Καμπανάκι Ρέγκλινγκ για τήρηση 4ου μνημονίου. Χειρότερη η “μεταμνημονιακή” κηδεμονία

1922

Όσοι είχαν αυταπάτες για τη “μεταμνημονιακή” περίοδο σιγά – σιγά αισθάνονται αφελέστατοι.

Ο Κλ. Ρέγκλινγκ δεν άφησε καμιά αμφιβολία ότι η λεγόμενη “μεταμνημονιακή” περίοδος είναι μια απάτη. Τους μόνους που ευνοεί αυτή η νέα φάση είναι τους πιστωτές, οι οποίοι δεν θα χρηματοδοτούν την χώρα, αλλά το ψηφισμένο ήδη τέταρτο μνημόνιο θα λειτουργεί και ότι η κηδεμονία για την εφαρμογή των μέτρων του, όπως η μείωση των συντάξεων, θα συνεχίζει να πνίγει την χώρα, ίσως και με μεγαλύτερη αυστηρότητα, αφού ο ESM θα συνεπικουρείται και από την επιτήρηση των αγορών!

Σαφές μήνυμα για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων έστειλε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ προειδοποιεί ότι «μπορούμε να σταματήσουμε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφασίστηκαν για την Ελλάδα εάν τα μέτρα προσαρμογής δεν συνεχιστούν όπως συμφωνήθηκε».

Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Die Presse» ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ υπομονετικοί πιστωτές. Αλλά μπορούμε να σταματήσουμε τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που έχουν αποφασιστεί για την Ελλάδα στην περίπτωση που τα προγράμματα προσαρμογής δεν συνεχιστούν όπως έχει συμφωνηθεί. Είμαι αισιόδοξος μετά τις πιο πρόσφατες συνομιλίες μου με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα. Το επίπεδο του χρέους μπορεί να φαίνεται τρομακτικά υψηλό, ωστόσο η Ελλάδα μπορεί να ζήσει με αυτό, καθώς οι ωριμάνσεις των δανείων είναι πολύ μακροπρόθεσμες και τα επιτόκια των δανείων είναι πολύ χαμηλότερα από ό, τι στις περισσότερες άλλες χώρες»

Αναφορικά με την αντικατάσταση του ΔΝΤ από ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, στο οποίο θα μετεξελιχθεί ο ESM, ο Regling ανέφερε ότι σε τέσσερις χώρες η συνεργασία με το ΔΝΤ λειτουργούσε καλά. Μόνο στην Ελλάδα υπήρχαν περιστασιακά ζητήματα. Αλλά τα χρήματα του ΔΝΤ δεν επαρκούν εξαιτίας της στενής οικονομικής διασύνδεσης στο πλαίσιο της νομισματικής ένωσης. Επίσης, το 70% των μετόχων του ΔΝΤ είναι μη ευρωπαϊκές χώρες. Οι Κινέζοι, οι Ινδοί ή οι Βραζιλιάνοι δεν ήταν ευχαριστημένοι που το ΔΝΤ ήταν τόσο εμπλεκόμενο. Ρώτησαν: Δεν μπορούσαν οι Ευρωπαίοι να το αντιμετωπίσουν μόνοι τους. Πρέπει να γίνουμε πιο ανεξάρτητοι, πρόσθεσε ο επικεφαλής του ESM.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας