Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονμπάς από τον Πούτιν, έχει προκαλέσει συναγερμό στο στρατόπεδο της Δύσης. Ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε συνομιλία με Μακρόν και Σολτς
Η Γερμανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες όσον αφορά στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Ο καγκελάριος Σολτς συμφώνησε με Μπάιντεν και Μακρόν ότι η απόφαση Πούτιν δεν θα μείνει χωρίς απάντηση. Αυτό έγινε γνωστό μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι τρεις ηγέτες. Οι χώρες της Δύσης μιλούν για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προαναγγέλλουν κυρώσεις έναντι της Ρωσίας που ανακοίνωσε σήμερα την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντοντσέκ και του Λουγκάνσκ.
Η Βρετανία αναφέρει ότι αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί το περίγραμμα των κυρώσεων που θα επιβληθούν στη Ρωσία. Για κυρώσεις μιλούν και οι χώρες της ΕΕ, ενώ οι ΗΠΑ προανήγγειλαν μέτρα εναντίον της Ανατολικής Ουκρανίας.
Ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία
Την ίδια στιγμή ο Πούτιν διέταξε ρωσικά στρατεύματα να εισέλθουν στην Ουκρανία, όπως αναφέρουν διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Διευκρινίζεται, ωστόσο, πως δεν πρόκειται για εισβολή, αλλά για ειρηνευτικές δυνάμεις της Ρωσίας στις περιοχές των «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε ο Πούτιν.
Νωρίτερα ο πρόεδρος Ζελένσκι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπάιντεν. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών είχε διάρκεια περίπου 35 λεπτών.
«Συζητήσαμε τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών», έγραψε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Twitter λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας.
Σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει πως ανέμενε αυτή την κίνηση από την Ρωσία, δηλώνοντας πως είναι έτοιμος για άμεση απάντηση.
«Ο πρόεδρος Μπάιντεν σύντομα υπογράφει Εκτελεστικό Διάταγμα που θα απαγορεύει νέες επενδύσεις, εμπόριο και χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ προς, από ή στις λεγόμενες περιοχές των Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Αυτό το Εκτελεστικό Διάταγμα θα παρέχει επίσης την εξουσία για την επιβολή κυρώσεων σε οποιοδήποτε άτομο αποφασιστεί να δραστηριοποιηθεί σε αυτές τις περιοχές της Ουκρανίας. Τα Υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών θα έχουν πρόσθετες λεπτομέρειες σύντομα» αναφέρεται.
Επίσης, οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν σύντομα πρόσθετα μέτρα που σχετίζονται με τη σημερινή «κατάφωρη παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων της Ρωσίας».
— Jen Psaki (@PressSec) February 21, 2022
Όπως τονίζεται, αυτά τα μέτρα είναι ξεχωριστά και θα ήταν επιπρόσθετα των γρήγορων και αυστηρών οικονομικών μέτρων που προετοίμασαν σε συντονισμό με τους συμμάχους και τους εταίρους σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία.
«Συνεχίζουμε τις στενές διαβουλεύσεις με τους συμμάχους και τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, για τα επόμενα βήματα και για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της Ρωσίας κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία» καταλήγει η ανακοίνωση.
Καταδικάζει το ΝΑΤΟ
Από την πλευρά του το ΝΑΤΟ, όπως επισημαίνει ο γ.γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, καταδικάζει τη ρωσική αναγνώριση του Ντονέτσκ/Λουγκάνσκ στην Ουκρανία.
Όπως αναφέρει «διαβρώνει τις προσπάθειες επίλυσης της σύγκρουσης και παραβιάζει τις συμφωνίες του Μινσκ. Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Καλούμε τη Μόσχα να σταματήσει να τροφοδοτεί τις συγκρούσεις και να επιλέξει τη διπλωματία».
I condemn #Russia recognition of Donetsk/Luhansk in #Ukraine. It erodes efforts to resolve the conflict & violates Minsk agreements. #NATO supports Ukraine sovereignty & territorial integrity. We urge Moscow to stop fuelling conflict & choose diplomacy. https://t.co/H4yczPG8XM
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) February 21, 2022
Ανναλένα Μπέρμποκ: Η Γερμανία θα αντιδράσει στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου
Η αναγνώριση από τη Ρωσία δύο αποσχισμένων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία ισοδυναμεί με «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Πρόσθεσε ότι η Γερμανία διαβουλεύεται με τους εταίρους της σχετικά με μια αντίδραση στην απόφαση του Προέδρου Πούτιν.
«Η σημερινή αναγνώριση των αποσχιστικών, αυτοαποκαλούμενων «λαϊκών δημοκρατιών» στην ανατολική Ουκρανία από τον Πρόεδρο Πούτιν ισοδυναμεί με κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και αποτελεί βαρύ πλήγμα σε όλες τις διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης», δήλωσε και πρόσθεσε: «Η Γερμανία συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Θα αντιδράσουμε σε αυτή την παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Συνεννοούμαστε με τους εταίρους μας».
Έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ ζητά ο Μακρόν
Ο Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε σήμερα την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία φιλορωσικών αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας και ζήτησε «στοχευμένες ευρωπαϊκές κυρώσεις» σε βάρος της Μόσχας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ.
Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε «έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» καταγγέλλοντας «μονομερή παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων της Ρωσίας και προσβολή της κυριαρχίας της Ουκρανίας», διευκρίνισε η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωση.
Σαρλ Μισέλ: Η ΕΕ θα αντιδράσει με ενότητα και σταθερότητα
Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα με αλληλεγγύη αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Συγκεκριμένα, σημειώνει:
«Η αναγνώριση των δύο αποσχισθέντων εδαφών στην Ουκρανία αποτελεί κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ.
Η ΕΕ και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα με αλληλεγγύη».
ΟΗΕ: Υποστηρίζουμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε σήμερα ότι θεωρεί πως η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία ουκρανικών αυτονομιστικών εδαφών «αποτελεί παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας».
Αυτό είναι «ασύμβατο με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στην ανακοίνωσή του.
«Τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης, συνεχίζουν να υποστηρίζουν πλήρως την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ.