Την ώρα που Τσίπρας – Κοντονής πουλάνε αριστερά φούμαρα με αφορμή την γνωστή Διάσκεψη στην Εσθονία, την ίδια ώρα αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης, η οποία είναι έτοιμη να ξεπουλήσει τα δύο εργοστάσια της ΕΒΖ στην Σερβία, δίνοντας την χαριστική βολή στην Βιομηχανία Ζάχαρης, που, έτσι, θα οδηγήσει στο κλείσιμο.
Σε καταρχήν συμφωνία για την πώληση των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ στη Σερβία, φαίνεται να έχουν καταλήξει οι εμπλεκόμενες πλευρές με τον μοναδικό ενδιαφερόμενο αγοραστή, τον όμιλο MK Group του Μ. Κόστιτς.
Αν και η καταρχήν συμφωνία κατέστη εφικτή, αφού την περασμένη εβδομάδα κάθισαν στο ίδιο τραπέζι εκπρόσωποι της ΕΒΖ, της Τράπεζας Πειραιώς, του Σέρβου επιχειρηματία και της κυβέρνησης (Υπουργείο Ανάπτυξης), υπάρχουν ακόμη κωλυσιεργίες, οι οποίες όμως αν αρθούν, η πώληση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι 31 Αυγούστου και να μην εξαντληθεί το χρονικό περιθώριο μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, αυτό που απομένει να γίνει είναι να υπάρξει μία έκθεση δίκαιης αποτίμησης για την πώληση των δύο εργοστασίων, την οποία θα εγκρίνει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΖ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το χάσμα στη διαπραγμάτευση μεταξύ ΕΒΖ και Τράπεζας Πειραιώς για την κατακύρωση της πώλησης των εργοστασίων στη Σερβία στο MK Group, γεφυρώθηκε κατόπιν παρέμβασης της κυβέρνησης, η οποία έχει και τη συνολική ευθύνη του μέλλοντος της ΕΒΖ, και εν προκειμένω συμμετείχε στη συνάντηση των προηγούμενων ημερών ως εγγυητής της πώλησης. Είχε προηγηθεί πίεση προς την πλευρά του Σέρβου μεγαλοεπιχειρηματία να ανεβάσει το τελικό τίμημα, το οποίο και διαμορφώθηκε πλέον στα 60 από 51 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση του τιμήματος ζητήθηκε ώστε να καμφθούν οι επιφυλάξεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ, του οποίου θέση ήταν η διενέργεια νέου διαγωνισμού. Απομένει τώρα το τίμημα αυτό να αποτιμηθεί ως δίκαιο στην έκθεση αποτίμησης που αναμένεται.
Σημειώνεται ότι το δ.σ. της ΕΒΖ είχε χαρακτηρίσει χαμηλή την αρχική προσφορά Κόστιτς με βάση τη λειτουργική κερδοφορία, ύψους 24,5 εκατ. ευρώ, των δύο σέρβικων θυγατρικών.
Σημειώνεται ότι στις 29 Αυγούστου πρόκειται να επαναληφθεί η εξ αναβολής από 31/7 (την αναβολή ζήτησε ο βασικός μέτοχος, δηλαδή ο εκκαθαριστής της πρώην ATEBank) ετήσια γενική συνέλευση της ΕΒΖ, όπου όμως το πιθανότερο είναι να μην έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το τοπίο.
Ωστόσο, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και εάν η πώληση αποτύχει, τότε η ΕΒΖ θα χρεοκοπήσει αφού και η Τράπεζα Πειραιώς δεν μπορεί πλέον να την δανείσει.
Πριν από τη γεφύρωση του χάσματος των εμπλεκόμενων πλευρών με παρέμβαση της κυβέρνησης, το δ.σ. της ΕΒΖ επέμενε ο διαγωνισμός να κηρυχθεί άγονος, απειλώντας με παραιτήσεις αν η Τράπεζα Πειραιώς προχωρούσε στην πώληση των δύο εργοστασίων στη Σερβία στον μοναδικό ενδιαφερόμενο. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ζητούσε και νέο δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς στην ΕΒΖ, μεγαλύτερο, σύμφωνα με πληροφορίες, των 5 εκατ. ευρώ προκειμένου η εταιρία να ανταπεξέλθει στα τρέχοντα έξοδα λειτουργίας της.