Κρίσιμες ανακατατάξεις στη Λιβύη: Ο Χαφτάρ ρίχνει ”άκυρο” στον φιλότουρκο Πρωθυπουργό

592
Ο Χαφτάρ ρίχνει ''άκυρο''

Σύμφωνα με ρωσικές πληροφορίες, η πολεμική αεροπορία του Εθνικού στρατού της Λιβύης, με ηγέτη τον Χ.Χαφτάρ, διαθέτει πιστοποιημένα συνολικά έξι εκσυγχρονισμένα πλέον μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 έναντι οποιουδήποτε αντιπάλου της.

Αυτά τα MiG αντικαταστάθηκαν σταδιακά από νέους τύπους  αεροσκαφών MiG-29SMT2 (μοντέλο 9.17R) και MiG-29UBM (μοντέλο 9.53R). Η ρωσική πλευρά δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη επίσημα τέτοιες πληροφορίες.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι οι δυνάμεις του Λίβυου στρατηγού ετοιμάζονται για νέο γύρο εχθροπραξιών.

Την ίδια περίοδο έχουμε έντονα σημάδια διαφωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού της νέας κυβέρνησης της Λιβύης (GNU), Αμπντέλ Χαμίντ Ντεμπίμπα και του αρχηγού του εθνικού στρατού της Λιβύης (LNA), Χαλίφα Χάφταρ, τα οποία έχουν προκαλέσει φόβους ακύρωσης της διαδικασίας που αφορά την τελική διευθέτηση της οκταετούς σύγκρουσης στη Λιβύη.

Η πρόσφατη κοινοβουλευτική ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα λιβυκή κυβέρνηση είχε δημιουργήσει ελπίδες για τερματισμό των διχασμών στη χώρα.

Μετά την ηχηρή απουσία του Dbeibah από την σχετική τελετή στην Βεγγάζη κατά τη διάρκεια της οποίας η τοπική κυβέρνηση με επικεφαλής τον Αμπντουλάχ Θίννι παρέδωσε την εξουσία της στην κυβέρνηση συνασπισμού, τα πράγματα έγιναν πολύ άσχημα.

Αμέσως ξεκίνησαν σενάρια διαφωνίας μεταξύ του νέου πρωθυπουργού και του Χαφτάρ.

Περαιτέρω ενδείξεις τέτοιας ρήξης άρχισαν να εμφανίζονται όταν ο Dbeibah ανέφερε το σχέδιό του να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με την ανακάλυψη ομαδικού τάφου στη Βεγγάζη, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Χαφτάρ.

Τα μέσα ενημέρωσης κοντά στον Χαφτάρ επέκριναν την απόφαση του Λίβυου πρωθυπουργού. Οι επιθέσεις τους στην κυβέρνηση του φιλότουρκου Dbeibah έχουν πολλαπλασιαστεί μετά τις πρώτες ημέρες της ανάληψης της εξουσίας του.

Οι σχέσεις του νέου πρωθυπουργού με τον Χαφτάρ φαίνεται να έχουν καταρρεύσει πριν καν ξεκινήσουν πραγματικά.

“Αν και οι εξελίξεις προς το παρόν δεν έχουν πυροδοτήσει ένα νέο ξέσπασμα βίας, η διαφωνία των δύο πλευρών θα περιορίσει τον έλεγχο του Dbeibah στην ανατολική περιοχή που ελέγχει ο Χαφτάρ”, αναφέρουν διεθνείς παρατηρητές, οι οποίοι πιστεύουν ότι η απόφαση του Dbeibah να μην επισκεφθεί τη Βεγγάζη για την παράδοση της εξουσίας του Thinni, θεωρείται ως απόπειρα να αγνοήσει τον Χαφτάρ, τον οποίο θεωρεί ως ένα από τα κύρια εμπόδια για τον πλήρη έλεγχο της Λιβύης.

Ωστόσο, αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη σιωπηρή συμφωνία μεταξύ των δύο ανδρών, η οποία αντικατοπτρίζεται στην ψήφο των βουλευτών που συνδέονται με το LNA υπέρ του Dbeibah και του Προέδρου του Συμβουλίου Προεδρίας Muhammad al-Manfi.

Οι ίδιοι παρατηρητές υποψιάζονται ότι η καθυστέρηση του Aguila Saleh, προέδρου του κοινοβουλίου στη σύγκληση συνόδου για συζήτηση και ψηφοφορία σχετικά με τον νέο προϋπολογισμό, συνδέεται με την τρέχουσα άσχημη περίοδο μεταξύ του Χαφτάρ  και του Λίβυου πρωθυπουργού.

Η απαίτηση του ΟΗΕ και της Γαλλίας για αποχώρηση των Σύριων και Ρώσων μισθοφόρων από τα δυτικά και ανατολικά της χώρας, μαζί με τους Τούρκους συμβούλους, παραμένει ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα που αντιμετωπίζει η νέα κυβέρνηση.

Εκτίμηση είναι ότι κανένας δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το λιβυκό έδαφος, αφού Τούρκοι, Ρώσοι και λοιποί έχουν τα δικά τους τεράστια συμφέροντα.

Σύντομα πιθανόν οι εχθροπραξίες να επαναληφθούν έως ότου το ΝΑΤΟ αποφασίσει να επέμβει όπως και το 2011.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας