Κεντρικές Τράπεζες: H αβεβαιότητα κυριαρχεί λόγω κοροναϊού και ύφεσης

978
ευρωζώνη

Η παρέμβαση του ΔΝΤ για την παροχή χαμηλότοκων ή μηδενικού κόστους δανείων ύψους 50 δισ. ευρώ ήρθε τόσο αναπάντεχα όσο και η κίνηση της Fed για μείωση των επιτοκίων κατά 0,5%, κίνηση την οποία ακολούθησε σε ελάχιστο χρόνο και η Κεντρική Τράπεζα του Καναδά.

Η “βιασύνη” της Fed αλλά και της Κεντρικής Τράπεζας του Καναδά δεν προέκυψε όμως εντελώς αναπάντεχα. Την ημέρα που ανακοινώθηκε η απόφαση της Fed, αλλά και την επομένη, η αγορά repo στις ΗΠΑ βρέθηκε σε ένα σημείο πολύ κοντά με εκείνο του περασμένου Σεπτέμβρη, όταν “πάγωσε” η διατραπεζική αγορά. Περισσότερα από 100 δισ. δολ. την πρώτη ημέρα και περισσότερα από 110 δισ. δολ. την επομένη χρειάσθηκε να “παρασχεθούν” μέσω της αγοράς repo από τη Fed για να περάσει… σιωπηρά ένα παρ’ ολίγον κραχ στη διατραπεζική…

Η αντίστοιχη πίεση στην Κίνα αντιμετωπίσθηκε με ανάλογα μέσα, ενώ στην Ευρωζώνη η μηνιάτικη “αγοραστική” παρέμβαση της ΕΚΤ, στο πλαίσιο του εν ισχύ QE, με δυσκολία (σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της BIS) αντιμετωπίζει την πίεση από την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά των εταιρικών ομολόγων.

Στις διευκρινίσεις που έδωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, για την παρέμβαση του ΔΝΤ, επεσήμανε οτι οι “αρχές” θα πρέπει να εξετάσουν πολύ πιο διεξοδικά μέτρα πλέον για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης, όπως για παράδειγμα ακόμα και το να φροντίσουν για την καταβολή της “αμοιβής” του εργαζόμενου που δεν μπορεί να πάει στη δουλειά του εξαιτίας των μέτρων για τον κοροναϊό (!)…

Σε κάθε επίπεδο, ο κοροναϊός φαίνεται να έχει προκαλέσει μια πρωτοφανή δυσκολία στις Κεντρικές Τράπεζες στο να αξιολογήσουν με ακρίβεια τους κινδύνους στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Πολλοί αναλυτές παραδέχονται ότι, αν δεν είχαν υπάρξει τα “πακέτα” μέτρων που είχαν εισαγάγει ο Μάριο Ντράγκι και ο Τζερόμ Πάουελ τον Σεπτέμβριο, με αφορμή το παρ’ ολίγον κραχ στη διατραπεζική αγορά, σήμερα τα ατυχήματα θα ήταν πολύ περισσότερα και πολύ… σοβαρότερα.

Παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση είναι και παραμένει απολύτως αβέβαιη.

Αυτό τουλάχιστον επιβεβαιώνεται “επίσημα” από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών στο Quarterly Review (Μαρτίου), της οποίας σε εισαγωγικό σημείωμα με τίτλο “Α rude awakening for investors” ο επικεφαλής της Νομισματικής και Οικονομικής Διεύθυνσης, Claudio Borio, δηλώνει ευθέως: “Αυτήν τη στιγμή η αβεβαιότητα κυριαρχεί παγκοσμίως. Η κατάσταση παραμένει ρευστή. Η επίσημη κοινότητα (σ.σ.: Κεντρικές Τράπεζες, διεθνείς θεσμοί κ.λπ.) παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις…”. Και στο καυτό ερώτημα “Πού θα πάμε από δω και πέρα;…” η απάντησή του είναι η ακόλουθη: “Ενα είναι σίγουρο, οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα συνεχίσουν να χορεύουν στον ρυθμό των ειδήσεων για τον ιό, αλλά και των αντιδράσεων των αρχών….”.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας