Κρίση από Άγκυρα λόγω ασύλου σε Τούρκο αξιωματικό. Πανικός στην κυβέρνηση!

2789
άγκυρα

Κρίση προκαλεί η Άγκυρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την χορήγηση ασύλου από την Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου στον συγκυβερνήτη του τουρκικού ελικοπτέρου που είχε προσγειωθεί αμέσως μετά το «πραξικόπημα» στην Αλεξανδρούπολη, με το πλήρωμά του να ζητάει άσυλο από τη την χώρα μας.
Το εντυπωσιακό στην περίπτωση είναι ο πανικός της κυβέρνησης, η οποία έμφοβη έσπευσε να καταθέσει αίτηση ακύρωσης της απόφασης χορήγησης ασύλου από την Ανεξάρτητη Αρχή (!), αντί να επιδείξει ψυχραιμία και να υπερασπιστεί μια στάση αρχών, πολύ περισσότερο που η Επιτροπή έκρινε πως δεν υπήρξε συμμετοχή του εν λόγω Τούρκου αξιωματικού στο «πραξικόπημα» της 15ης Ιουλίου 2016.
Η Ελλάδα αυτές τις ώρες χρειάζεται όσο ποτέ μια ανεξάρτητη πορεία, μια πολιτική αρχών και Διεθνούς Δικαίου και την συγκρότηση νέων σχέσεων στην εξωτερική της πολιτική, ικανών να βοηθήσουν την χώρα μας, η οποία, ούτως ή άλλως, οφείλει να αποβάλει και η ίδια και ο λαός μας τις φοβίες της «μικρής και ανήμπορης πατρίδας», η οποία χρειάζεται «προστάτες» και «κηδεμόνες» για να επιβιώσει.

Κ.Λ

Κλαίγοντας από χαρά και με τα δάκρυα να τρέχουν ασταμάτητα αφέθηκε ελεύθερος από το Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού που κρατείτο διοικητικά, λόγω της εκκρεμότητας της αίτησης ασύλου που είχε καταθέσει, ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου που είχε προσγειωθεί στην Αλεξανδρούπολη.

Η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου εξέδωσε απόφαση με την οποία παρέχεται άσυλο στον Τούρκο συγκυβερνήτη  του ελικοπτέρου, με ένα σκληρό σκεπτικό σε βάρος της γείτονας χώρας.
Συγκεκριμένα, κρίθηκε ότι σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα είναι απαράδεκτη στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.
Ακόμη, αναφέρει η απόφαση της επίμαχης Επιτροπής ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα».
Παράλληλα, υπογραμμίζεται  στην απόφαση ότι για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να εκδοθεί στην γείτονα χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη».
Η Κυβέρνηση πανικόβλητη αναζητά λύση και ήδη κατέθεσε άμεσα αίτηση ακύρωσης της απόφασης της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου   στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.
Πάντως, διοικητικοί δικαστές οι οποίοι για ευνόητους λόγους κρατούν την ανωνυμία τους,  μιλώντας στο ΘΕΜΑ, έλεγαν χαρακτηριστικά ότι σε όποιες  δικονομικές και δικαστικές ενέργειες και εάν προβεί η Κυβέρνηση, δεν μπορεί να υπάρξει καμία ανατροπή της απόφασης αυτής, καθώς μάλιστα ο Άρειος Πάγος έχει αποφανθεί επί του θέματος αυτού οριστικά και αμετάκλητα.
Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Ιανουαρίου 2017 ο Άρειος Πάγος αποφάσισε  τη μη έκδοσή τους στην Τουρκία. Οι οκτώ Τούρκοι είχαν λάβει εντολή στις 15 Ιουλίου 2016 να πετάξουν μαζί με άλλα διασωστικά ελικόπτερα στην Κωνσταντινούπολη για να μεταφέρουν τραυματίες από «τρομοκρατική επίθεση». Όταν έφτασαν στον προορισμό τους δέχτηκαν πυρά και κατέφυγαν στο στρατόπεδο Τόπκουλε. Τα ξημερώματα, βλέποντας εικόνες λιντσαρίσματος στρατιωτικών, αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την Τουρκία και προσγειώνονται με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη.
Τέλος, σε καθεστώς διοικητικής κράτησης παραμένουν  ακόμη στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου οι  υπόλοιποι 7 Τούρκοι στρατιωτικοί, αναμένοντας τις αποφάσεις της επίμαχης Επιτροπής.

Απειλεί η Αγκυρα: Θα έχει επιπτώσεις η χορήγηση ασύλου σε πραξικοπηματία

Ενταση στις σχέσεις με την Αγκυρα, προκάλεσε η απόφαση της Δικαιοσύνης να δοθεί άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς.
«Η Ελλάδα, που χορήγησε το δικαίωμα ασύλου σε έναν από τους οχτώ πραξικοπηματίες στο coup d’etat της 15ης Ιουλίου, για άλλη μια φορά απέδειξε ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και εναγκαλίζεται πραξικοπηματίες με αυτή την απόφαση» αναφέρει η Αγκυρα και προσθέτει: «Αυτή η απόφαση, που θεωρούμε ότι έχει πολιτικά κίνητρα, αναμφισβήτητα θα έχει αναμφίβολα επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις με την Ελλάδα και στις κοινές περιφερειακές συνέργειες» αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Μέσα Ενημέρωσης της γείτονος χώρας, όπως η Sabah κάνουν λόγο για «απόφαση-σκάνδαλο» με πηχυαίους τίτλους.

Ο Γιλντιρίμ «βλέπει» γκρίζες ζώνες: Στο Αιγαίο υπάρχουν βραχονησίδες που δεν έχει καθοριστεί σε ποιον ανήκουν
«Δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη κανενός, όμως θα κάνουμε δύσκολη τη ζωή σε όσους έχουν βλέψεις σε δικά μας εδάφη» είπε.

Επαναφέρει τη θεωρία των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Επανερχόμενος στη λογική που έχει εκφραστεί από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, κυρίως όμως από τον αρχηγό της κεμαλικής αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ έκανε λόγο για βραχονησίδες οι οποίες δεν περιλαμβάνονται σε συνθήκες, κάνοντας μια έμμεση αναφορά στη συνθήκη της Λωζάνης.
Μιλώντας σε εκδήλωση του τουρκικού κυβερνητικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Αδριανούπολη, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ τόνισε: «Στο Αιγαίο υπάρχουν βραχονησίδες που δεν έχουν καθοριστεί σε ποιον ανήκουν, δεν έχουν αναφερθεί σε συνθήκες».
«Δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη κανενός, όμως αν υπάρχουν κάποιοι που έχουν βλέψεις στα εδάφη μας, θα τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη» ήταν η προειδοποίηση που έστειλε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
«Προτείνουμε στους γείτονές μας να μην δημιουργούν ένταση στην περιοχή, να μην κάνουν θέμα εσωτερικής πολιτικής το Αιγαίο και να μην κάνουν προκλητικές κινήσεις με στόχο να χαλάσουν τη φιλία μας» συνέχισε ο κ. Γιλντιρίμ.

«Στο Αιγαίο, στην Ανατολή, στη Νοτιοανατολική Τουρκία, δεν θα παραδώσουμε ούτε ένα χαλίκι. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας