Η εντυπωσιακή ζήτηση για τα νέα κρατικά ομόλογα, που έχουν εκδώσει οικονομίες της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά και η συνεχής υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων ανά τη νομσματική ένωση είναι μάλλον μία προειδοποίηση, παρά μία νίκη για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Οι επενδυτές καταφεύγουν στο κρατικό χρέος ως μία από τις λιγότερο ριψοκίνδυνες επενδύσεις, όχι σε μία ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ευρωζώνη, αλλά περισσότερο σε μία ένδειξη των σοβαρών ανησυχιών τους για τις προοπτικές της. Η ΕΚΤ μάλιστα φάνηκε να επιβεβαιώνει τους φόβους τους αποφασίζοντας να μεταθέσει τις αυξήσεις επιτοκίων για τις αρχές του 2020 το νωρίτερο, αλλά και να προσφέρει νέα ρευστότητα στη μορφή φθηνών δανείων στις τράπεζες.
Να θυμίσουμε ότι ζήτηση- ρεκόρ έχουν πετύχει από τις αρχές της χρονιάς να προσελκύσουν σε εκδόσεις ομολόγων τους η Ιταλία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ισπανία, ενώ σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα κινήθηκαν οι προσφορές των επενδυτών και στην έκδοση του νέου ελληνικού δεκαετούς, η οποία και ήταν η πρώτη από το 2010.
Οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης εκμεταλλεύονται τους ευνοϊκούς όρους δανεισμού στις αγορές για εκδόσεις μακράς διάρκειας. Από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 25 Φεβρουαρίου είχαν εδκώσει χρέος ύψους 35 δισ. ευρώ με ωρίμανση 15 ετών ή μεγαλύτερη. Την αντίστοιχη περσινή περίοδο είχαν αντληθεί 24 δισ. ευρώ από ανάλογες εκδόσεις. Μάλιστα τα στοιχεία αυτά, που δημοσιεύει το Reuters, δεν περιλαμβάνουν την έκδοση 15ετους ομολόγου από την οποία η Ισπανία άντλησε 5 δισ. ευρώ πριν από περίπου μία εβδομάδα.
Οι συνολικές εκδόσεις ομολόγων στη ζώνη του ευρώ το πρώτο δίμηνο του έτους- ανεξάρτητα από τη διάρκεια- ανήλθαν στα 80 δισ. ευρώ έναντι 68 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Και τούτο παρά το γεγονός ότι τα κουπόνια για τους επενδυτές είναι κατά πολύ χαμηλότερα.
Σημειώνεται ότι οι αποδόσεις των γερμανικών δεκαετών ομολόγων έχουν διολισθήσει ήδη κοντά στο μηδέν, με τους αναλυτές να πιστεύουν ότι εάν οι φόβοι για την «υγεία» της ευρωπαϊκής οικονομίας επιμείνουν ή ενταθούν, οι επενδυτές πολύ σύντομα θα … πληρώνουν τη Γερμανία για να τη δανείσουν.