Και στο βάθος λάιτ τιμωρία για την Τουρκία

685
Και στο βάθος λάιτ τιμωρία για την Τουρκία

Κρίσιμη εβδομάδα για τα ευρωτουρκικά καθώς οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν κατά τη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2020 στις Βρυξέλλες, έχοντας στην ατζέντα τους καυτά θέματα. Στο μικροσκόπιο των ηγετών της ΕΕ θα βρεθούν όλες οι ενέργειες της Τουρκίας όπως αυτές έχουν καταγραφεί από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι και σήμερα.

Η μπάλα βρίσκεται ήδη στα πόδια των ηγετών της ΕΕ πλην όμως άρχισαν να διαφαίνονται οι τάσεις και κυρίως η απροθυμία πολλών εντός της Ένωσης να προχωρήσουν σε παραδειγματική τιμωρία της Τουρκίας. Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας αυτό που διαφαίνεται είναι μια τάση για μια λάιτ τιμωρία της Τουρκίας, η οποία θα συνδυαστεί με παραπομπή του θέματος για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιου του Μαρτίου 2021.

Πιο ξεκάθαρη εικόνα ως προς τις τάσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διαφανούν στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν μεταξύ άλλων ζητημάτων και για την Τουρκία. Πέραν από τις τοποθετήσεις των υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδας, σημασία θα έχουν οι τοποθετήσεις άλλων ΥΠΕΞ και κυρίως της ομάδας που εμφανίζεται κατά της επιβολής σκληρών μέτρων εναντίον της Τουρκίας.

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ δεν θα λάβουν οποιαδήποτε απόφαση σε σχέση με την Τουρκία αφού το θέμα πάει απευθείας στους ηγέτες για συζήτηση και αποφάσεις. Ούτε και στα συμπεράσματα έχει μπει θέμα Τουρκίας, κάτι που δείχνει ότι η όλη συζήτηση και οι αποφάσεις θα είναι στο γήπεδο των ηγετών της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα έχουν στόχο να αναβληθεί η συζήτηση για κυρώσεις για τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου. Στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου είναι σταθερά Γαλλία, Αυστρία, Σλοβενία και Σλοβακία.

Οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών φέρουν τη Γερμανία να έχει κινητοποιηθεί προς την ομάδα των χωρών που την ακολουθούν στο θέμα της Τουρκίας, στοχεύοντας στη μη λήψη μέτρων κατά της Άγκυρας. Η προσέγγιση του Βερολίνου και των συνοδοιπόρων της Γερμανίας κινείται πάνω στους εξής άξονες:

1. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αποφασίζει κυρώσεις. Οι κυρώσεις επιβάλλονται μέσα μιας νομικής φύσεως διαδικασία όπως προβλέπεται μέσα από τους κανόνες λειτουργίας της ΕΕ. Αυτό ήταν περίπου και το μήνυμα που έστειλε την περασμένη Παρασκευή ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος υπέδειξε πως αυτό που αποφασίστηκε τον περασμένο Οκτώβρη ήταν στην σύνοδο του Δεκεμβρίου να συζητηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας.

2. Να χρησιμοποιηθούν μια σειρά από επιχειρήματα που να δικαιολογούν τη μη λήψη μέτρων όπως:

α) Η αποχώρηση του Ορούτς Ρέις από την ελληνική υφαλοκρηπίδα,

β) Η αλλαγή διακυβέρνησης στις ΗΠΑ, να δοθεί χρόνος προκειμένου να αναλάβει ο Μπάιντεν και να υπάρξει συντονισμός μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού,

γ) Ο μηχανισμός απεμπλοκής του ΝΑΤΟ, και

δ) Η επανέναρξη των προσπαθειών στο Κυπριακό. 

Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο ευρωπαϊκός νότος, γνωστός και ως MED7 εμφανίζεται χωρισμένος σε διαφορετικά στρατόπεδα για ένα θέμα που αφορά δύο από τις εφτά χώρες που συναποτελούν τη συγκεκριμένη ομάδα. Στη μια πλευρά είναι η Κύπρος και η Ελλάδα, εναντίον των οποίων στρέφονται οι ενέργειες της Τουρκίας. Στο πλευρό τους, ξεκάθαρα μόνο η Γαλλία στέκεται. Τρεις από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, Ιταλία, Ισπανία και Μάλτα κάθε άλλο παρά στο πλευρό των εταίρων τους στέκονται. Πλασάρονται στο πλευρό της Γερμανίας και έμμεσα προσπαθούν να συγκαλύψουν τις τουρκικές προκλήσεις με μη λήψη μέτρων εναντίον της Άγκυρας. Η Πορτογαλία κινείται κάπου στο μέσο και προς την πλευρά Κύπρου και Ελλάδας.

Στόχος της Αθήνας, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του ελλαδικού Τύπου, είναι η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία χωρίς καμιά άλλη χρονοτριβή. Σ’ αυτό το πλαίσιο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επιχείρησε την περασμένη εβδομάδα να ενισχύσει το μπλοκ των χωρών που είναι υπέρ των κυρώσεων.

Όσον αφορά τα σενάρια που απασχολούν Αθήνα και Λευκωσία λίγα 24ωρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής αυτά είναι δύο: Το ένα έχει να κάνει με την αυτόματη επιβολή κυρώσεων και το δεύτερο είναι οι κυρώσεις να αποφασιστούν αλλά να μην ενεργοποιηθούν άμεσα. Δηλαδή να υπάρξει επανάληψη του σεναρίου του περασμένου Οκτωβρίου και με επόμενο σταθμό ελέγχου για κυρώσεις τον Μάρτη του 2021. Όμως Αθήνα και Λευκωσία θεωρούν πως είναι αδιανόητο να περάσει κι αυτή η σύνοδος της ΕΕ χωρίς καμία επίπτωση για την Τουρκία.

Εκπρόσωπος ΥΠΑΜ Τουρκίας

Υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο διά του διαλόγου είναι η Τουρκία, δήλωσε η εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας Σεμπνέμ Ακτόπ σε συνέντευξη Τύπου.

“Για την επίλυση των ζητημάτων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία είναι όπως πάντα υπέρ του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Υποστηρίζει ότι τα ζητήματα πρέπει να επιλύονται με διάλογο χωρίς προϋποθέσεις”, είπε η εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΑΜ.

Ανέφερε ότι “οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο να προστατεύουν τα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και της ‘τδβκ’ και να εγγυώνται την ειρήνη και την ασφάλεια στην Κύπρο με βάση τις συμφωνίες εγγυήσεων και συμμαχίας

Φιλελεύθερος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας