Κυβέρνηση-Τράπεζες: Τελική συμφωνία φουρνέλο για πρώτη κατοικία και λαϊκές περιουσίες

1644

Ο νόμος Κατσέλη προσέφερε ελάχιστη προστασία στα σπίτια των μικρομεσαίων νοικοκυριών, ενώ με τις αλλαγές που υπέστη στην πορεία είχε καταστεί πολύ χειρότερος.

Και όμως ο ν. Κατσέλη, παρ’ όλη την ανεπάρκεια του, στην ουσία καταργείται ολοσχερώς με τις νέες ρυθμίσεις που συνομολόγησαν κυβέρνηση και τραπεζίτες, αν και «λεπτομέρειες» αυτής της συμφωνίας συνεχίζουν να μην είναι γνωστές και όλοι αντιλαμβανόμεθα ότι καμιά φορά στις λεγόμενες λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος.

Κατ’ αρχάς η συζήτηση περί δήθεν «προστασίας» αφορά μόνο την πρώτη και μοναδική κατοικία και δεν προσφέρεται καμιά προστασία στους «κόκκινους» δανειολήπτες για οποιαδήποτε άλλη μικρή και πολύ μικρή περιουσία που ενδεχομένως διαθέτουν.

Δεύτερον: η συζήτηση για δήθεν προστασία της πρώτης κατοικίας αφορά μόνο όσους την έχουν υποθηκεύσει και την έχουν ως εγγύηση.

Τρίτον: τα όρια εισοδήματος για ενδεχόμενη προστασία των 12.500 ατομικό και στη συνέχεια 21.500 για το ζευγάρι είναι πάρα πολύ μικρά και αφήνουν εκτεθειμένο και παντελώς ανυπεράσπιστο πάρα πολύ κόσμο.

Τέταρτον: Εντελώς ανυπεράσπιστοι μένουν, επίσης, όσοι έχουν συνολικό υπόλοιπο δανείου απ’ όλα τα δάνεια που έχουν ως εγγύηση την κύρια κατοικία, πάνω από 130.000 ευρώ!!! Πράγμα που συνιστά καρμανιόλα για πάρα πολλούς δανειολήπτες!

 Πέμπτον: Ακόμα και αυτά τα γλίσχρα μέτρα καταντούν δώρο άδωρο αφού για κάθε δανειολήπτη προκειμένου, έστω, να γίνει δεκτή, αίτηση του για την «προστασία» της πρώτης κατοικίας θα πρέπει να περάσει υποχρεωτικά από προδικαστικό έλεγχο με την εποπτεία των τραπεζών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πληροί τις προϋποθέσεις να καταθέσει αίτημα προστασίας.

Και τότε, όμως, αν προσπεράσει αυτόν τον σκόπελο, δεν θα βρεθεί ενώπιον του φυσικού του δικαστή που θα κρίνει την υπόθεση του αλλά ενώπιον της Τραπέζης. Η Τράπεζα θα είναι εκείνη που θα προτείνει στα δικά της μέτρα την ρύθμιση του δανείου και μόνο αν δεν την κάνει δεκτή ο δανειολήπτης τότε μόνο μπορεί να καταφύγει στο ειρηνοδικείο, το οποίο είναι προφανές ότι θα καταλήξει σε ρύθμιση παρόμοια και συχνά χειρότερη από την τράπεζα. Αλλά και τότε όσο υπάρχει εκκρεμοδικία ο δανειολήπτης θα πληρώνει το 30% της αρχικής δόσης που όφειλε να πληρώνει. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν πληρωθούν τρεις δόσεις, ο δανειολήπτης βγαίνει αυτόματα από την ρύθμιση και χάνει τελεσίδικα το σπίτι του.

Με τον ίδιο τρόπο και με μια διαδικασία νομικού πραξικοπήματος θα εξεταστούν και όσοι δανειολήπτες έχουν κάνει αίτηση με βάση τον προηγούμενο ν. Κατσέλη (130.000χιλ.). Και μιλάμε για πρωτοφανές νομικό πραξικόπημα διότι έτσι καταργούνται αντισυνταγματικά εκκρεμούσες δίκες.

Θίξαμε μόνο ορισμένες πλευρές του τερατουργήματος που εμφανίζει η κυβέρνηση ως δήθεν «προστασία» των δανειοληπτών και οι οποίες αποδεικνύουν ότι ο θησαυρός που μας παρουσιάζουν είναι άνθρακες.

Οι δανειολήπτες είναι απροστάτευτοι.

Μάλιστα όσο πιο φτωχοί είναι τόσο πιο βέβαιον γίνεται ότι θα χάσουν το σπίτι τους.  

Οι τράπεζες δίνουν απλόχερα θαλασσοδάνεια σε μεγαλοσχήμονες, κατεστημένα κόμματα και μνημονιακούς πολιτικούς αλλά την ίδια ώρα εξαπολύουν ένα τσουνάμι αρπαγής της πρώτης κατοικίας και της λαϊκής περιουσίας ανθρώπων που τους έχει καταστρέψει η κρίση, για την οποία δεν είναι υπεύθυνοι.

Μόνη λύση η πρόταση της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑ.Ε) για εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των τραπεζών και διευρυμένη διαγραφή των χρεών. Είναι μια πρόταση ριζοσπαστική αλλά ρεαλιστική και αναγκαία όχι μόνο για κοινωνικούς λόγους αλλά πρώτα απ’ όλα για λόγους επανεκκίνησης της οικονομίας.

