Και τετελεσμένα στην Αμμόχωστο και Πενταμερής με «όλα στο τραπέζι»

939
τετελεσμένα στην Αμμόχωστο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε τα… εγκαίνια για τον εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της κατεχόμενης Αμμοχώστου, στις 15 Νοεμβρίου, σημαδιακή ημέρα καθώς είναι η επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Τις προάλλες, για ποδηλασία και έλεγχο πήγε στην περιοχή ο ούτω καλούμενος πρέσβης της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Αλί Μουράτ Μπάστσερι. Περιόδευσε με ποδήλατο, δωρεά του τουρκικού δήμου Ικονίου (600 ποδήλατα στον αριθμό). Η «εκδρομή» του Τούρκου νομάρχη στα κατεχόμενα έγινε αφενός για επικοινωνιακούς λόγους, για να δοθεί η εντύπωση της συνέχειας από την ημέρα των «εγκαινίων», αλλά ταυτόχρονα για να σταλεί το μήνυμα ότι προχωρούν με την υλοποίηση έργων. Γίνονται έργα στην περιοχή, προχωρά ο σχεδιασμός, που είναι η ένταξη της περίκλειστης περιοχής στον υπόλοιπο τμήμα της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου και ο εποικισμός.

Δεν θα σταθούμε στις θεωρίες συνωμοσίας. Τις θεωρίες των χαμένων ευκαιριών τις ακούνε οι Τούρκοι και σπάζουν πλάκα. Γιατί διοχέτευαν διαχρονικά κάποιες ιστορίες στους πρέσβεις των εν δυνάμει μεσολαβητών και στην ελληνική πλευρά το… έδεναν σε ψιλό μαντήλι. Αφηγήματα, που δεν αντέχουν στο χρόνο και πρωτίστως δεν ταιριάζουν στη συμπεριφορά και τις προσεγγίσεις της κατοχικής Τουρκίας. Ανιστόρητες και εκτός πραγματικότητας αναφορές. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Την ώρα που προελαύνει η κατοχική Τουρκία, αναζητούνται εκ των έσω ευθύνες στην ελληνική πλευρά. Οι ευθύνες της ελληνικής πλευράς στην Κύπρο αφορούν το φοβικό σύνδρομο που χαρακτηρίζει διαχρονικά τη διαχείριση της. Οι ευθύνες της ελληνικής κυπριακής πλευράς αφορούν την έλλειψη επιθετικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της τουρκικής συμπεριφοράς. Όχι γιατί παραδόθηκε η Αμμόχωστος και δεν πήγε η ελληνική πλευρά να την παραλάβει! Την ευθύνη έχει η κατοχική Τουρκία και όποιοι θέλουν να την «ξεπλένουν» κρίνονται από τους πολίτες.

Την ώρα κατά την οποία η λεγόμενη διεθνής κοινότητα, οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν «καταπιεί» τα νέα τουρκικά τετελεσμένα στην Αμμόχωστο, υπάρχει ένας κίνδυνος. Το ενδεχόμενο αυτή η νέα παράνομη ενέργεια να θεωρηθεί «δεδομένη», τη στιγμή κατά την οποία προετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε την απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ. Η τελευταία αναμένεται να έλθει για να προετοιμάσει το έδαφος για τη σύγκληση άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης. Η Πενταμερής θεωρείται δεδομένη καθώς ο Διεθνής Οργανισμός έχει αποδεχθεί να περιληφθεί στην ατζέντα η τουρκική αξίωση για συζήτηση «εναλλακτικών λύσεων», περιγράφοντας αυτή των δύο κρατών ως την επικρατέστερη (αν και είναι σαφές πως επιδιώκουν συνομοσπονδία).

Η σύγκληση άτυπης Πενταμερούς θα σταματήσει τα τουρκικά σχέδια στα Βαρώσια; Η Άγκυρα θα σεβαστεί τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών; Δεν φαίνεται τέτοια πρόθεση από τουρκικής πλευράς. Άλλωστε, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε χθες ότι «εμείς πιστεύουμε ότι θα ξεκινήσει μια νέα εποχή στα Βαρώσια που θα ωφελήσει όλους ως αποτέλεσμα των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν με σεβασμό στα δικαιώματα ιδιοκτησίας». Είναι ξεκάθαρο πως προχωρούν ακάθεκτοι αλλά και ανενόχλητοι.

Οι Τούρκοι θέλουν να καλύψουν τις παράνομες ενέργειες τους μέσα από διαδικασίες και Διασκέψεις( ο διακοινοτικός διάλογος το διαχρονικό τους άλλοθι). Γιατί εάν δεν σταματήσουν την ώρα που θα συγκληθεί η Πενταμερής, αυτό θα σημαίνει πως σε αυτούς θα μείνει το τετελεσμένο και εμάς μια άτυπη Διάσκεψη, αμφιβόλου αποτελέσματος.

Τι μπορεί να γίνει; Η άτυπη Πενταμερής θα συγκληθεί μόνο εάν σταματήσουν οι παράνομες εργασίες στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Εάν αυτή η Διάσκεψη συγκαλείται με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία δεν θα πρέπει να έχει κανείς ένσταση, να μην παραβιάζονται τα ψηφίσματα για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί η σύναξη αυτή και ταυτόχρονα να γίνονται έργα στην περιοχή; Εκτός κι εάν -όπως έχει αναφερθεί- οι Τούρκοι, ενδεχομένως και οι τρίτοι, επιδιώκουν την Πενταμερή για να αποφύγει η Άγκυρα τις κυρώσεις από την Ε.Ε. Και θεωρείται -για αυτούς- λεπτομέρεια ότι επιβάλλονται νέα τετελεσμένα σε έδαφος και θάλασσα από τουρκικής πλευράς.

Σε ό,τι αφορά το πεδίο της Ε.Ε. είναι μονόδρομος οι κυρώσεις. Δεν είναι καθόλου εύκολο το εγχείρημα (είναι πολλά τα λεφτά από τις πωλήσεις εξοπλισμού, λένε στο Βερολίνο). Πρέπει να ληφθεί απόφαση από τους «27». Εάν εκείνοι οι εταίροι μας, που αγχώνονται για το «καλό της Άγκυρας», συνεχίζουν να προβάλλουν ενστάσεις, μπορεί να βρεθεί η φόρμουλα. Επιβολή συγκεκριμένων οικονομικών κυρώσεων εκτός κι εάν σταματήσουν τα έργα στην Αμμόχωστο και αποχωρήσουν τα ερευνητικά σκάφη και τα γεωτρύπανα από κυπριακή ΑΟΖ και ελληνική θαλάσσια περιοχή. Και να υιοθετηθεί ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα μίας εβδομάδας. Και οι κυρώσεις θα επανέρχονται αυτόματα κάθε φορά που παραβιάζει η Τουρκία την απόφαση.

 

Φιλελεύθερος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας