Η ρωσική κυβέρνηση απέρριψε χθες Δευτέρα τις απειλές των ΗΠΑ για επιβολή νέων κυρώσεων σε αρκετές ρωσικές επιχειρήσεις για τη συνεργασία τους με τη Βενεζουέλα στον τομέα του πετρελαίου.
Την προηγούμενη βδομάδα, ο ειδικός εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Βενεζουέλα, Έλιοτ Αμπραμς, προειδοποίησε τη Ρωσία ότι η στήριξή της προς τη Βενεζουέλα θα τους κοστίσει οικονομικά, καθώς η Ουάσινγκτον προσπαθεί να τους επιβάλει κυρώσεις.
“Χαρακτηρίζουμε την πρακτική αυτή επιζήμια, πιστεύουμε ότι πολλές χώρες υποφέρουν λόγω αυτής της πρακτικής, την θεωρούμε αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο”, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα σε ό,τι αφορά στα σχέδια της Ουάσινγκτον.
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά, και αρκετές άλλες χώρες, δυστυχώς χρησιμοποιούν πολύ συχνά αυτό το εμπόριο και άλλους περιορισμούς εναντίον χωρών του τρίτου κόσμου, οι οποίες είναι παράνομες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο”.
Ο Πέσκοφ πρόσθεσε ότι “χρησιμοποιούν την πρακτική αυτή όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια για να εξασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα σε διεθνείς εμπορικές και οικονομικές υποθέσεις”.
Επίσης, ο εκπρόσωπος Τύπου Πέσκοφ τόνισε ότι η Ρωσία εναντιώνεται κατηγορηματικά σε αυτή την πρακτική.
Από την άλλη πλευρά, στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ, σε μια ενημερωτική συνεδρίαση των μέσων ενημέρωσης που προσφέρεται στο διαδίκτυο, είπε ότι η Κίνα είναι ενάντια σε οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας και ενάντια στην εφαρμογή μονομερών κυρώσεων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στην αεροπορική εταιρεία Conviasa, τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στη Βενεζουέλα.
Το Υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του ότι το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) περιελάμβανε 40 αεροσκάφη αυτής της αεροπορικής εταιρείας στον κατάλογο των ειδικά διορισμένων υπηκόων και των αποκλεισμένων προσώπων (SDN).
“Η θέση της Κίνας για το πρόβλημα της Βενεζουέλας είναι σαφής και παραμένει αμετάβλητη. Τασσόμαστε κατά οποιασδήποτε ξένης παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας και κατά των μονομερών κυρώσεων”, δήλωσε ο διπλωμάτης.
Από το 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκεκριμένα, και ορισμένες άλλες χώρες λόγω της πίεσης από την Ουάσιγκτον, άρχισαν να επιβάλλουν νέες κυρώσεις στο Καράκας, το οποίο επηρέασε σοβαρά την οικονομία, τις ζωές των ανθρώπων και τις σχέσεις της Βενεζουέλας με άλλα έθνη, υπενθύμισε ο Geng Shuang.
“Προτρέπουμε τις άλλες χώρες να λάβουν υπόψη την ανθρωπιστική πραγματικότητα της Βενεζουέλας, να σταματήσουν να επιβάλλουν μονομερείς και εξωεδαφικές κυρώσεις, και να εργαστούν για να δημιουργήσουν τις απαραίτητες συνθήκες που θα οδηγήσουν στη σταθερότητα της οικονομικής ανάπτυξής τους”, δήλωσε o Geng.
Πηγή: telesurenglish.net
Μετάφραση: Παναγιώτης Παπαδομανωλάκης