Κυπριακό: Γιατί η Άγκυρα απέρριψε δημόσια τον διορισμό απεσταλμένου

457
Γιατί η Άγκυρα απέρριψε δημόσια τον διορισμό απεσταλμένου

Κίνδυνος προσάρτησης στο μέλλον των Κατεχομένων στην Τουρκία

Η κίνηση της Τουρκίας να προβεί σε δημόσια απόρριψη του διορισμού απεσταλμένου στο Κυπριακό αποτελεί ένα νέο αρνητικό δείγμα γραφής που βάζει πίεση προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών λίγες ημέρες πριν από τη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των εξελίξεων στο Κυπριακό, όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα “Φιλελεύθερος”.

Αυτό που φαίνεται να προκαλεί έκπληξη εντός και εκτός Κύπρου, σ’ ό,τι αφορά την επίσκεψη Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ήταν οι αναφορές που έγιναν στο θέμα του διορισμού ειδικού απεσταλμένου. Κίνηση δείχνει ότι η Άγκυρα ήταν εξ αρχής αντίθετη στον όποιο διορισμό παρά τις τοποθετήσεις Τατάρ (φωτογραφία) που εμφανιζόταν δεκτικός.

Αυτή ήταν η θέση πριν από την επίσκεψη Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα. Μετά τις συνομιλίες του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με τον Ερσίν Τατάρ ακολούθησε δημόσια απόρριψη. Κίνηση η οποία – όπως αναφέρουν πληροφορίες μας – προκαλεί εκνευρισμό ανάμεσα στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Γιατί τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ήθελαν ο όποιος διορισμός ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό να περνά από το ΣΑΟΗΕ. Περισσότερο υποστηρικτικοί στο να περνά από το ΣΑΟΗΕ ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου είναι οι Ρώσοι.

Διπλωματικοί κύκλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Τουρκία να κάνει κινήσεις τακτικής. Δηλαδή να δηλώνουν δημοσίως ότι δεν αποδέχονται τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου στο Κυπριακό και σε μεταγενέστερο στάδιο αφού σταθμίσουν τα δεδομένα να γίνουν δεκτικοί και να τα παρουσιάζουν ως υποχώρηση ή κίνηση καλής θελήσεως.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται προς την κατεύθυνση της Τουρκίας προκειμένου να αποφευχθούν τετελεσμένα στην Αμμόχωστο. Κινήσεις οι οποίες δεν φαίνεται να αποδίδουν (χαρακτηριστική η αντίδραση Ερντογάν σε επικοινωνία Μισέλ που δημοσιεύεται σε άλλη στήλη) σε βαθμό που να αναγκαστεί η Τουρκία να αλλάξει τακτική.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί πιέσεις προς την Τουρκία σε μια προσπάθεια να αποφεύγει τετελεσμένα στην Αμμόχωστο τονίζοντας πως ανάλογες ενέργειες θα επηρεάσουν αρνητικά την προσπάθεια για θετική ατζέντα και ευρύτερα τα ευρωτουρκικά. Αυτό τόνισαν κατά την επικοινωνία με Τούρκους αξιωματούχους τόσο ο Σαρλ Μισέλ όσο και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο ΥΠΕΞ σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ αναφέρθηκε στις κινήσεις που γίνονται από πλευράς Λευκωσίας για αποτροπή νέων τετελεσμένων στο Βαρώσι και στη δημιουργία δεδομένων τα οποία θα επιτρέπουν την επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό. Ο Ν. Χριστοδουλίδης είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταθέσει πρόσφατα γραπτώς τις ιδέες του προς τα Ηνωμένα Έθνη. Συζητήθηκαν, πρόσθεσε, με την απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα Τζέιν Χολ Λουτ κατά την τελευταία τους συνάντηση, καθώς και με τον ίδιο τον Αντόνιο Γκουτέρες, στη Γενεύη.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως στο έγγραφό του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρουσιάζει συγκεκριμένες ιδέες όσον αφορά στο θέμα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά την ετοιμότητά του για επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό.

Πηγή: philenews.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας