Κόκκινα δάνεια: Διευρυμένη σεισάχθεια (διαγραφή) ιδιωτικών χρεών η μόνη λύση

1521
δανειολήπτης

Σε σύσκεψη ανωτάτου επιπέδου κυβέρνησης – τραπεζιτών υπό τον πρωθυπουργό θα επιχειρηθεί σήμερα να αναζητηθεί κοινή “συνισταμένη” για το εκρηκτικό ζήτημα των κόκκινων δανείων.

Η κοινή προσπάθεια κυβέρνησης και τραπεζιτών είναι να αναζητηθούν οι συμβιβαστικές λύσεις στα όρια “προστασίας” τς πρώτης κατοικίας με το νέο ν.Κατσέλη, στο τρόπο και στο ύψος του περιορισμένου ούτως ή άλλως “κουρέματος” του δανείου, στο τρόπο, τα κριτήρια και το ύψος ενδεχόμενης κρατικής επιδότησης καθώς και στο αν νέος ν.Κατσέλη θα προστατεύει και επιχειρηματικά και άλλα, πλην στεγαστικών δανείων.

Στελέχη της ΛΑ.Ε τόνιζαν στην Iskra ότι οι αναζητούμενες ρυθμίσεις για “κόκκινα” δάνεια εφιαλτικού ύψους που κινούνται, τουλάχιστον, στα 90 δις είναι απολύτως αδιέξοδες και δεν μπορούν να απαντήσουν στην ουσία του προβλήματος.

Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι οι δανειολήπτες δεν μπορούν με τίποτα να ανταπεξέλθουν σε οποιεσδήποτε ρυθμίσεις, πολύ περισσότερο σε ρυθμίσεις με μεγάλη επιβάρυνση, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν διαθέτουν εισοδήματα επιβίωσης. Επιπροσθέτως οι ρυθμίσεις που συζητούνται θα οδηγήσουν σε γενικευμένη φτωχοποίηση και όσους ακόμα διαθέτουν κάποια εισοδήματα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να μην χάσουν το σπίτι τους.

Αυτή η φτωχοποίηση μεγάλης κλίμακας θα προκαλέσει δραματικά κοινωνικά προβλήματα αλλά και θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην ήδη παραπαίουσα ανάπτυξη της χώρας.

Απέναντι στο εφιαλτικό πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους η μόνη θετική και ρεαλιστική λύση, έλεγαν τα στελέχη της ΛΑ.Ε, είναι μια ευρεία σεισάχθεια (διαγραφή) του ιδιωτικού χρέους με γενικά και οριζόντια, λίγο – πολύ, κριτήρια.

Αυτή, όμως, η σεισάχθεια, που επιβάλλεται για λόγους κοινωνικούς και κυρίως για λόγους ανάταξης της οικονομίας, για να μπορέσει να εφαρμοσθεί απαιτεί μια συνολική πολιτική ανατροπή στην χώρα και την εφαρμογή μιας νέας, αλλαγμένης εκ βάθρων, προοδευτικής οικονομικής πολιτικής, που θα έχει ως αφετηρία την δυνατότητα εφαρμογής εθνικής νομισματικής πολιτικής.

Αν δεν συμβούν όλα όσα παραπάνω υποδεικνύονται, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί, ανεξαρτήτως των ρυθμίσεων που τυχόν συνομολογηθούν ανάμεσα σε κυβέρνηση – τράπεζες – θεσμούς, σε νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τη μία και σε μια βασανιστική παράταση των εκκρεμοτήτων για χρόνια που θα βυθίζει στο τέλμα την οικονομία και θα πνίγει κάθε προοπτική ανάπτυξης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Στη συνέχεια παραθέτουμε σχετικό ρεπορτάζ για τις εξελίξεις από την ιστοσελίδα naftemporiki.gr:

Σε Eurogroup και Μαξίμου κρίνεται το σχέδιο για την α’ κατοικία

Στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών (Γ. Δραγασάκης, Δημ. Λιάκος, Αλ. Φλαμπουράρης) με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών και την αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου, η κυβέρνηση έχει στόχο να συμφωνηθεί το νέο σχέδιο νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, η κυβέρνηση έστειλε στις διοικήσεις των τραπεζών αλλά και τις Βρυξέλλες την πρότασή της, στην οποία περιλαμβάνεται «κούρεμα» δανείων, επιδότηση δόσης αλλά και μείωση του ορίου προστασίας α’ κατοικίας, βασισμένο στο λεγόμενο κυπριακό μοντέλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνεται «κούρεμα» στεγαστικού δανείου για όλους τους δανειολήπτες μέχρι 30% και κρατική επιδότηση ίση με το 1/3 του ποσού για εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα όρια προστασίας, αναμένεται να κυμανθούν από τις 100.000 ευρώ εμπορική αξία ακινήτου για τον άγαμο (από 180.000 ευρώ που είναι σήμερα) έως και τις 280.000 ευρώ για τον έγγαμο. Η αξία του ακινήτου και το διαθέσιμο εισόδημα του δανειολήπτη θα παραμείνουν τα βασικά κριτήρια υπαγωγής στη νέα ρύθμιση.

Κυβερνητικές πηγές, περιγράφοντας το κλίμα των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν διαφορές, εκφράζουν όμως αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία και εντός των χρονικών ορίων που έχει η κυβέρνηση μπροστά της, θα έχει ψηφίσει το νόμο που θα αντικαταστήσει τον «νόμο Κατσέλη».

Εκφράζουν την πρόθεση του πρωθυπουργού να υπάρξει συμφωνία όλων των μερών των διαπραγματεύσεων, ώστε αφενός να προστατεύεται η λαϊκή κατοικία από πλειστηριασμούς (αυτός είναι ο όρος που χρησιμοποιούν, χωρίς όμως να ορίζει ποια είναι η λαϊκή κατοικία) και αφετέρου να προστατευτούν οι τράπεζες ώστε να μη χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Παράλληλα, όμως, αφήνουν να εννοηθεί ότι ο συγκεκριμένος νόμος έχει σημαντική θέση στον πολιτικό σχεδιασμό, αφορά δεκάδες χιλιάδες πολίτες και θα προχωρήσει ακόμα και αν τελικά θεσμοί και τράπεζες δεν συμφωνήσουν. Επίσης, βρίσκεται μέσα σε ένα πλέγμα κινήσεων που αφορούν την οικονομική πολιτική και την προσπάθεια της κυβέρνησης να βελτιώσει τη θέση της μέσα στην άτυπη προεκλογική περίοδο που διανύουμε, μαζί με το σχέδιο νόμου για τις 120 δόσεις για χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και τις 120 δόσεις για χρέη στην εφορία, για τις οποίες η κυβέρνηση αφήνει να διαρρεύσει ότι είναι κοντά σε συμφωνία με τους θεσμούς.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας