Την ώρα που το εισαγγελικό πόρισμα για το ρόλο της Περιφέρειας Αττικής όσο αφορά το σκέλος της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών «καίει» τη Ρένα Δούρου, υπουργοί και πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης έσπευσαν να υψώσουν «ασπίδα προστασίας» λέγοντας ότι είναι άδικη η στοχοποίηση που έγινε και ότι η ίδια έκανε αυτό που έπρεπε τις κρίσιμες ώρες.
Την ίδια στιγμή, η κ. Δούρου η οποία αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του εισαγγελικού πορίσματος εμφανίζεται… λαλίστατη, επανήλθε σήμερα με νέα συνέντευξη και αντί να απολογηθεί για τα λάθη και της παραλείψεις της Περιφέρειας, άρχισε να κατηγορεί την Αντιπολίτευση λέγοντας ότι «αυτοί που ήταν μέρος του προβλήματος, παριστάνουν ότι μπορεί να γίνουν μέρος της λύσης».
Στήριξη στη Δούρου
«Η τραγωδία στο Μάτι ήταν η πιο δύσκολη στιγμή από τότε που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας ανέφερε, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN φέροντας πάλι στο προσκήνιο την γνωστή «καραμέλα» του ΣΥΡΙΖΑ ότι «υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες για τον τρόπο που έχουν δομηθεί αυτές οι περιοχές».
Αναφερόμενος στην περιφερειάρχη Αττικής, σημείωσε ότι «η Ρένα Δούρου έκανε αυτό που έπρεπε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και με βάση την κατάσταση που επικρατούσε». Μάλιστα πρόσθεσε, ότι «επέδειξε ένα ξεχωριστό ήθος στον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε στις εξελίξεις. Δεν απείλησε τους δικαστικούς λειτουργούς».
Υπενθυμίζεται ότι η κ. Δούρου 13 ημέρες μετά τη φονική πυρκαγιά με συνέντευξή της στην Εφημερίδα των Συντακτών είχε παραδεχτεί ότι εισήγηση για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση, γραπτή, προφορική, με sms, με φαξ, με mail, δεν έγινε ποτέ .
Συγκεκριμένα είχε αναφέρει : «Η σχετική εγκύκλιος του Μαΐου, φέτος, είναι σαφής. Ο επιχειρησιακός υπεύθυνος που έχει τη γνώση, την εμπειρία, την κατάλληλη εκπαίδευση, σε συνεργασία με το Κέντρο Επιχειρήσεων που έχει όλα τα μέσα, όπως το Μετεωρολογικό Δελτίο, διαδραστικούς χάρτες, κάμερες, σε πραγματικό χρόνο απεικόνιση της κατάστασης, δηλαδή όλα όσα χρειάζονται για να κρίνει, εισηγείται (αποκλειστική του ευθύνη) αν πρέπει να γίνει ή όχι οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση, και καθορίζει την περιοχή, τις πληθυσμιακές ενδείξεις κ.ά., προς απομάκρυνση.
Αν από τα στοιχεία που έχουν δουν ότι αφορά έναν δήμο, εισηγείται απευθείας προς τον δήμαρχο. Αν δει ότι αφορά πάνω από δύο δήμους, εισηγείται απευθείας προς την Περιφέρεια. Τέτοια εισήγηση για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση, γραπτή, προφορική, με sms, με φαξ, με mail, δεν έγινε ποτέ σε καμία υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής. Στο ερώτημα γιατί δεν έγινε, δεν μπορώ να ξέρω. Μπορεί, για παράδειγμα, να έκρινε ότι είναι πολύ αργά. Υπάρχουν, όπως μαθαίνω, ερωτήματα».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης η κ. Δούρου έλεγε: «Όσοι έχουμε θέση ευθύνης, και μπορεί να αισθανόμαστε αδικημένοι, με την έννοια αυτού που λέγεται στην καθομιλουμένη «μου έτυχε η στραβή στη βάρδιά μου», οφείλουμε να αναλάβουμε ευθύνες.
