Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου φέρνει στο φως βαριές παραβάσεις των εργασιακών σχέσεων στα ξενοδοχεία της Κρήτης. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λειτουργώντας με μεγάλη μυστικότητα εντόπισαν παραβάσεις, όπως υποδηλωμένη εργασία, σπαστά ή ατελείωτα ωράρια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ενώ οι υπάλληλοι θεωρητικά είχαν ρεπό, βρίσκονταν κανονικά στα πόστα τους. Αναλυτικότερα:
Με την υποδηλωμένη εργασία να… ανθεί και να κυριαρχεί στις παρανομίες, αντικαθιστώντας σε αρκετές περιπτώσεις την «μαύρη» – 8ωρα και 12ωρα δηλαδή που δηλώνονται και πληρώνονται ως 4ωρα και 2ωρα, τα στελέχη του ΙΚΑ, της ΕΛ.ΑΣ. και της Επιθεώρησης Εργασίας, που συνέθεσαν τα μεικτά ελεγκτικά κλιμάκια, έβγαλαν κι άλλους… καρχαρίες (κι όχι λαβράκια), που κατατρώνε τις… σάρκες ξενοδοχοϋπαλλήλων κι άλλων εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο: ρεπό που δεν δίνονται και δεν πληρώνονται ποτέ, όπως και οι υπερωρίες, σπαστά αντί για συνεχή ωράρια σε κουζίνες και συλλογικές συμβάσεις που τηρούνται μόνο στα… χαρτιά, εργαζόμενοι που δούλευαν στο… ρεπό τους κτλ.
Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου
«Πραγματικά η κατάσταση έχει ξεφύγει. Το δείχνουν και τα νούμερα. Στους ελέγχους που έγιναν διαπιστώθηκε υποδηλωμένη εργασία. Δηλαδή, ελαστικές μορφές απασχόλησης, 3-4ωρα ή 1-2 ημέρες την εβδομάδα, ενώ οι εργαζόμενοι δούλευαν 10-12 ώρες αλλά και όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Καλούμε για άλλη μία φορά το Υπουργείο για τις σχετικές παρεμβάσεις, έτσι ώστε να σταματήσει αυτή η πληγή, που δεν είναι μόνο εις βάρος των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων, είναι και εις βάρος των εργοδοτών που είναι νόμιμοι, γιατί δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ τους», σημειώνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Στέλιος Βοργιάς.
Πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου
Σαφές μήνυμα ότι «εφόσον οι εργαζόμενοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους πρέπει να παίρνουν και την αμοιβή που προβλέπεται βάσει της τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας», (και όχι της ατομικής που ορισμένοι εργοδότες θέλουν να επιβάλλουν!) στέλνει ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διάρκεια των ελέγχων το μεικτό κλιμάκιο βρήκε ξενοδοχοϋπαλλήλους να περνούν το… ρεπό τους δουλεύοντας, χωρίς να αμείβεται η αργία και η εργάσιμη Κυριακή τους με «την προσαύξηση του 75%, συν το ασφαλιστικό ένσημο που δικαιούνται». Μεγάλη είναι και η ασυδοσία στις κουζίνες ξενοδοχείων, με μάγειρες να έχουν σπαστό και όχι συνεχές ωράριο, όπως κανονικά προβλέπεται!
Ο Ν. Κοκολάκης καλεί «το Υπουργείο Εργασίας να στελεχώσει αυτούς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με το προσωπικό εκείνο που χρειάζεται, και να γίνονται πιο ουσιαστικοί και εντατικοί έλεγχοι στους χώρους εργασίας», ενώ ζητεί από τους εργαζομένους να γίνουν συμμέτοχοι σε αυτή την προσπάθεια, διεκδικώντας πιο δυναμικά το δίκιο τους, πάντα σε συνεργασία με τον συνδικαλιστικό τους φορέα.