 Ν.Ζ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ

 

Στην συνέχεια παραθέτουμε ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες για την “τελική” συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζιτών :

Ολοκληρώθηκε με συμφωνία η συνάντηση μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών που είχε στόχο να διευθετηθούν κρίσιμες λεπτομέρειες για τις αλλαγές, στην ουσία κατεδάφιση, στο νόμο Κατσέλη για την προστασία της α’ κατοικίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κλείδωσε η διάρκεια ζωής του νέου σχήματος και πιθανότατα το διάδοχο πλαίσιο θα έχει διάρκεια ενός έτους.(!)

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στη σημερινή συνάντηση με εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τους CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, υπό τον Υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, Δημήτρη Λιάκο, ολοκληρώθηκε η συζήτηση σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας και υπήρξε συμφωνία για τα τελευταία θέματα τεχνικής φύσεως που έχριζαν διευκρινήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες στην κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με Το Βήμα, το νέο πλαίσιο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαρτίου και άμεσα θα ξεκινήσει η δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των αιτήσεων, που θα αποτελεί το μοναδικό διαβατήριο για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους δανειολήπτες.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 μήνες για την κατασκευή του συγκεκριμένου εργαλείου. Μετά την ενεργοποίησή του, θα δοθεί προθεσμία 12 μηνών για την υποβολή αιτήσεων στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ μεγαλύτερο διάστημα της τάξης των 3 ετών προβλέπεται για κατηγορίες του πληθυσμού με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως άνεργοι, ανάπηροι, κτλ.

Όσοι πληρούν τα κριτήρια θα εξασφαλίζουν αυτόματα την προστασία της κατοικίας τους. Στη συνέχεια η τράπεζα θα διαμορφώνει μια προσωποποιημένη ρύθμιση του δανείου, την οποία ο οφειλέτης μπορεί να αποδεχθεί. Αν δεν το κάνει, τότε η υπόθεση θα παίρνει δικάσιμο.

Η τράπεζα θα υποβάλλει σε κάθε δανειολήπτη προσωποποιημένη ρύθμιση της οφειλής του, η οποία θα προβλέπει τα εξής:

– Θα επιμηκύνεται η διάρκεια του δανείου έως και κατά 25 έτη, με όριο τα 80 έτη ως προς την ηλικία του οφειλέτη, στο τέλος της περιόδου εξόφλησης.

– Το νέο επιτόκιο θα διαμορφώνεται στο ύψος του Euribor 3 μηνών (σήμερα αρνητικό, κάτω από 0%) πλέον ενός περιθωρίου της τάξης του 2%.

– Θα διαγράφεται το υπερβάλλον του 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου υπόλοιπο δανείου

Η εμπορική αξία θα προσδιορίζεται με βάση τις τιμές ακινήτων που οι τράπεζες έχουν εγγράψει στα βιβλία τους. Η κυβέρνηση δικαιούται να ζητήσει επανέλεγχό τους από ορκωτούς ελεγκτές.

Αν ο οφειλέτης αρνηθεί εξαρχής τη ρύθμιση που θα του προταθεί, ορίζεται δικάσιμος για το Ειρηνοδικείο, το οποίο είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη ρύθμιση των χρεών.

Εως την εκδίκαση της υπόθεσης ο δανειολήπτης εξασφαλίζει την προστασία της κύριας κατοικίας του, αλλά θα πρέπει σε αυτό το διάστημα να καταβάλει το 30% της παλαιάς δόσης!!!

Σημειώνεται ότι με βάση την αρχική συμφωνία, δικαίωμα ένταξης στο προστατευτικό καθεστώς θα έχουν όσοι πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

– Τα προς ρύθμιση δάνεια να εμφανίζουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών στις 31.12.2018.

– Το συνολικό χρέος από όλα τα δάνεια που έχουν λάβει και έχουν ως εγγύηση την κύρια κατοικία δεν ξεπερνά τις 130.000 ευρώ τη στιγμή της αίτησης. Στο άθροισμα δεν θα προσμετρούνται δάνεια χωρίς υποθήκη.

– Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.

– Το οικογενειακό εισόδημα του οφειλέτη δεν ξεπερνά τις 12.500 ευρώ για άγαμο, τις 21.000 ευρώ για έγγαμο, τις 26.000 ευρώ για τριμελείς οικογένειες, τις 31.000 ευρώ για τετραμελείς οικογένειες και τις 36.000 ευρώ για οικογένειες με περισσότερα μέλη.

Όσοι πληρούν τα κριτήρια ένταξης στη ρύθμιση θα λαμβάνουν επιδότηση από το κράτος που θα μπορεί να φτάνει έως και 1/3 της μηνιαίας δόσης. Το ύψος της θα εξαρτάται από την αξία της κύριας κατοικίας και το εισόδημα του δανειολήπτη.

Στην περίπτωση που ο οφειλέτης σταματήσει να πληρώνει τις δόσεις του, παύουν η ισχύς της ρύθμισης και η προστασία της κατοικίας, η οποία βγαίνει σε πλειστηριασμό.

Επίσης θα γίνεται επανέλεγχος των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη κάθε τρία χρόνια για τη διατήρηση της επιδότησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας