Κηδεύτηκε σήμερα ένας εμβληματικός αγωνιστής: Ο Γιώργος Μωραΐτης

2769
μωραΐτης

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα η πολιτική κηδεία του εμβληματικού αγωνιστή και ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ Γιώργου Μωραΐτη στο Nεκροταφείο Αμαρουσίου.

Στην πολιτική κηδεία παρευρέθη η ηγεσία του ΚΚΕ και πολλοί φίλοι, σύντροφοι και συναγωνιστές του.

O Γιώργος Μωραΐτης γεννήθηκε στη Βοδονίτσα (Μενδενίτσα) Λοκρίδας στις 3 Μάρτη του 1927. Από πολύ μικρός έζησε -μέσα από τις περιπλανήσεις της οικογένειάς του, που ήταν ενταγμένη στην ΕΑΜική Αντίσταση και στον ΔΣΕ- τη ζωή της εργατικής τάξης.

Το 1942 οργανώθηκε στην Ένωση Νέων Αγωνιστών Ρούμελης (ΕΝΑΡ), το 1943 στην ΕΠΟΝ και το 1944 κατετάγη στον ΕΛΑΣ.

Πήρε μέρος στη Μάχη της Αθήνας το Δεκέμβρη του 1944, ενώ τον Ιούλη του 1946 κατέφυγε ξανά στην Αθήνα μαζί με τον πατέρα του, γνωρίζοντας ότι υπήρχε σχέδιο δολοφονίας τους. Κατετάγη στον ΔΣΕ το Μάρτη του 1947, στο Αρχηγείο Παρνασσίδος, με επικεφαλής τον Διαμαντή. Πήρε μέρος στις μάχες σε Κρόκι, Πέτρα, Αράχωβα, ΜώλοΜενδενίτσα και Άμφισσα.

Μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία.

Το Δεκέμβρη του 1954, μετά από αίτημά του, εστάλη παράνομα στην Ελλάδα με αποστολή να δουλέψει στον μηχανισμό του Κόμματος στην παρανομία, όπου θα κρατούσε με τον ασύρματο την επαφή του κλιμακίου της ΚΕ στην Ελλάδα με την καθοδήγηση στο εξωτερικό.

Συνελήφθη με ασύρματο στο τέλος του 1955 και καταδικάστηκε δις εις θάνατον από στρατοδικείο, με βάση τον ΑΝ 375, το 1957. Για τα επόμενα 11 χρόνια θα φυλακιστεί στις φυλακές Ιτζεδίν, Αλικαρνασσού, Αίγινας, Κέρκυρας, Αβέρωφ, Χαλκίδας κ.α. Αποφυλακίστηκε με όρους το 1966 και ανέλαβε δουλειά στην ΕΔΑ, ως μέλος του Γραφείου της Αθήνας.

Με το πραξικόπημα της χούντας, ξέφυγε τη σύλληψη και πέρασε στην παρανομία. Ως μέλος του Γραφείου της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ ανέλαβε δουλειά για την έκδοση του «Ριζοσπάστη», της «Αδούλωτης Αθήνας», του «Οδηγητή» και άλλων εντύπων την περίοδο 1967 – 1968.

Ο σ. Γιώργης Μωραΐτης το Φλεβάρη του 1968 υπερασπίστηκε αταλάντευτα τις Αποφάσεις της 12ης Ολομέλειας της ΚΕ, γράφοντας και την ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην «Αδούλωτη Αθήνα» και στον «Ριζοσπάστη».

Το Νοέμβρη του 1968 συνελήφθη από τη χούντα και καταδικάστηκε από στρατοδικείο σε κάθειρξη 24 χρόνων. Ακολουθούν 5 χρόνια φυλάκισης, ξανά στις φυλακές Αβέρωφ, Κορυδαλλού, Ιτζεδίν, Αλικαρνασσού και Χαλκίδας.

Με την προσωρινή του απόλυση «λόγω κινδύνου ανηκέστου βλάβης» το 1973, φυγαδεύτηκε παράνομα στο εξωτερικό. Πήρε μέρος στο 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ, όπου για πρώτη φορά εξελέγη στην Κεντρική Επιτροπή, και μετά το Συνέδριο χρεώθηκε στον ραδιοσταθμό «Φωνή της Αλήθειας».

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1974 και τοποθετήθηκε στη διεύθυνση και την αρχισυνταξία του «Ριζοσπάστη». Ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στις εκλογές του 1977, του 1981 και του 1985 στη Φθιώτιδα.

Από το 1991 έως το 2004 ήταν μέλος της διεύθυνσης του «Ριζοσπάστη». Επίσης διετέλεσε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ).

Ο Γιώργης Μωραΐτης έχει γράψει 12 βιβλία και έχει τιμηθεί με Μετάλλιο από το Ανώτατο Σοβιέτ στα σαραντάχρονα της Αντιφασιστικής Νίκης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας