Κυβερνητική προπαγάνδα: Επενδύσεις στα χαρτιά ύψους 3,4 δις-Όλες σε ΑΠΕ-τουρισμό!

1151
Αοριστίες η επένδυση Microsoft στην Ελλάδα

Η κυβέρνηση, μπροστά στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει και την διευρυνόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών για την φτώχεια και την ανεργία στην χώρα, έχει βάλει σε κίνηση μια προπαγανδιστική μηχανή, η οποία προσπαθεί να εμφανίσει την χώρα ως, δήθεν, επενδυτικό Ελντοράντο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Microsoft Μπράντ Σμιθ, ανακοίνωσαν με πολλές τυμπανοκρουσίες μια επένδυση της Microsoft  σε data center, η οποία, όπως δήλωσαν, θα φτάσει σε ύψος πάνω από ένα δις, ενώ θα προσφέρει εκπαίδευση, όπως είπαν, σε εκατό χιλιάδες Έλληνες σε προγράμματα ψηφιακών δεξιοτήτων.

Οι κ. κ Μητσοτάκης και Σμιθ, όμως, δεν είπαν τίποτα το συγκεκριμένο για να στοιχειοθετήσουν την αξιοπιστία των όσων εξήγγειλαν. Δεν εξήγησαν τα χαρακτηριστικά της επένδυσης, δεν διευκρίνισαν πως μια επένδυση την οποία φούσκωσαν στα 400 εκ. ευρώ, θα ανέλθει σε πάνω από ένα δις, κατά τα λεγόμενά  τους, ενώ δεν είπαν τίποτα το πειστικό και συγκεκριμένο για τον υπέρογκο αριθμό των 100.000 που πρόκειται να εκπαιδευτούν.

Οικονομικοί κύκλοι, οι οποίοι έχουν γνώσεις στο αντικείμενο, έλεγαν στην Iskra ότι τα περισσότερα από τα λεχθέντα για την επένδυση της Microsoft είναι προπαγανδιστικά λόγια και μοιάζουν περισσότερο με διαφημιστική πολιτική καμπάνια, παρά έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Την κυβερνητική προπαγάνδα περί επενδύσεων συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος είπε πως “από τον περασμένο Δεκέμβριο έχουν εγκριθεί από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή 14 στρατηγικές επενδύσεις συνολικού ύψους, σχεδόν, 1,8 δις ευρώ, ενώ έχουν λάβει θετική γνωμοδότηση και άλλες τρεις νέες στρατηγικές επενδύσεις συνολικής αξίας 1,6 δις ευρώ, οι οποίες μαζί με τα ειδικά σχέδια χωρικής ανάπτυξης και τις άδειες δόμησης και εγκατάστασης, συνιστούν ένα συνολικό ύψος επενδύσεων που αγγίζει τα 5 δις ευρώ“.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αυτές του τις τοποθετήσεις, είναι προφανές ότι για λόγους κυβερνητικής επικοινωνίας επιχειρεί  να κάνει τις γνωστές αλχημείες, πολύ γνωστές και από προηγούμενες κυβερνήσεις .

Η έγκριση από την διυπουργική επιτροπή επενδύσεων, εκείνης ή της άλλης μορφής, καθόλου δεν σημαίνει ότι αυτές οι επενδύσεις θα γίνουν και πραγματικότητα. Αντίθετα, η εμπειρία έχει δείξει ότι ελάχιστες από τις εγκεκριμένες στρατηγικές επενδύσεις, γίνονται πράξη και ότι οι περισσότερες μένουν στα χαρτιά.

Οι ίδιοι οικονομικοί κύκλοι τόνιζαν, πάντως, ότι προξενεί εντύπωση πως όλες οι εγκεκριμένες στρατηγικές επενδύσεις αφορούν αποκλειστικά επενδύσεις σε ΑΠΕ και στον τουρισμό, ενώ ούτε μια εξ αυτών δεν κατευθύνεται στη βιομηχανία και στην παραγωγή προϊόντων, τομείς στους οποίους υστερεί δραματικά η χώρα μας. Οι ίδιοι κύκλοι συνέχιζαν πως δεν είναι καθόλου τυχαίες αυτές οι επενδυτικές επιλογές, έστω και ως προθέσεις, αφού οι επενδύσεις σε ΑΠΕ είναι χαριστικές και υπερκερδοφόρες στην χώρα μας, ενώ ο προσανατολισμός της οικονομίας στον τουρισμό έχει γίνει μονοκαλλιέργεια στην χώρα μας, με όλους τους κινδύνους και τις αρνητικές παρενέργειες που μπορεί να έχει αυτή η μονομερής κατεύθυνση

Το ενημερωτικό Σημείωμα για τις Στρατηγικές Επενδύσεις έχει ως εξής:

1. Έργο της «ΝΟΒΑΛ ΠΡΟΠΕΡΤΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ» του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, «Ανάπτυξη σύνθετου τουριστικού, πολιτιστικού, συνεδριακού, ιατρικού, εμπορικού & επιχειρηματικού πόλου στον Ελαιώνα», με κόστος επένδυσης 117 εκατ. ευρώ.

2. Έργο COSTA NOPIA της εταιρείας Cretan Sun and Sea Developments ΑΕ, μέλος του Ομίλου Εταιρειών ΛΕΠΤΟΣ, Κίσσαμος, Νομός Χανίων. «Ανάπτυξη Τουριστικού και Παραθεριστικού Θερέτρου», με κόστος επένδυσης 303 εκ. ευρώ.

3. Έργο «Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της ανάπτυξης φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 177mw» της κοινοπραξίας NOTIAS – EAST PV ΚΑΙ ΣΙΑ, με κόστος επένδυσης 214 εκατ. ευρώ.

4. Έργο της εταιρείας «CONSORTIUM SOLAR POWER», αφορά επενδυτικό σχέδιο για την «Ανάπτυξη, την Κατασκευή και Λειτουργία συστάδας Φωτοβολταϊκών Σταθμών με συνολική δυναμικότητα ηλεκτρικής ισχύος 284 MW», με κόστος επένδυσης 172 εκατ. ευρώ.

5. «Ανάπτυξη εμπορικού κέντρου και κέντρου αναψυχής στη μεταμόρφωση Αττικής» της εταιρείας «Panita Ltd», με κόστος επένδυσης 93,4 εκατ. ευρώ.

6. Έργο «Ανάπτυξη Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος – CAPE THOLOS» της εταιρείας «Ανώνυμος Εταιρεία Τουριστικών Επιχειρήσεων Τ.Ε.Α.Β. ΑΕ, Maris Hotels, Δήμος Ιεράπετρας, Ν Λασιθίου, με κόστος επένδυσης 150 εκ. Ευρώ.

7. «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΒΛΥΧΟΣ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ» κοινό έργο του Δήμου Λευκάδας και του Λιμενικού Ταμείου Λευκάδας, με κόστος επένδυσης 70 εκατ. ευρώ.

8. Έργο «ΙΔΡΥΣΗ ΣΥΝΘΕΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΥΜΠΑΡΑ – ΔΙΑΚΟΦΤΟ & ΙΔΡΥΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ 5* ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΖΑΜΑΡΙΑ – ΦΑΡΟΣ, ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΙΟΥ, ΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ» της εταιρείας 105 ΑΕ , με κόστος επένδυσης 43 εκατ. ευρώ.

9. Έργο «ΑΝΕΓΕΡΣΗ BOUTIQUE HOTEL 5* ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΕΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΙΚΡΗ ΝΕΡΟ, ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΙΟΥ, ΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ» της εταιρείας ΝΕΡΟ ΑΕ., με κόστος επένδυσης 45 εκατ. ευρώ

10. Έργο «ΙΔΡΥΣΗ 2 ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΠΑΣ – ΛΟΥΚΑΣ – ΜΑΝΟΥΣΟΥ – ΠΕΤΗ – ΧΑΜΟΥΧΑΔΕΣ, ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΙΟΥ, ΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ» της εταιρείας LUCAS ΑΕ., με κόστος επένδυσης 77 εκατ. ευρώ.

11. Έργο «VARKO» της εταιρείας RND INVESTMENTS GREECE Μονοπρόσωπη ΙΚΕ., με κόστος επένδυσης 107,5 εκατ. ευρώ.

12. Έργο «ARCADIA» της εταιρείας «TΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΥΛΛΗΝΗ Α.Ε.»., με κόστος επένδυσης 240 εκατ. ευρώ.

13. Έργο «RAFFLES -FAIRMONT» της εταιρείας «WHITE MULBERRY DEVELOPMENT ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», κόστος επένδυσης, με κόστος επένδυσης 104 εκατ. ευρώ.

14. Έργο «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΑΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΧΑΡΤΙΟΥ TISSUE ΣΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΤΑ ΟΙΝΟΦΥΤΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ» του επενδυτικού φορέα με την επωνυμία «INTERTRADE HELLAS ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΡΟΪΟ-ΝΤΩΝ ΧΑΡΤΟΥ Α.Β.Ε.Ε.», με κόστος επένδυσης 46,1 εκ. ευρώ.

Επίσης, αναμένεται η έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων των εξής (3) έργων, συνολικής αξίας 1,6 δισ. ευρώ:

1. Ανάπτυξη έργων ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά) ισχύος 1,48 GW της εταιρίας EGNATIA SA.

2. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ 18 ΑΣΠΗΕ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 360MW ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΡΥΣΤΟΥ, Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.

3. «Δημιουργία πέντε (5) Αιολικών Επενδύσεων ισχύος 120,3 MW» της εταιρείας «ΚΑΜΑΡΙΔΗΣ GLOBAL WIRE ABEE».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας