Κυπριακή ομηρία: Γερμανία και Γαλλία σχεδιάζουν την είσοδο Κύπρου στο ΝΑΤΟ

876
Γερμανία και Γαλλία σχεδιάζουν

Επανήλθε το Oruc Reis 20 μίλια νότια του Καστελόριζου

Η Γερμανία και η Γαλλία σχεδιάζουν την είσοδο της Κύπρου στο ΝΑΤΟ υποστηρίζουν έγκυροι κύκλοι της Τουρκίας μετά την πρωτοβουλία της ΕΕ να εκπονήσει έκθεση που προτείνει την πρόσκληση χωρών εκτός ΝΑΤΟ, όπως η Κύπρος και η Αυστρία σε Νατοϊκές Συνόδους Κορυφής.

Μια τέτοια κίνηση αφενός θα απομονώσει εντελώς την Κυπριακή Δημοκρατία από την Ρωσία, η οποία μέχρι τώρα στήριζε ουσιαστικά την Κύπρο και το χειρότερο θα διευκολύνει την Τουρκία να διχοτομήσει το νησί και να πιέζει, με τις πλάτες και του ΝΑΤΟ, για αυτήν τη διχοτόμηση και για την δορυφοροποίηση του συνόλου της Κύπρου στην Τουρκία.

Ένταξη της Κύπρου στο μακάβριο παιχνίδι σε βάρους του ελληνισμού αποτελεί ενδεχόμενη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ.

Κατά την τουρκική πλευρά αποδείχθηκε ότι η Γερμανία συνέταξε έκθεση με το πρόσχημα της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, χώρες που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ είναι η Αυστρία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Σουηδία, καθώς και η Κύπρος.
Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του γερμανικού υπουργού Εξωτερικών Heiko Maas ολοκλήρωσε την έκθεση και την έστειλε στα κράτη μέλη.
Ο Hubert Védrine, ένας από τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, συμμετείχε επίσης στην επιτροπή.

Σύμφωνα με την έκθεση, περιέχει 140 συστάσεις για την ενίσχυση της πολιτικής συνεργασίας και επικοινωνίας στο ΝΑΤΟ. Οι συστάσεις της έκθεσης, που εκπονήθηκε από εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένων πρώην υπουργών και διπλωμάτων, περιλαμβάνουν την πρόσκληση αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων τρίτων χωρών της ΕΕ σε συζητήσεις στο πλαίσιο των συνόδων κορυφής του ΝΑΤΟ.
Αυτή η πρόταση παρουσιάζεται ως στόχος της περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Κατά την Τουρκία φαίνεται ότι ο πραγματικός στόχος είναι η είσοδος της Κύπρου και της Αυστρίας στο ΝΑΤΟ μέσω της πίσω πόρτας.
Η Τουρκία, το 2017, άσκησε βέτο στην ένταξη του προγράμματος συνεργασίας της Αυστρίας με το ΝΑΤΟ.

“Εμπάργκο” στο βέτο

Το να είναι δύσκολο για τις χώρες μέλη να ασκήσουν βέτο στις αποφάσεις της συμμαχίας συγκαταλέγεται μεταξύ των συστάσεων που περιλαμβάνονται στην έκθεση, που αφορά το ΝΑΤΟ.

Αυτή η πρόταση εξετάζεται με στόχο να αποδυναμωθεί η δυνατότητα βέτο από την Τουρκία.
Η έκθεση προτείνει οι πολιτικές συνομιλίες να επιταχύνουν τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων εντός της Συμμαχίας και ότι αυτές οι συνομιλίες θα πραγματοποιούνται όχι μόνο στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αλλά και σε χώρες μέλη σε υπουργικό επίπεδο.

Η έκθεση αναφέρει ότι, για παράδειγμα, οι υπουργοί Εξωτερικών μπορεί να πραγματοποιήσουν πρόσθετες συναντήσεις ή οι υπουργοί Εσωτερικών μπορεί να συναντηθούν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Οι προτάσεις αυτές θα κατατεθούν την επόμενη εβδομάδα για να αξιολογηθούν.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χέικο Μάας και ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν-Γιβς Λε Ντάρια, ζήτησαν κοινή δράση κατά της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα.
Ο Γάλλος υπουργός στην Le Monde, ο Γερμανός στην Die Welt κατηγορούν την Τουρκία ως «απρόβλεπτη χώρα».

Επανήλθε το Oruc Reis 20 μίλια νότια του Καστελόριζου

Το Oruc Reis και τα δύο συνοδευτικά πλοία ενώ είχαν απομακρυνθεί σχεδόν 150 μίλια νοτίως του Καστελόριζου πλησιάζοντας το Barbaros το έτερο τουρκικό ερευνητικό σκάφος που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Κύπρου, άλλαξε πορεία και επανήλθε εκ νέου κοντά στο Καστελόριζο.

Βρίσκεται σχεδόν 20 μίλια νοτίως του Καστελόριζου αλλά στις 29 Νοεμβρίου θα αποχωρήσει είτε προς την Αττάλεια, είτε προς το Barbaros νότια της Κύπρου.

Βασική πηγή: bankingnews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας