Κινήματα Ευρυτανίας και Καρδίτσας: Διαμαρτυρία για την σωτηρία των Αγράφων

1108
ευρυτανίας

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, ώρα 11:00 στην Νιάλα Αγράφων  προγραμματισμένη διαμαρτυρία από συλλόγους και κινήματα Ευρυτανίας και Καρδίτσας και όλους/όλες  που αγωνιούν για την νομιμότητα και αγωνίζονται για την Σωτηρία των Αγράφων

Πιο συγκεκριμένα.

Το μήνα Σεπτέμβριο η κατασκευάστρια εταιρεία αιολικών συστοιχιών (κατ΄ευφημισμό “πάρκα”) μετά από το Πρωτόκολλο Εγκατάστασης που εξέδωσε μη σύννομα ο Δασάρχης Καρπενησίου (22 Αυγούστου), προχώρησε σε μη νόμιμες και βλαπτικές χωματουργικές εργασίες, στην περιοχή της Νιάλας Αγράφων που προκάλεσαν :

  1. εκτεταμένες εκβραχύνσεις
  2. έντονες αναχλοάσεις των εδαφών
  3. βλάβη σε ιδιαίτερα ευαίσθητα εδάφη προστατευόμενης περιοχής NATURA 2000 και ΖΕΠ

Μετά από όλα αυτά ευρυτανικοί σύλλογοι και κινήματα Eυρυτανίας και Καρδίτσας καταφεύγουν στην δικαιοσύνη και καταγγέλουν τις μη σύννομες ενέργειες. Συγχρόνως 5 δήμαρχοι περιοχής Αγράφων αντέδρασαν στο πλευρό των κινημάτων κατά του εγκλήματος που επιχειρείται στα Άγραφα.

Πιο συγκεκριμένα:

14 ευρυτανικοί σύλλογοι και κινήματα αιτήθηκαν στον Δασάρχη Καρπενησίου να δοθεί άδεια για να βελτιώσουν και να αποκαταστήσουν τις προαναφερόμενες βλάβες με προσθήκη εδαφοβελτιωτικού (κοπριά και κομπόστ) και σπόρων κατά το 3/ήμερο της 28ης Οκτωβρίου.

Η αρνητική απάντηση του Δασάρχη Καρπενησίου νομιμοποιεί τις εταιρείες παραβλέποντας τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε που ρητά αναφέρει ότι καμιά εργασίας δεν μπορεί να ξεκινήσει αν δεν εγκριθεί η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση.

Οι ενέργειες του Δασάρχη Καρπενησίου μόνο εντύπωση και έκπληξη προκαλούν, αφού ο ίδιος στις 19 Φεβρουαρίου βεβαιώνει ενυπογράφως, αρμοδίως και επισήμως ότι: ” ..χωρίς την Ε.Ο.Α από την αρμόδια Δ/νση Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ δεν μπορεί να προχωρήσει καμιά εργασία εγκατάστασης είτε του κυρίως έργου, είτε των συνοδών έργων (οδοποιία), ενώ 6 μήνες μετά, στις 22 Αυγούστου εκδίδει το Πρωτόκολλο Εγκατάστασης της εταιρείας!!! 

Τι έγινε από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Αύγουστο ας ρωτηθεί ο ίδιος.

Πάντως, παρά την αρνητική απάντηση του Δασάρχη Καρπενησίου στο αίτημα αποκατάστησης των βλαβών, εκατοντάδες μέλη και εκπρόσωποι των  συλλόγων και του κινήματος με την παρουσία του Δημάρχου Δ. Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτη Νάνου, καθώς και της Αντιδημάρχου Δ. Αγράφων κας Χρυσούλας Σουλιώτη πραγματοποίησαν διαμαρτυρία την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, ώρα 11:00, στην Νιάλα Αγράφων, με πανώ και πλακάτ, στο χώρο που έγιναν οι βλάβες.

