Κυπριακές Προεδρικές εκλογές: Συγκρούσεις και στην πραγματικότητα ''συναίνεση'' με αστερίσκους

1710
εκλογές

Όλοι οι υποψήφιοι έχουν παρόμοιο, σχεδόν, οικονομικό-κοινωνικό πρόγραμμα, ενώ και οι όποιες ”διαφορές” τους στο Κυπριακό παρ’ ό,τι λαμβάνουν συγκρουσιακό τόνο, δεν μοιάζουν να έχουν βάθος.
Στη «μάχη» των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο ρίχνονται σήμερα εννέα υποψήφιοι, με επικρατέστερους τους: Νίκο Αναστασιάδη, Νικόλα Παπαδόπουλο, Σταύρο Μαλά, Γιώργο Λιλλήκα και Χρίστο Χρίστου.
Οι κάλπες άνοιξαν από τις 07:00 και θα κλείσουν στις 18:00, με διάλειμμα μίας ώρας, μεταξύ των ωρών 12:00 – 13:00.
Δικαίωμα ψήφου έχουν 550.876 ψηφοφόροι και λειτουργούν 1.122 εκλογικά κέντρα στην Κύπρο και στο εξωτερικό όπου είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από Κύπριους που είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο.
Τα αποτελέσματα αναμένονται περίπου στις 20:30.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτές εκτός μιας «μεγάλης και απίθανης έκπληξης» θα κριθούν στον δεύτερο γύρο, που θα γίνει στις 4 Φεβρουαρίου. Επίσης, εκτιμούν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα καθορίσουν οι «αναποφάσιστοι» και η «κρυφή ψήφος».
Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος, η προεκλογική εκστρατεία ολοκληρώθηκε συγκρουσιακά σε ψηλούς τόνους κάτι που προβληματίζει ως προς το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα σε ότι αφορά το δεύτερο γύρο, που θα είναι μια εντελώς νέα αναμέτρηση μεν αλλά χωρίς να έχουν αφεθεί διακριτά ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας για συνεργασίες. Τα εκλογικά αποτελέσματα απόψε θα καθορίσουν εν πολλοίς και τις κινήσεις της επόμενης μέρας βασικά από όσους θα μείνουν εκτός δευτέρου γύρου.
Ειδικά στο Κυπριακό, όπου τα πράγματα είναι πλέον οριακά , οι υποψήφιοι δεν παρουσίασαν «νέες και ευφάνταστες» ιδέες , εκτός από κάποιες αναφορές του Νικόλα Παπαδόπουλου σε πιο ορθολογική οργάνωση των συνομιλιών . Ωστόσο, απέφυγε να δηλώσει ρητώς κατά πόσον αποδέχεται ως μορφή λύσης του Κυπριακού την Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) , την οποία απορρίπτουν οι εταίροι του.
Ο νέος πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Σταύρος Μαλάς στηρίζουν τη συνέχιση της μέχρι τώρα διαπραγμάτευσης, ενώ ο Νικόλας Παπαδόπουλος προκρίνει ακύρωση των συγκλίσεων, οι οποίες επιτεύχθηκαν από το 2008. Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε πως θεωρεί τις προεδρικές «δημοψήφισμα» για την πολιτική στο Κυπριακό, μεταξύ της γραμμής Αναστασιάδη και Μαλά και της «νέας στρατηγικής» που προτείνει. Επίσης, ανέφερε ότι «δεν έχει αλλεργία» με την ομοσπονδία, αλλά διαφωνίες με το περιεχόμενο της λύσης, που δρομολογείται, και συγκεκριμένα σε θέματα διακυβέρνησης, περιουσιακού και κυρίως ασφάλειας και εγγυήσεων.
Οι διαφοροποιήσεις Αναστασιάδη – Μαλά εντοπίζονται σε θέματα τακτικής. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπερασπίζεται τους χειρισμούς του, ιδιαίτερα το περασμένο καλοκαίρι στο Κραν Μοντανά, ενώ ο Σταύρος Μαλάς τον επικρίνει, υποστηρίζοντας ότι έχασε μια σημαντική ευκαιρία για συμφωνία.
Από τους πέντε βασικούς υποψήφιους, ο μόνος που ξεκάθαρα απορρίπτει λύση ομοσπονδίας είναι ο Χρίστος Χρίστου του ακροδεξιού ΕΛΑΜ, χωρίς και πάλι να προτείνει καινούργια προσέγγιση.
Από τις θέσεις των υποψηφίων ξεχωρίζουν και οι προτάσεις Νικόλα Παπαδόπουλου και Γιώργου Λιλλήκα για καλύτερη αξιοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου με συγκεκριμένες δομές και διαδικασίες, καθώς και για την ανάγκη συμμετοχής εμπειρογνωμόνων στη διαχείριση του Κυπριακού, αλλά και ευρύτερα της εξωτερικής πολιτικής.
Ο Γ. Λιλλήκας τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την μορφή λύσης του Κυπριακού, θέση την οποία δεν φαίνεται να απορρίπτουν οι κύριοι Παπαδόπουλος και Χρίστου.

1 σχόλιο

  1. Ο Χρίστος Χρίστου του ΕΛΑΜ εκτός του ότι απορρίπτει ξεκάθαρα λύση δικοινοτικής ομοσπονδίας, προτείνει αλλαγή στρατηγικής ως εξής:
    Να τεθεί πλέον το Κυπριακό όχι ως πρόβλημα μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής.
    Δεδομένου της μικρής ισχύος του κυπριακού κράτους, αυτό νομίζω είναι μια πολύ διαφορετική προσέγγιση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας