Ενώ το πολύκροτο μέτρο στεγαστικού επιδόματος στους σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις θα έχει το ίδιο περίπου κόστος των 5 εκ. ευρώ.
«Ιερά» κυβερνητικά δωράκια 4,5 εκατομμυρίων ευρώ στην Εκκλησία και σε θρησκευτικές οργανώσεις με στόχο προφανώς την …καλή σχέση αλλά και την «ιερή» πελατειακή αντίληψη. Τα δώρα δίνονται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση διαλύει εργασιακές σχέσεις (κατάργηση 8ωρου, 10ωρο εργασία) και ιδιωτικοποιεί την ασφάλιση και εμπορευματοποιεί τη δημόσια Υγεία εν μέσω πανδημίας. Παράλληλα ξεπουλάνε τον κερδοφόρο ΔΕΔΔΗΕ.
Την ίδια στιγμή με τα παραπάνω, λοιπόν, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει έκτακτη επιχορήγηση 4.500.000 ευρώ στην Εκκλησία και σε θρησκευτικές οργανώσεις.
Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω ολόκληρη την κυβερνητική απόφαση υπό τον τίτλο «Καθορισμός του πλαισίου, των όρων, των προϋποθέσεων και των κριτηρίων κατανομής της προβλεπόμενης στην παρ. 1 του άρθρου 104 του ν. 4790/2021 (Α’ 48) εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης των θρησκευτικών φορέων».
Στην απόφαση σημειώνεται: «Καθορίζουμε το ύψος της εφάπαξ έκτακτης επιχορήγησης των θρησκευτικών φορέων, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις ανά δικαιούχο, τη διαδικασία υποβολής της αίτησης, τα απαιτούμενα στοιχεία και δικαιολογητικά, τη διαδικασία και τον τρόπο χορήγησης, τις υποχρεώσεις των δικαιούχων, καθώς και κάθε άλλο συναφές ζήτημα για την εφαρμογή των ρυθμίσεων του άρθρου 104 του ν. 4790/2021».
Σύμφωνα με το άρθρο 2 δικαιούχοι θρησκευτικοί φορείς της εφάπαξ έκτακτης επιχορήγησης είναι:
α) Η Εκκλησία της Ελλάδος, η Εκκλησία της Κρήτης, οι Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκάνησου,
β) το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (Κ.Ι.Σ.Ε.),
γ) τα Εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα (Ε.Ν.Π.) του άρθρου 12 ή του άρθρου 13 του ν. 4301/2014 (Α΄ 223),
δ) τα Θρησκευτικά Νομικά Πρόσωπα (Θ.Ν.Π.) του άρθρου 3 και του άρθρου 13 του ν. 4301/2014 (Α΄ 223), που διαθέτουν άδειες ευκτήριου οίκου,
ε) οι Διαχειριστικές Επιτροπές Μουσουλμανικής Περιουσίας (Δ.Ε.Μ.Π.) και οι Βακουφικές Επιτροπές Μουσουλμανικής Περιουσίας (Β.Ε.Μ.Π.) του ν. 3647/2008 (Α΄ 37), όσον αφορά στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, που διαθέτουν άδειες τεμενών,
στ) οι Οργανισμοί Διαχείρισης Κτημάτων Βακούφ Ρόδου και Κω, που διαθέτουν άδειες τεμενών και
ζ) οι θρησκευτικές κοινότητες που διαθέτουν άδειες ευκτήριου οίκου του α.ν. 1363/1938 (Α΄305).
Αξίζει να σημειωθεί ότι «το ποσό της εφάπαξ έκτακτης επιχορήγησης που λαμβάνει ο κάθε δικαιούχος είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο και στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλη γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα.
Αναλυτικά η «ιερή» απόφαση: