Κοροϊδία: Με δάνεια ελληνικών τραπεζών το Ελληνικό. Ούτε ευρώ από Λάτση

8001
δάνεια

Σχεδόν απίστευτο αλλά αληθινό. Το έργο του Ελληνικού από τη αρχή μέχρι το τέλος θα κατασκευαστεί με δάνεια των ελληνικών τραπεζών, δηλαδή από τον ιδρώτα και το “αίμα” του ελληνικού λαού, ο οποίος γνώρισε και συνεχίζει να βιώνει την καταλήστευση των μνημονίων και των δεσμεύσεων της λεγόμενης μεταμνημονιακής περιόδου.

Η Lamda Development του ομίλου Λάτση, η οποία έχει αναλάβει το έργο του Ελληνικού, ανακοίνωσε στις 27/1 συμφωνία με τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς για κοινοπρακτικά δάνεια ύψους 1,2 δις ευρώ περίπου (βλέπε ρεπορτάζ για την συμφωνία εδώ).

Με αυτό το δάνειο, που συνήφθη με όρους αγοράς(!), όπως ανακοινώθηκε, θα καλυφθούν όλες οι εργασίες της πρώτης πενταετίας του έργου, παραλιακή ζώνη, συγκροτήματα κατοικιών, εμπορικές χρήσεις, τα δύο εμπορικά κέντρα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης και στον Άγιο Κοσμά κλπ κλπ.

Επιπρόσθετα θα εκδοθούν από τις τράπεζες εγγυητικές επιστολές έως 500 εκ. ευρώ για όλες τις υποχρεώσεις της εταιρίας που απαιτούν εγγυήσεις.

Ακόμα πιο εξοργιστικό είναι ότι τα διακαιώματα εξασφάλισης των τραπεζών θα αφορούν υποθήκες επί μέρους των ακινήτων της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε, την ενεχυρίαση μετοχών της εταιρείας του έργου καθώς και ενεχυρίαση των εσόδων από την εκμετάλλευση του έργου.

Όπως βλέπετε ο “μεγαλοεπενδυτήςΛάτσης δεν βάζει ούτε ένα ευρώ για την “εμβληματική” επένδυση.

Όλα τα λεφτά της επένδυσης, από την αρχή μέχρι το τέλος προέρχονται από τις ελληνικές τράπεζες περίπου όπως έγινε με την εξαγορά των αεροδρομίων από την Fraport. Προέρχονται δηλαδή από την τσέπη του ελληνικού λαού, τις καταθέσεις του στις τράπεζες, πολλές εκ των οποίων είναι και δεσμευμένες για χρέη.

Σε μια περίοδο που οι στρόφιγγες των τραπεζών είναι περίπου κλειστές για την ελληνική οικονομία, κεφάλαια για τον Σπύρο Λάτση υπάρχουν και μάλιστα άφθονα. Με 1,2 δις δάνειο στη Lamda Development η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας θα στεγνώσει ακόμα περισσότερο, επιτείνοντας την αποεπένδυση και την αναιμική ανάπτυξη της χώρας μας.

Επιπρόσθετα, τα δάνεια των τραπεζών κινδυνεύουν να χαθούν, διότι η υπερφιλόφοξη επένδυση, πέραν της κακοποίησης του περιβάλλοντος και των δυσμενών επιπτώσεων στην ευρύτερη περιοχή, είναι πολύ αμφίβολο αν θα αποδειχθεί αποδοτική, ενώ είναι πιθανό να οδηγηθεί και σε ναυάγιο. Και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που αποχώρησαν οι όμιλοι των Αράβων και άλλων επενδυτών από την Κοινοπραξία και απέμεινε μόνο η Lamda Development να προχωράει. Προχωράει όμως χωρίς ουσιαστικό ρίσκο, με λεφτά του ελληνικού λαού, άλλωστε αυτός πληρώνει και τις χρεοκοπίες των τραπεζών και προχωράει ακόμα με τη σκανδαλώδη εύνοια, τις σκανδαλώδεις ρυθμίσεις και τις ευλογίες της προηγούμενης και της τωρινής κυβέρνησης.

πολιτικά κατεστημένα έχουν αναγορεύσει το έργο του Ελληνικού σε σύμβολο μιας “καινούριαςΕλλάδας, που δήθεν προσελκύει αθρόα ξένες επενδύσεις, έστω και με το γδύσιμο του ελληνικού λαού.

Για αυτό οι κυρίαρχοι του πολιτικού παιχνιδιού δεν διστάζουν μπροστά σε οποιαδήποτε σκάνδαλο προκειμένου το “συμβολικό” έργο του Ελληνικού να προχωρήσει, έστω και αν αποδειχθεί βατερλό για την οικονομία και τις οικονομικοκοινωνικές εξελίξεις στη χώρα.

Άλλωστε, τέτοιες πρακτικές από την ελληνική πολιτικοοικονομική ολιγαρχία είδαμε να προωθούνται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το αναπτυξιακό τους όραμα, από το οποίο απέμειναν κουφάρια και μεγάλα χρέη για τον ελληνικό λαό.

Το τραγικό είναι ότι κανένας σχεδόν από το πολιτικο-κοινοβουλευτικό σύστημα δεν αντιδρά δυναμικά στο μέγα σκάνδαλο, ενώ οι πολίτες παθητικοί, υπομένουν και αναμένουν.

Β.Ζ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας