Κομισιόν: Βαθιά ύφεση 9% η Ελλάδα το 2020-Βουλιάζουν Ευρωζώνη-Ε.Ε

1144
ύφεση

Οι θερινές προβλέψεις της Κομισιόν για την ύφεση στην ευρωζώνη και την Ε.Ε για το 2020 προξενούν σοκ και προβλέπουν χειρότερες επιδόσεις από τις προηγούμενες εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, πλην της Ελλάδας όπου προβλέπεται η ύφεση 9% έναντι προηγούμενες πρόβλεψης 9,75%.

Η ύφεση 9% για την Ελλάδα το 2020 που προβλέπει η Κομισιόν, αν και μάλλον θα ξεπεράσει το διψήφιο ποσοστό, ίσως και κατά πολύ, σημαίνει για τη χώρα μας πρωτοφανή ανεργία, μαύρη φτώχεια, παραγωγική διάλυση, δυστυχία και εξαθλίωση στη χώρα, πρώτα από όλα στον ιδιωτικό τομέα.

Τα νεότερα αυτά στοιχεία της Κομισιόν που δείχνουν  ότι η ευρωζώνη και η Ε.Ε βουλιάζουν το 2020 στην ύφεση, με πτώσεις της τάξης  8,7% και 8,3% αντίστοιχα, επιβεβαιώνουν την παταγώδη αποτυχία της ευρωζώνης και της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε αλλά και ειδικότερα τα στοιχεία για την Ελλάδα δείχνουν την πλήρη αποτυχία της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία κινείται, παρά τις τυμπανοκρουσίες, εκτός τόπου και χρόνου.

Οι προβλέψεις του 2020 για τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία αναθεωρήθηκαν σημαντικά προς το χειρότερο. Το γαλλικό ΑΕΠ πλέον προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 10,6% (έναντι 8,2% στις εαρινές προβλέψεις) και να αναπτυχθεί κατά 7,6% του χρόνου (οριακά βελτιωμένη από το 7,4% του Μαΐου). Η ιταλική οικονομία αναμένεται να βυθιστεί κατά 11,2% φέτος (η χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε.), έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για -9,5%, ενώ και η ανάκαμψη της 2021 αναμένεται πλέον να είναι λιγότερο δυναμική (6,1% αντί για 6,5%).

Η κατάσταση δείχνει να είναι σχεδόν εξίσου ολέθρια στην Ισπανία, με ύφεση 10,9% φέτος (έναντι πρόβλεψης 9,4% το Μάιο) και ανάπτυξη 7,1% το 2021 (έναντι εκτίμησης 7% το Μάιο). Ακόμα πιο δραματική είναι η επιδείνωση της πρόγνωσης και για την πορτογαλική οικονομία, η ύφεση της οποίας πλέον προβλέπεται να αγγίξει το 10% (-9,8%) φέτος, ενώ το Μάιο η Κομισιόν εκτιμούσε ότι θα περιοριζόταν στο 6,8%. Μόνο πέντε άλλες χώρες πλην της Ελλάδας έχουν καλύτερη πρόγνωση για το 2020 στις θερινές προβλέψεις.

Συνολικά για την Ευρωζώνη, η Κομισιόν προβλέπει σημαντικά βαθύτερη ύφεση φέτος, της τάξης του 8,7%, έναντι 7,7% στις εαρινές προβλέψεις, και ελαφρώς πιο αδύναμη ανάκαμψη το 2021 (6,1% αντί για 6,3%). Αντιστοίχως, η οικονομία της Ε.Ε. θεωρείται ότι θα κλείσει φέτος στο -8.3% (έναντι 7,4% στις εαρινές προβλέψεις) και ότι θα καταγράψει μεγέθυνση 5,8% του χρόνου (έναντι 6,1% το Μάιο).

Σε σχετικό του σχόλιο, ο αρμόδιος επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε τα μέτρα που έχει λάβει η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη έχουν περιορίσει τον αντίκτυπο της κρίσης του κορονοϊού, αλλά ότι εξακολουθούν να ενισχύονται οι τάσεις απόκλισης, ανισότητας και ανασφάλειας. «Γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό να καταλήξουμε ταχέως σε συμφωνία για το Σχέδιο Ανάκαμψης που πρότεινε η Επιτροπή – για να δώσουμε μία ένεση εμπιστοσύνης αλλά και χρηματοδότησης στις οικονομίες μας σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία». Από ευχολόγια σκίζει η γραφειοκρατία των Βρυξελλών, οι πράξεις όμως είναι απελπιστικά καθυστερημένες έως ανύπαρκτες και συχνά καταλήγουν σε κακόγουστη προπαγάνδα!

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας