Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά το σοβαρό επεισόδιο που έλαβε χώρα στο στενό του Κερτς μετά την παραβίαση των ρωσικών χωρικών υδάτων από τρία ουκρανικά πλοία.
Η Ρωσία κατέσχεσε την Κυριακή τρία ουκρανικά πλοία που μπήκαν στα χωρικά της ύδατα στο στενό Κερτς, ανατολικά της Κριμαίας.
Τα ουκρανικά πλοία, όπως έκανε γνωστό η FSB, αγνόησαν τις προειδοποιήσεις να σταματήσουν και πραγματοποίησαν επικίνδυνους ελιγμούς.
Το Κρεμλίνο σχολιάζοντας το περιστατικό ανέφερε ότι ότι οι ρώσοι συνοριοφύλακες λειτούργησαν σύμφωνα με το διεθνές και το εθνικό δίκαιο.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, από την άλλη, τη Δευτέρα υπέγραψε διάταγμα για επιβολή στρατιωτικού νόμου σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.
Κριμαία: Δικαστήριο διέταξε τη σύλληψη του πρώτου Ουκρανού ναύτη
Τη σύλληψη του πρώτου Ουκρανού ναύτη, ο οποίος τελούσε υπό κράτηση από τις επίσημες αρχές, διέταξε δικαστήριο της Κριμαίας. Πρόκειται για τον Βλαντιμίρ Βαρίμεζ, ο οποίος θα παραμείνει υπό καθεστώς σύλληψης έως τις 25 Ιανουαρίου του 2019. Ο ίδιος είχε τεθεί υπό κράτηση την Κυριακή, για παραβίαση των θαλάσσιων συνόρων της Ρωσίας.
Γερμανός βουλευτής: Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας
«Αυτές (οι επιπλέον κυρώσεις), δεν έχουν συζητηθεί ακόμα. Αλλά, γενικά, δεν θεωρώ ότι δεν βρίσκονται στο τραπέζι. Απλά δεν συζητείται επί του παρόντος. Πρέπει να υπάρχει πλήρης σαφήνεια σχετικά με το περιστατικό. Αλλά η άποψή μου είναι ότι μια τέτοια συμπεριφορά που επηρεάζει ένα άλλο κράτος ή παραβιάζει την κυριαρχία ενός άλλου κράτους δεν μπορεί να μην έχει συνέπειες και πιστεύω επίσης ότι δεν μπορούμε να επιβάλουμε κυρώσεις μια φορά και έπειτα να μην έχουμε περαιτέρω κυρώσεις. Κατά τη γνώμη μου, το θέμα δεν πρέπει να βρεθεί εκτός συζήτησης, καθώς είναι ένα από τα λίγα μέσα που έχουμε», δήλωσε ο Νόρμπερτ Ροτγκεν, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της γερμανικής Βουλής.
Μόσχα: Η Δύση κάνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση αλλά δείχνει και την ευθύνη που φέρει το Κίεβο
«Πιστεύω ότι η κοινή λογική θα πρυτανεύσει στο τέλος. Και τουλάχιστον μερικές εκδηλώσεις αυτής της κοινής λογικής φάνηκαν ακόμη και από τους δυσαρεστημένους ηγέτες της Δύσης, που ζητούν τον κατευνασμό και των δύο πλευρών. Είναι αυτό που λέμε, μια διστακτική αναγνώριση του γεγονότος ότι η ουκρανική πλευρά θα πρέπει να κατηγορηθεί (για το περιστατικό) ακόμη και κατά τη γνώμη τους », δήλωσε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξαντρ Γκρούσκο.
«Έντονη ανησυχία» του γ.γ. του ΟΗΕ για το επεισόδιο στο Κερτς
Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του για το περιστατικό στο στενό του Κερτς και συμβούλεψε τη Μόσχα και το Κίεβο «να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να λάβουν χωρίς καθυστέρηση μέτρα περιορισμού του περιστατικού και μείωσης της έντασης»
Λαβρόφ: Οι χορηγοί της ουκρανικής ηγεσίας να προειδοποιήσουν το Κίεβο για τις συνέπειες του παιχνιδιού με τη φωτιά
Οι χορηγοί της ουκρανικής ηγεσίας πρέπει να προειδοποιήσουν αυστηρά το Κίεβο για τις συνέπειες του να παίζεις με τη φωτιά, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
«Όπως γνωρίζετε, χθες συγκαλέσαμε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Ουκρανία μίλησε επίσης υπέρ της σύγκλησης μιας τέτοιας συνάντησης. Νομίζω ότι ήταν χρήσιμο για όλους να ακούσουν την αλήθεια για το τι συνέβη. Ωστόσο το βασικό ζήτημα δεν εξαρτάται ούτε από το Συμβούλιο Ασφαλείας (του ΟΗΕ) ούτε από τον ΟΑΣΕ (σ.σ. Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) ούτε από οποιονδήποτε άλλον οργανισμό, αλλά από χορηγούς της ουκρανικής ηγεσίας που πρέπει να προειδοποιήσουν έντονα αυτό (το Κίεβο) για το απαράδεκτο του παιχνιδιού με τη φωτιά με έναν τέτοιο τρόπο», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνομιλίες με τον Γάλλο όμολογό του.
Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας επιβεβαιώνει πως στα τρία πλοία επέβαιναν πράκτορες
Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) επιβεβαίωσε πως στα πλοία του ουκρανικού ναυτικού που εισήλθαν στα ρωσικά χωρικά ύδατα επέβαιναν στελέχη της ουκρανικής αντικατασκοπείας.
*Πηγή: Sputniknews.gr