Εκ μέρους των συλλόγων και του κινήματος η κα Δήμητρα Καράνη δήλωσε: « Η Νιάλα, τα Άγραφα, μας μεγάλωσαν, μας δίδαξαν την ιστορία του τόπου μας, μας έμαθαν να αγαπάμε ό,τι είναι σημαντικό. Σήμερα είμαστε εδώ για να ανενεώσουμε μια υπόσχεση που έχουμε ήδη δώσει εδώ και καιρό. Να προστατεύουμε τον τόπο αυτό, να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ό,τι θεωρούμε ιερό και απαραβίαστο, για τον κόσμο μας που δεν τον πουλάμε και δεν τον δίνουμε βορά σε καμιά επένδυση που δεν εξυπηρετεί το γνήσιο δημόσιο συμφέρον.

Η παρουσία μας εδώ δείχνει πως ο αγώνας δεν έχει τελειώσει. Κανένας αγώνας δεν τελειώνει αν δεν ξαχαστεί. Και ο αγώνας αυτός όχι μόνο δεν πρόκειται να ξεχαστεί, αλλά θα ενταθεί, γιατί είναι μια μάχη από την κοινωνία γι ατην κοινωνία. Απέναντι στα επικοινωνιακά τους τεχνάσματα που δείχνουν πόσο πολύ τους έχει φοβίσει η κοινωνική κατακραυγή προττάσουμε το πάθος μας για μια οριενή πατρίδα ελεύθερη, αειφόρα, δημιουργική και αλώβητη».

Επίσης στην εκδήλωση ΜΝΗΜΗΣ και ΤΙΜΗΣ στο μνημείο «Συμφιλίωση της Νιάλας» ο Δήμαρχος Δ. Λίμνης Πλαστήρα κος Παναγιώτης Νάνος μεταξύ των άλλων δήλωσε : «..η σημερινή εκδήλωση, 70 χρόναι μετά την λήη του Εμφυλίου είναι μεγάλης σημασίας για την ιστορική μνήμη, την οποία οφείλουμε να διατηρήσουμε ακέραιη. Λαοί χωρίς ιστορική μνήμη είναι καταδικασμένοι να χάσουν την ταυτότητά τους, να αφομοιωθούν από άλλους ισχυρότερους. Τα Άγραφα υπήρξαν πάντοτε κοιτίδα Αντίστασης και Ελευθερίας, δεν υποτάχθηκαν ποτέ και έχουμε χρέος να αναδεικνύουμε συνεχώς την Ιστορία τους. Για αυτό προτείνω αυτή η οστορική τοποθεσία της Νιάλας, να μετατραπεί σε Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης. Ως Δ¨ημος Λίμνης Πλαστήρα είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τον αδελφό Δήμο Αγράφων και τους φορείς σε μια τέτοια κατεύθυνση»

Αναφερόμενος στα αιολικά, μεταξύ των άλλων είπε: «πρέπει να ενταθεί ο αγώνας για την σωτηρία του Περιβάλλοντος και να τηρηθούν οι νόμοι και οι δεσμεύσεις που απορρέουν από την Συνθήκη Natura. Για να επιτευχθεί αυτό πρότεινα στο δημοτικό συμβούλιο και αυτό αποφάσισε, να υποβληθεί πρόταση να αποσχισθούν τα Άγραφα Καρδίτσας και Ευρυτανίας από το Πάρκο Τζουμέρκων και να αποτελέσουν Εθνικό Πάρκο Ιστορικής Μνήμης Αγράφων». Ο κ. Νάνος ζήτησε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δημιουργηθεί αυτοτελής Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής, με περιοχή ευθύνης τον ορεινό όγκο της Καρδίτσας και συνολικά της Ευρυτανίας

Παρούσα η αντιδήμαρχος Αγράφων και Χρύσα Σουλιώτη, που απηύθυνε χαιρετισμό και αγωνιστική συμπαράσταση στον αγώνα φορεών και πολιτών κατά των ανεμογεννητριών, δήλωσε ότι ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης και το δημοστικό συμβούλιο με ληφθείσα απόφασή τους θα είναι διαρκώς υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος των Αγράφων.

Αγωνιστικό παρών δήλωσε και ο πρώην δήμαρχος Αγράφων κ. Βαγγέλης Κατσιφός.

 Ακολούθως τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο τη Νιάλας από εκπροσώπους συλλογων. Ο πρόεδρος τωου Συλλόγου Απανταχού Βραγγιανιτών « Ο Άη Γιάννης ο Θεολόγος» αναφέρθηκε στα ιστορικό λέγοντας :

«Πατριώτες και Πατριώτισσες,

Μαζευτήκαμε εδώ σήμερα για να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τη «συμφιλίωση της Νιάλας» ένα μοναδικό περιστατικό ανακωχής μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Στις 12 Απριλίου του 1947, αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και στρατιώτες του κυβερνητικού στρατού συμφιλιώθηκαν στην βουνοκορφή της Νιάλας σε υψόμετρο 2.000μ.

Πιο συγκεκριμένα:

Η 72η Ταξιαρχία του κυβερνητικού στρατού βρέθηκε στην βουνοκορφή της Νιάλας από την προηγούμενη μέρα (11 Απρίλη) με έναν λόχο και με διοικητή τον ταγματάρχη Αλευρά με περίπου τριάντα στρατιώτες που αρκετοί από αυτούς ήδη βρίσκονταν στα πρώτα στάδια των κρυοπαγημάτων.

Ένα Τάγμα του ΔΣΕ με επικεφαλής τον Ερμή, μαζί με γυναικόπαιδα και άμαχους ξεκίνησαν την Μ. Παρασκευή (12 Απριλίου) από την Νεβρόπολη (Λ. Πλαστήρα) να διαβούν τον αυχένα της Νιάλας  για να φτάσουν στην Σάικα και Καροπλέσι, στην περιοχή της Βουλγάρας.

Εκείνη τη μέρα οι ουρανοί άνοιξαν, βροχή, αστραπές, μπουμπουνητά και παγωμένος αέρας….και ψηλότερα την πυκνή ομίχλη διαδέχθηκε σφοδρή χιονόπτωση. Έχανε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα.

Οι αντάρτες του Ερμή όταν έφτασαν στη Νιάλα πλησίασαν και άνοιξαν τα μισοσκεπασμένα από το χιόνι αντίσκηνα. Αρκετά ήταν άδεια, σε άλλα αντίκρισαν φαντάρους τυλιγμένους με χλαίνες και κουβέρτες.

«Σαστισμένοι οι φαντάροι, γράφει ο Μενέλαος Μούστος, κοιτάνε τους μαχητές του ΔΣΕ να κατεβάζουν τους γυλιούς τους και ν’ αποθέτουν τα όπλα τους σαν νάταν παλιοί γνώριμοι ή νοικοκύρηδες στις σκηνές. Παίρνουν κι αυτοί θάρρος. Ξεκουκουλώνονται.

— Είμαστε αδέλφια, λένε, μη μας πειράξετε, ούτε εμείς θα σας πειράξουμε.- Αδέρφια, αδέρφια, απαντάνε οι δικοί μας».

Και ξαφνικά, η παγωνιά επέβαλε μια «ανακωχή». Στρατιώτες του κυβερνητικού στρατού και στρατιώτες του Δημοκρατικού Στρατού έδωσαν τα χέρια. Χαμογέλασαν. Άφησαν στην άκρη τις μεγάλες διαφορές τους και σαν παλιοί φίλοι βολεύτηκαν στα αντίσκηνα μοιράζοντας μεταξύ τους κουβέρτες, κονιάκ, σταφίδες, ψωμί, σοκολάτες…

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας