«Κραυγή» απόγνωσης από ξεναγούς: «Παραλογισμοί στα πρωτόκολλα-Δυσχεραίνουν την έλευση τουριστών»

547
Δυσχεραίνουν την έλευση τουριστών

Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση παραμένουν οι ξεναγοί που αναμένουν την έλευση των τουριστών, ώστε να επιστρέψουν και οι ίδιοι σε κανονικούς ρυθμούς εργασίας.

Το πρόβλημα όμως φαίνεται να παραμένει στην άφιξη των ξένων, που φέρεται να βρίσκει συνεχώς εμπόδια από τα πρωτόκολλα.

Οι ξεναγοί που αποτελούν τους «πρεσβευτές» της Ελλάδας στο εξωτερικό -δεδομένου ότι αυτοί υποδέχονται πρώτοι τους τουρίστες- αλλά και τους συνοδεύουν, τους ξεναγούν και άρα είναι το «πρόσωπο της χώρας», βρίσκονται για δεύτερη σεζόν σε κατάσταση αναμονής εξαιτίας της πανδημίας.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλάδας, Αναστασία Γαϊτάνου, μέχρι στιγμής η άφιξη των τουριστών είναι μικρή και κυρίως σε περιοχές της νότιας Ελλάδας.

«Πέρσι δεν δουλέψαμε. Προσωπικά το 2020 δούλεψα μόνο 18 ημέρες και το θεωρώ κατόρθωμα γιατί ξέρω πάρα πολλούς συναδέλφους που δεν δούλεψαν ούτε μία ημέρα. Φέτος να δούμε. Προς το παρόν έχει αρχίσει πολύ δειλά κάτι να κινείται και κυρίως στη νότια Ελλάδα. Δηλαδή λίγο κινείται η κρουαζιέρα και κάποιες λίγες αφίξεις στην Αθήνα» εξήγησε η κα Γαϊτάνου τονίζοντας ότι «είναι ακυρωμένα όλα τα πολυήμερα» δηλαδή τα γκρουπ των ξένων τουριστών μέχρι και τον Ιούνιο.

Εμπόδιο και ο καιρός

Οι ξεναγοί που δουλεύουν κυρίως με τα γκρουπ που κλείνουν τα ταξίδια τους μέσω τουριστικών πρακτορείων έχουν να αντιμετωπίσουν έναν ακόμα παράγοντα που ούτως ή άλλως επηρεάζει τις αφίξεις των γκρουπ: Τις υψηλές θερμοκρασίες που σημειώνονται από τον Ιούλιο.

«Όταν οι τουρίστες έρχονται από χώρες που έχει ζέστη όπως είναι οι Ισπανοί, οι Ιταλοί, οι Νοτιοαμερικάνοι κ.ά. αυτοί δεν έχουν πρόβλημα να κάνουν πολυήμερο ταξίδι τον Ιούλιο. Οπότε οι ξεναγοί που δουλεύουν με αυτές τις ξένες γλώσσες έχουν μια αμυδρή ελπίδα ότι θα δουλέψουν. Αμυδρή βέβαια γιατί οι κρατήσεις είναι πολύ λίγες. Οι υπόλοιποι τουρίστες από την κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη, δεν της αντέχουν αυτές τις θερμοκρασίες οπότε τα καλοκαίρια δεν έρχονται. Άρα τα πολυήμερα αυτών των ξένων γλωσσών αναμένεται να αρχίσουν τον Σεπτέμβριο» τόνισε η κα Γαϊτάνου.

Ανέφερε επίσης ότι πολλοί τουριστικοί πράκτορες λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί εξαιτίας της πανδημίας «περιμένουν να κυλήσει η χρονιά και έχουν μετακυλήσει πάρα πολλές ακυρωμένες εκδρομές στο φθινόπωρο ελπίζοντας ότι κάτι θα γίνει».

«Παραλογισμοί στα πρωτόκολλα»

Η κα Γαϊτάνου επισημαίνει επίσης ότι και το κράτος χειρίζεται λάθος ορισμένα σημεία όσον αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα έναντι του κορωνοϊού τα οποία -όπως είπε- δυσχεραίνουν την έλευση των τουριστών.

«Καταλαβαίνουμε ότι η δουλειά μας επηρεάζεται από την πανδημία. Αλλά μπαίνουν και εμπόδια άνευ λόγου και αιτίας. Έχουμε ήδη την περσινή εμπειρία με τον κορωνοϊό και πώς λειτούργησε ο τουρισμός. Φέτος τα εμβόλια γίνονται με γοργούς ρυθμούς και ακόμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι ότι εκτός πραγματικότητας. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή επιτρέπεται 85% πληρότητα σε ένα λεωφορείο. Έτσι σε 50 θέσεις έχω δικαίωμα να βάλω 42 άτομα απομένοντας κενές οκτώ θέσεις. Nα τους έχω μέσα στο λεωφορείο όσες ώρες είναι διαδρομή που για να πάω για παράδειγμα από τη Θεσσαλονίκη στα Μετέωρα χρειάζονται μαζί με το διάλειμμα τέσσερις ώρες κι όταν φτάσουμε σε ένα ανοιχτό αρχαιολογικό χώρο που είναι μεγάλος σε έκταση δεν έχω το δικαίωμα να βάλω πάνω από 15 άτομα γιατί κολλάει ο ιός και πρέπει να έχουν απόσταση μεταξύ τους 1,5 μέτρο. Αν πάμε σε μουσείο, σε εσωτερικό χώρο, θα μπουν οκτώ άτομα. Αυτό το θεωρώ παραλογισμό» ανέφερε προσθέτοντας ότι ένας τουριστικός πράκτορας δεν μπορεί να πουλήσει εκδρομή για οκτώ άτομα και να τον συμφέρει οικονομικά.

«Πρέπει να είναι και βιώσιμος ο τουρισμός. Δηλαδή άνοιξε η χώρα τον τουρισμό και λέμε στους τουρίστες να έρθουν. Αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των τουριστών δεν θα έρθουν μόνοι τους και θα κλείσουν από τις πλατφόρμες μόνοι τους ένα δωμάτιο. Είναι αυτοί που θα κλείσουν τις διακοπές τους μέσω των πρακτόρων. Ο τουριστικός πράκτορας και λογικό είναι θέλει να βγάλει κέρδος» επισήμανε.

Οι ξεναγοί θεωρούνται μισθωτοί πολλαπλών εργοδοτών. Όσον αφορά την στήριξη που είχαν από το κράτος λόγω της μη εργασίας του κλάδου η κα Γαϊτάνου ανέφερε ότι το 2020 έλαβαν συνολικά ο κάθε ξεναγός 1.868 ευρώ, για το 2021 πήραν για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 1.068 ευρώ, ενώ στις 18 Μαΐου -όπως είπε- ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας ότι θα λάβουν ενίσχυση και για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο ωστόσο «αναμένουμε το ΦΕΚ καθώς δεν έχουμε δει κάτι επίσημο μέχρι στιγμής».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας