με το ευρωπαϊκό και ιταλικό κατεστημένο.

«Αν ο λαϊκισμός είναι η τάση των ηγετών να ακούν τον λαό και αν αντισυστημικός είναι όποιος εισάγει ένα νέο σύστημα και καταργεί τα παλαιά προνόμια της εξουσίας, τότε αυτή η κυβέρνηση αξίζει και τους δύο χαρακτηρισμούς», ανέφερε δημαγωγικά ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, επικεφαλής της πρώτης κυβέρνησης συνασπισμού ανάμεσα στο Κίνημα 5 Αστέρων και στη Λέγκα του Βορρά, ζητώντας χθες και λαμβάνοντας ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική Γερουσία. Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο Κόντε έκανε δήλωση νομιμοφροσύνης προς το ευρωσύστημα, υποστήριζοντας ότι η έξοδος της Ιταλίας από το ευρώ «δεν ετέθη ούτε τίθεται προς συζήτηση». Και συνέχισε, μάλλον υποκριτικά: «Το θέμα είναι άλλο. Είναι θεμιτό ή όχι για την κυβέρνηση μιας χώρας να επαναδιαπραγματευθεί την οικονομική πολιτική;». Χαρακτηρίζοντας το δημόσιο χρέος της Ιταλίας «απολύτως βιώσιμο», είπε ότι η κυβέρνησή του θα προσπαθήσει να το μειώσει με μέτρα τόνωσης της «ανάπτυξης», παραπέμποντας ουσιαστικά στις καλένδες την υπόθεση της ελάφρυνσης-κουρέματός του.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο πρώην πρωθυπουργός Μάριο Μόντι ζήτησε από τον Κόντε «περισσότερη ταπεινοφροσύνη και ρεαλισμό», υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος να υποστεί η χώρα «τον εξευτελισμό της τρόικας». Ο Μόντι είπε, επίσης με περισσό θράσος, ότι αν το Δημοκρατικό Κόμμα και η Φόρτσα Ιτάλια (σ.σ. δύο κόμματα που τιμωρήθηκαν στις κάλπες) δεν είχαν λάβει σκληρά μέτρα το 2011, «τώρα θα είχατε την τρόικα και θα ήσασταν επικεφαλής ημιαποικιακής κυβέρνησης».

Στην ομιλία του, ο Κόντε επανεπιβεβαίωσε τη θέση της Ιταλίας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, αλλά ανακοίνωσε παράλληλα ανοίγματα προς τη Ρωσία. «Θα ζητήσουμε αναθεώρηση των κυρώσεων, αρχίζοντας από αυτές που πλήττουν τη ρωσική κοινωνία» είπε, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του απήγγειλε Ντοστογέφσκι και Πούσκιν. Ως προς το μεταναστευτικό, έκανε λόγο για αποτυχία της ευρωπαϊκής πολιτικής, στηλίτευσε την «εγωιστική περιχαράκωση» άλλων χωρών και ανακοίνωσε ιταλικό «όχι» στη σχεδιαζόμενη αναθεώρηση της συμφωνίας του Δουβλίνου. «Δεν είμαστε ρατσιστές και δεν θα γίνουμε ποτέ» συνέχισε, υπερασπιζόμενος τους μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στη χώρα (μήπως όμως να ρωτούσε και τον κυβερνητικό του συνεταίρο, Ματέο Σαλβίνι, περί του ίδιου θέματος;).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας