“Το ουσιαστικό δίκαιο ήταν με την πλευρά των κατοίκων. Δεν μπορούσαν να αγνοήσουν το Σύνταγμα και το περιβαλλοντικό έγκλημα που θα συντελείτο στην περιοχή τους. Αυτό για το οποίο αγωνίστηκαν οι κάτοικοι της Κερατέας ήταν υπέρτερο αγαθό”.
Με τα λόγια αυτά η εισαγγελέας ζήτησε την απαλλαγή εφτά κατοίκων από την Κερατέα που δικάστηκαν χθες και σήμερα στην Αθήνα για τη συμμετοχή τους στα επεισόδια της 8ης Φεβρουαρίου 2011. Επρόκειτο για τη “Μαύρη Τρίτη”, όταν τα ΜΑΤ εισέβαλαν στην πόλη της Κερατέας για να καταστείλουν την πολύμηνη κινητοποίηση ενάντια στη δημιουργία ΧΥΤΑ στο γειτονικό Οβριόκαστρο.
Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο αποδέχτηκε την πρόταση και οι έξι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν, ενώ ο έβδομος καταδικάστηκε για τη μία από τις τέσσερις σε βάρος του κατηγορίες, που εντούτοις μετατράπηκε από κακούργημα σε πλημμέλημα και άσκησε έφεση.
Η απόφαση του δικαστηρίου αποτέλεσε μια ακόμη νίκη των κατοίκων της Κερατέας, επιστέγασμα της επιτυχίας του αγώνα τους που απέτρεψε την οικολογική καταστροφή ματαιώνοντας την εγκατάσταση ΧΥΤΑ στην περιοχή τους. Ιδιαίτερη σημασία έχει και μια άλλη επισήμανση της εισαγγελέως και μάλιστα τη μέρα κατά την οποία ψηφιζόταν η ποινικοποίηση των αγώνων κατά των πλειστηριασμών. Όπως είπε η εισαγγελέας:
“Αν ενεργούνται πράξεις αντιστάσεως ή εκτεταμένες ταραχές που προσλαμβάνουν χαρακτήρα κοινωνικού φαινομένου, οι κυβερνήσεις πρέπει να αναδιατάξουνε την κοινωνική τους πολιτική”.