Ζητά και τα.. ρέστα η περιφερειάρχης Αττικής
Η περιφερειάρχης Αττικής μετά τη δημοσιοποίηση του εισαγγελικού πορίσματος έδωσε νέα συνέντευξη, αυτή τη φορά στην ΕΡΤ.
«Παρόλο που κάποιοι επιχείρησαν να παραχαράξουν το θεσμικό πλαίσιο, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δεν επιχειρούν κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης και τη διαδικασία διάσωσης – διαφυγής πολιτών. Έχουν επικουρικό ρόλο. Ο νόμος έχει μια λογική. Δεν μπορεί να έχει ένας αιρετός την επιχειρησιακή αρμοδιότητα για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων, που απαιτεί ειδικές γνώσεις» τόνισε στην ΕΡΤ για να προσθέσει.
«Το θεσμικό πλαίσιο για την κατάσβεση των πυρκαγιών είναι διαφορετικό σήμερα σε σχέση με το 2007 και τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία. Κάποιοι δημοσιογράφοι και δικηγόροι προσπάθησαν να αποπροσανατολίσουν, και να επικαλεστούν το παράδειγμα του 2007, βάζοντας όπου «νομάρχης»… τη Δούρου. Δεν μπορεί να συγκρίνουμε και να αθροίζουμε νεκρούς, λες και είναι τουβλάκια λέγκο».
Η κ. Δούρου αφού… αποθέωσε το έργο της Περιφέρειας σε όλους τους τομείς, υπογράμμισε ότι υπάρχουν στιγμές που επαναξιολογείς τα δεδομένα και την παρουσία σου. «Ο όρκος στο Σύνταγμα όμως, είναι ιερός. Απαιτεί να μάχεσαι από το πρωί μέχρι το βράδυ. Να τηρείς το συμβόλαιο αξιοπρέπειας με τους πολίτες. Και όχι να φυγομαχείς, όταν οι εφιάλτες του παρελθόντος σε καλούν να παραιτηθείς για τις δικές τους ευθύνες».
Μάλιστα έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Φώφη Γεννηματά επισημαίνοντας ότι, «οι πολιτικοί αντίπαλοί της δεν νοιάζονται για τους νεκρούς και τις περιουσίες που χάθηκαν, ούτε για το πώς θα θωρακιστεί καλύτερα η πατρίδα μας, αλλά μονάχα «να φύγουν ο Τσίπρας και η Δούρου, για να επιστρέψουν εκείνοι».
«Ασπίδα» και από Βούτση
Η κάλυψη για τις ενέργειες ή τις παραλείψεις της κ. Δούρου συνεχίστηκαν από τον πρόεδρο της Βουλής. «Η στοχοποίηση που έγινε στην Ρένα Δούρου, όπως και για την Μάνδρα, είναι άδικη», τόνισε με τη σειρά του ο Νίκος Βούτσης συμπληρώνοντας ότι πρώτη εκείνη ζήτησε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για όσα συνέβησαν, αναφέροντας ότι «η Ρένα Δούρου έχει ζητήσει «συγγνώμη» από τον Αύγουστο για όσα συνέβησαν».
Τι λέει το πόρισμα για τη Δούρου
Το εισαγγελικό πόρισμα σχετικά με το ρόλο της Περιφέρειας Αττικής για την εκκένωση των περιοχών στο Μάτι και το Νέο Βουτζά είναι αποκαλυπτικό. «Η λήψη της απόφασης για την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών αποτελεί ευθύνη των κατά τόπους δημάρχων οι οποίοι έχουν τον συντονισμό του έργου πολιτικής προστασίας…» αναφέρουν οι εισαγγελείς διευκρινίζοντας μάλιστα ότι «όταν η εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή μπορεί να επηρεάσει πάνω από ένα δήμο η απόφαση λαμβάνεται από το αρμόδιο Περιφεριάρχη ο οποίος μπορεί να εξουσιοδοτήσει σχετικώς τον οικείο αντιπεριφερειάρχη».