Πανικό προκαλεί η εξάπλωση του κοροναϊού πέρα πλέον από τα σύνορα της Κίνας. Η Ιταλία, το Ιράν και η Νότιος Κορέα βρίσκονται στο επίκεντρο του τελευταίου πανικού, ενώ κρούσματα ανακοινώθηκαν πλέον στο Μπαχρέιν, το Ιράκ, το Κουβέιτ, το Αφγανιστάν και το Ομάν.
Η απειλή του κοροναϊού αντιμετωπίζεται προς το παρόν με καραντίνα ολόκληρων περιοχών, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τη Βόρεια Ιταλία, με το εμβόλιο που θα μπορούσε να δώσει τέλος στην εξάπλωση να αργεί ακόμη.
Η αντιμετώπιση του κοροναϊού δεν είναι ωστόσο μόνο ζήτημα της επιστήμης. Τα συστήματα υγείας στον αναπτυγμένο κόσμο έχουν αποδιοργανωθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ στον αναπτυσσόμενο κόσμο, οι πόλεμοι των τελευταίων ετών έχουν καταστρέψει ακόμη και αυτή την ανεπαρκή υποδομή που υπήρχε.
Στις ΗΠΑ, στα τρία χρόνια διακυβέρνησης Τραμπ, έγιναν ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στην υγεία. O πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον προχώρησε σε δραστικές περικοπές στην υπηρεσία παρακολούθησης επιδημιών, που είχε συστήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο πλαίσιο του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδημία του ιού του έμπολα στην Αφρική το 2014.
Επίσης, η χρηματοδότηση στα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης περιορίστηκε, με αποτέλεσμα να περιοριστούν ή να διακοπούν οι προσπάθειες σε 39 από τις 49 χώρες που το εν λόγω πρόγραμμα βοηθούσε. Μεταξύ των χωρών αυτών συγκαταλέγεται και η Κίνα, η οποία ελάμβανε τεχνική βοήθεια.
Στον προϋπολογισμό του 2020 ο Τραμπ πρότεινε επιπλέον περικοπές 10% στη χρηματοδότηση, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε 750 εκατ. δολάρια.
Στην Ευρώπη, έκθεση του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, αναγνωρίζει τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού ως πρόσκληση για πολλές χώρες.
Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων του Δημόσιου Τομέα (EPSU), «η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 περιόρισε τις δαπάνες για δημόσιες υπηρεσίες. Ιδιαίτερα τα συστήματα υγείας έγιναν στόχος περικοπών… Οι μισθοί των επαγγελματιών στον υγειονομικό κλάδο πάγωσαν ή και μειώθηκαν σε χώρες όπως η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Λιθουανία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία».
Όσον αφορά τη χώρα μας, είναι γνωστές οι ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία, κάποια από τα οποία αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω της απηνούς λιτότητας που επιβλήθηκε την εποχή της κρίσης.
Πηγή: naftemporiki.gr