Καζακστάν: Δεκάδες νεκροί, πάνω από χίλιοι τραυματίες-Ρωσικές δυνάμεις στη χώρα

1473
Ρωσικές δυνάμεις στη χώρα

Ρώσοι αλεξιπτωτιστές έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται στο Καζακστάν ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της κυβέρνησης που προσπαθεί να καταστείλει βίαια τις διαδηλώσεις, με τον αριθμό των νεκρών να μεγαλώνει διαρκώς

Θέμα χρόνου ήταν η επέμβαση της Ρωσίας στο Καζακστάν, μετά και την ανοιχτή πρόσκληση του προέδρου της χώρας Τοκάγιεφ στη σύμμαχο Μόσχα να συνδράμει προκειμένου να ελέγξει την κατάσταση. Η χώρα θυμίζει καζάνι που βράζει καθώς επί τρεις ημέρες συνεχίζονται οι οργισμένες διαδηλώσεις που ξεκίνησαν ενάντια στο κύμα ακρίβειας στα καύσιμα και πήραν γρήγορα αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά, ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε δεκάδες και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.000.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, Ρώσοι αλεξιπτωτιστές έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται στο Καζακστάν ως τμήμα της «ειρηνευτικής» προσπάθειας που έχει αναλάβει o CSTO, ο συνασπισμός συλλογικής ασφαλείας (Collective Security Treaty Organisation) που αποτελείται από έξι πρώην σοβιετικά κράτη.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Οργανισμός δηλώνοντας ότι κύριο καθήκον της ειρηνευτικής δύναμης θα είναι η προστασία σημαντικών κρατικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων και η παροχή βοήθειας στις δυνάμεις ασφαλείας του Καζακστάν.

Αιματοχυσία στην Αλμάτι

Θωρακισμένα οχήματα και δεκάδες στρατιώτες εισήλθαν το πρωί στην κεντρική πλατεία της Αλμάτι – οικονομικής πρωτεύουσας του Καζακστάν – όπου πλήθος κόσμου ήταν συγκεντρωμένο και προσπαθούσε να εισβάλει στα κεντρικά γραφεία της Αστυνομίας στη διάρκεια της νύχτας.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι σφοδρές ανταλλαγές πυρών ξέσπασαν ανάμεσα στον στρατό και οπλισμένους ανθρώπους στην πλατεία που βρίσκεται μπροστά από το δημαρχείο της Αλμάτι.

«Στρατιώτες έφτασαν στην πλατεία, άρχισαν εκκαθαριστική επιχείρηση εναντίον των ταραχοποιών. Σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών βρίσκεται σε εξέλιξη», σύμφωνα με το TASS.

Το πρακτορείο Sputnik μετέδιδε την ίδια ώρα, επικαλούμενο ανακοίνωση των αστυνομικών δυνάμεων του Αλμάτι, ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν.

«Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι έχουν τραυματιστεί μετά τις ταραχές σε διάφορες περιοχές του Καζακστάν, σχεδόν 400 από αυτούς νοσηλεύονται και 62 βρίσκονται στην εντατική», διευκρίνισε ο υφυπουργός Υγείας Άτζαρ Γκίνιατ σε δηλώσεις που έκανε στο τηλεοπτικό δίκτυο Khabar-24, τις οποίες επικαλούνται τα πρακτορεία ειδήσεων Interfax και TASS.

«Δεκάδες» διαδηλωτές σκοτώθηκαν από την αστυνομία κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε κατά την προσπάθειά τους να εισβάλλουν σε διοικητικά κτίρια στην Αλμάτι, την μεγαλύτερη πόλη και οικονομική πρωτεύουσα του Καζακστάν, είχε ανακοινώσει νωρίτερα η αστυνομία.

«Τη νύχτα που πέρασε, οι δυνάμεις των εξτρεμιστών αποπειράθηκαν να εισβάλλουν στα διοικητικά κτίρια, το αρχηγείο της αστυνομίας στην πόλη Αλμάτι, όπως και στις τοπικές υπηρεσίες και τα αστυνομικά τμήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Σαλτανάτ Αζίρμπεκ, τις δηλώσεις του οποίου επικαλέστηκαν τα πρακτορεία ειδήσεων Interfax-Kazakhstan, TASS και Ria Novosti.

«Δεκάδες επιτιθέμενοι εξαλείφθηκαν και αυτή την ώρα γίνεται επαλήθευση των στοιχείων τους», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση διεξάγεται σε μια από τις συνοικίες της Αλμάτι, στην οποία οι ταραχές ήταν οι πιο βίαιες.

Αναστολή τραπεζικών υπηρεσιών

Σύμφωνα επίσης με το Reuters, η κρατική τηλεόραση του Καζακστάν μετέδωσε σήμερα ότι η Εθνική Τράπεζα της χώρας αποφάσισε να αναστείλει την λειτουργία όλων των χρηματοπιστωτικών θεσμών. Επίσης το ίντερνετ είναι ως επί το πλείστον εκτός λειτουργίας στη χώρα.

Στη χώρα έχει επιβληθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας και απαγόρευση μαζικών συγκεντρώσεων ενώ οι αρχές απειλούν με σκληρή απάντηση στους διαδηλωτές.

Η σφαγή της Ζαναόζεν

Η κυβέρνηση έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα ιδίως στην εικόνα σταθερότητας που καλλιεργούσε ως κίνητρο για επενδύσεις από το εξωτερικό. Η παραίτηση του πρωθυπουργού δεν κατάφερε να ηρεμήσει τα πνεύματα, με τους διαδηλωτές να στοχοποιούν τον Ναζαρμπάγιεφ. Πρόκειται για τον πρώτο πρόεδρο της χώρας από τότε που έγινε ανεξάρτητη το 1991, ο οποίος παραιτήθηκε το 2019, κινώντας ωστόσο τα νήματα. Ένα από τα βασικά συνθήματα των διαδηλωτών είναι «Να φύγει ο γέρος».

Οι διαδηλώσεις είναι πολύ σπάνιες στη χώρα και δεν υπάρχει επί της ουσίας αντιπολίτευση. Η τελευταία φορά που είχαν γίνει μεγάλες διαδηλώσεις ήταν το 2011 με κέντρο μια πολυήμερη απεργία εργατών στα πετρέλαια. Οι κινητοποιήσεις αυτές καταστάλθηκαν εξαιρετικά βίαια, και έχουν μείνει στην ιστορία του Καζακστάν ως η σφαγή της Ζαναόζεν. Ο τραγικός απολογισμός ήταν 14 νεκροί από πυρά της αστυνομίας.

Αστάθεια με προεκτάσεις σε Ρωσία και Δύση

Οι εξελίξεις στο Καζακστάν ωστόσο επηρεάζουν και τη Ρωσία που αυτή τη στιγμή εμπλέκεται σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ σχετικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Η Μόσχα όπως και σε άλλες περιπτώσεις συμμαχικών χωρών ή χωρών υπό την επιρροή της έχει σπεύσει να στηρίξει τις κυβερνήσεις απέναντι σε αντιπολιτευτικά κινήματα, με τη Δύση να έχει προσπαθήσει επίσης να εκμεταλλευτεί κάθε ρήγμα που εμφανίζεται στο στρατόπεδο του Πούτιν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας