Στο 30% είναι η ανεργία στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΘ. Η τυπική έξοδος της χώρας από τα μνημόνια δεν έφερε θέσεις εργασίας, ενώ σε υψηλά ποσοστά παραμένει η ανασφάλιστη εργασία.
Σε υψηλά ποσοστά κυμαίνεται η ανεργία στη Θεσσαλονίκη. Ειδικά με το τέλος της τουριστικής σεζόν η ανεργία αυξάνεται περισσότερο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), Χάρη Κυπριανίδη.
Κατά τον κ. Κυπριανίδη, η ανεργία στη Θεσσαλονίκη είναι διπλάσια από τα επίσημα στοιχεία και φτάνει το 30%, ενώ μετά το τέλος της τουριστικής σεζόν ανέρχεται στο 33%.
«Το ποσοστό της ανεργίας στη Θεσσαλονίκη είναι σχεδόν διπλάσιο από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ξεπερνάει το 30%. Ειδικά τώρα που τελείωσε η τουριστική περίοδος φτάνει το 32-33%» τόνισε ο κ. Κυπριανίδης.
Η ηλικιακή ομάδα που μαστίζεται κυρίως από την ανεργία είναι οι νέοι, ενώ πολύ υψηλό είναι και το ποσοστό ανεργίας στις γυναίκες.
«Οι νέοι σε ηλικία μαστίζονται από την ανεργία και οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας από ό,τι οι άνδρες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση εάν η τυπική έξοδος από τα μνημόνια συνοδεύτηκε από αύξηση των θέσεων εργασίας, ο πρόεδρος του ΕΚΘ τόνισε ότι «η κατάσταση δεν έχει διορθωθεί» κι ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον Νοέμβριο του 2019 αυξήθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι».
«Οι κλάδοι που πραγματικά πλήττονται είναι ο επισιτισμός, το εμπόριο και η οικοδομή»
Την ίδια άποψη περί υψηλής ανεργίας στη Θεσσαλονίκη που φτάνει το 30% εξέφρασε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Β’ Θεσσαλονίκης και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΚΘ, Λεωνίδας Στολτίδης.
«Η ανεργία είναι στο 30%. Οι κλάδοι που πραγματικά πλήττονται είναι ο επισιτισμός, το εμπόριο και η οικοδομή. Προφανώς δεν υπάρχει ανάκαμψη, εκτός από τον κατασκευαστικό κλάδο στα έργα που έχουν ανοίξει όμως, όχι γενικώς», σημείωσε.
Επιπλέον, ο κ. Στολτίδης έκανε ειδική αναφορά στην «υποκρυπτόμενη ανεργία» όπως τη χαρακτήρισε και η οποία αφορά εργαζόμενους σε 5μηνα και 9μηνα προγράμματα, που δεν έχουν δηλωθεί ως άνεργοι.
«Είναι μεγάλο και το υποκρυπτόμενο ποσοστό αυτών που είναι ανασφάλιστοι και αυτών που ακόμα δεν έχουν καταγραφεί γιατί δούλεψαν 5μηνα, 9μηνα και τώρα είναι στην ανεργία. Υπάρχει κι ένα μεγάλο ποσοστό υποκρυπτόμενης ανεργίας» είπε ο κ. Στολτίδης.
Σε ό,τι αφορά, την αδήλωτη ή αλλιώς «μαύρη» εργασία, τόνισε ότι το ποσοστό διογκώνεται.
«Ουσιαστικά υποβοηθήθηκε, άσχετα αν η κυβέρνηση προπαγάνδισε ότι με το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο ότι χτυπά τη μερική απασχόληση. Ουσιαστικά τη βάθαινε. Γιατί δίνει τη δυνατότητα να αμείβονται οι ώρες υπερεργασίας με 12% αύξηση, που ουσιαστικά μετατρέπει τις περισσότερες θέσεις οι οποίες ήταν πλήρους απασχόλησης σε μερική απασχόληση, με ωράριο που μπορεί να γράφεται ως τρίωρο και τετράωρο, ενώ η πραγματική εργασία είναι 8ωρη, 9ωρη και 10ωρη. Αυτό συμβαίνει ακόμα και σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, δηλαδή για παράδειγμα στη βιομηχανική ζώνη του Κιλκίς. Και ναι, σε έναν βαθμό, σε σχέση με το ασφαλιστικό υπάρχει διόγκωση της ανασφάλιστης εργασίες με όλες τις μορφές» τόνισε ο κ. Στολτίδης.
Υψηλά όμως είναι τα ποσοστά ανεργίας και σε άλλους νομούς, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν δώσει τοπικά Εργατικά Κέντρα τον περασμένο Σεπτέμβριο στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου της ΔΕΘ.
Συγκεκριμένα όπως είχαν αναφέρει πρόεδροι Εργατικών Κέντρων, η ανεργία στο Κιλκίς φτάνει το 30%, στην Πιερία το 19%, στη Χαλκιδική κυμαίνεται μεταξύ 16%-18% το καλοκαίρι, στην Καστοριά 55%-60%, στη Ροδόπη 40%, στην Ξάνθη 45%, στον Έβρο 13%, στις Σέρρες 28%-29%, στη Φλώρινα 42%, στη Δράμα 20%, στην Πέλλα 30%.