Η Κυβέρνηση και η διοίκηση ΟΑΕΔ αν και θέλουν να παρουσιάζουν κοινωνικό πρόσωπο, διαψεύδονται από τα γεγονότα.
Αποδεικνύονται αδιάφοροι, ανίκανοι, ανάλγητοι να αντιμετωπίσουν στοιχειώδη και απλά ζητήματα
Αναφέρομαι συγκεκριμένα στην επείγουσα ανάγκη ρύθμισης σχετικής με τους δανειολήπτες Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (σήμερα ΟΑΕΔ)
Ας αναλύσουμε συνοπτικά το θέμα.
Ο ΟΕΚ, που ιδρύθηκε το 1954, επιτέλεσε διαχρονικά τεράστιο κοινωνικό έργο συμβάλλοντας στη στέγαση των εργατοϋπαλλήλων της χώρας, οι οποίοι άλλωστε ήταν οι χρηματοδότες του με την εισφορά τους . Ο ΟΕΚ με βάση και το καταστατικό του, δεν άσκησε κερδοσκοπική δραστηριότητα, αλλά βασικά αξιοποίησε τα κεφάλαια τα προερχόμενα από τις εισφορές των εργαζομένων, με σκοπό να επιλύσει το στεγαστικό πρόβλημα όσο το δυνατόν περισσότερων εξ’ αυτών (στα 55 χρόνια λειτουργίας του έχει στεγάσει περισσότερες από 700.000 οικογένειες με διάφορες μορφές στεγαστικής συνδρομής)».
Όμως, τα τελευταία χρόνια, με την εφαρμογή μνημονίων στη χώρα μας, σαν συνέπεια, ήρθε η απαράδεκτη εγκατάλειψη του ΟΕΚ που έφτασε μέχρι και την πλήρη κατάργησή του και οδήγησε δεκάδες χιλιάδες αδύναμους οικονομικά πολίτες που λάμβαναν επιδότηση ενοικίου από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, καθώς και εκείνους που έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια από τα ίδια κεφάλαια του ΟΕΚ, να βρίσκονται στον «αέρα». Η απορρόφηση του ΟΕΚ από τον ΟΑΕΔ ήταν μία απαράδεκτη εξέλιξη χωρίς καμία στόχευση για το μέλλον.
Ένα σοβαρό λοιπόν θέμα σήμερα, με κοινωνικές διαστάσεις, είναι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δανειοληπτών που έχουν λάβει δάνειο από τα ίδια κεφάλαια του πρώην ΟΕΚ (σήμερα ενσωματωμένο στον ΟΑΕΔ)
Η εγκατάλειψη και κατάργηση του ΟΕΚ σε συνδυασμό με την φτωχοποίηση λόγω μνημονίων των δανειοληπτών (εργαζομένων- νοικοκυριών) οδήγησε τους δανειολήπτες αυτούς σε κατάσταση αδυναμίας αποπληρωμής των δόσεων των δανείων τους. Είναι προφανές, πως, πολίτες που αποπλήρωναν κανονικά τη δόση των δανείων, δεν έγιναν ξαφνικά μετά την επιβολή των μνημονίων κακοπληρωτές και «μπαταξήδες». Η εξέλιξη αυτή ήρθε νομοτελειακά.
Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ ενώ δηλώνει σε όλους τους τόνους τις κοινωνικές ευαισθησίες της, δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Ασφαλώς το πρόβλημα αυτό το παρέλαβε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όμως οφείλει να απαντήσει τι έκανε η ίδια εδώ και δύο χρόνια. Απολύτως τίποτε.
Από ότι γνωρίζω οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ έχουν διαμορφώσει πρόταση αντιμετώπισης, συστάθηκε επιτροπή για την αντιμετώπιση των σχετικών προβλημάτων, όμως το θέμα εκκρεμεί και παραπέμπεται «στις καλένδες»
Η ίδια η εμπειρία λοιπόν, διαψεύδει την διακηρυγμένη ευαισθησία της κυβέρνησης προς τα λαϊκά στρώματα, ιδιαίτερα τα φτωχά, που βρίσκονται σήμερα σε αναμφισβήτητη αδυναμία και η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα λύση την πρέπουσα λύση.
Αυτό επιβάλλει και ο κοινωνικός χαρακτήρας του ΟΕΚ(σήμερα ΟΑΕΔ) που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα (μαζί με το Υπουργείο Εργασίας φυσικά) . Όπως γνωρίζω, οι υπηρεσίες του έχουν προχωρήσει μία σε βάθος επεξεργασία του θέματος οπότε υπάρχει η αντικειμενική βάση για άμεσες ρυθμίσεις. Χιλιάδες δανειολήπτες είναι εγκλωβισμένοι και η κατάσταση αυτή πρέπει να λάβει τέλος .
Επισημαίνεται πως η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί δια στόματος πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών πρόσφατα, για επανασύσταση του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας και αυτό είναι δηλωτικό προθέσεων, αντιμετώπισης και του έργου τους. Όμως τίποτε δεν προχωρά. Επίσης επισημαίνεται πως η άμεση ρύθμιση θα είναι προς όφελος όχι μόνο των δανειοληπτών αλλά και του ΟΑΕΔ που θα μπορέσει να εισπράξει αρκετά ποσά που σίγουρα είναι επιθυμητά ενώ ως σήμερα αδυνατεί να εισπράξει
Για το συγκεκριμένο θέμα έχουν ενδιαφερθεί με ερωτήσεις στη Βουλή, ακόμη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η κυβέρνηση «τους γράφει…» κανονικά.
Η κυβέρνηση και η κα Καραμεσίνη που βγαίνει τακτικά στην τηλεόραση για να προβάλει το κυβερνητικό έργο, οφείλουν έστω τώρα να μιλήσουν, να απολογηθούν για την αδράνειά τους και να δηλώσουν:
-
Αν θα ληφθούν επιτέλους μέτρα ώστε να δρομολογηθεί η τάχιστη και πιο ευνοϊκή δυνατή ρύθμιση που θα ανακουφίσει όλους εκείνους τους δανειολήπτες δανείων από τα ίδια κεφάλαια ΟΕΚ (σήμερα ΟΑΕΔ) που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση και αδυνατούν να αποπληρώσουν την τελευταία περίοδο τις δόσεις των δανείων τους;
-
Αν προτίθενται συγκεκριμένα να προβούν σε διευκολύνσεις όπως η μείωση δόσεων με επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου;
-
Αν με δεδομένη την αδυναμία της πλειοψηφίας των δανειοληπτών να καταβάλλουν τις δόσεις, θα προχωρήσουν στο πλαίσιο της επιβαλλόμενης ρύθμισης να μηδενίσουν τα πανωτόκια –τόκους υπερημερίας- που τρέχουν κανονικά σε περίοδο αδυναμίας του δανειολήπτη, οξύνοντας το πρόβλημά αποπληρωμής;
-
Αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την επανασύσταση των κοινωνικών φορέων ΟΕΚ και Εργατικής Εστίας;
Είναι ανεξήγητο, σε σειρά άλλων επιχειρήσεων είτε δημόσιων (πχ ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΠ) είτε ιδιωτικών (πχ Τράπεζες) να γίνονται ρυθμίσεις και σε ένα κατ’ εξοχήν κοινωνικό φορέα να μην προχωρά καμία ρύθμιση. Αρκετοί συνομιλητές επιρρίπτουν ευθύνες στην πλήρη ανικανότητα της διοικήτριας Μαρίας Καραμεσίνη αλλά κατά τη γνώμη μου το θέμα είναι πολτικό.
Μήπως πρόκειται να δούμε «κοράκια» σε αυτά τα δάνεια;