Κίνα: Οι ΗΠΑ πυροδότησαν τον μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο στην ιστορία

1353
Κίνα

Οι ΗΠΑ και η Κίνα επέβαλαν εκατέρωθεν δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων αξίας 34 δισεκ. δολαρίων, με το Πεκίνο να κατηγορεί την Ουάσινγκτον για τον «μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο» που υπήρξε ποτέ σε μια απότομη κλιμάκωση της μεταξύ τους διαμάχης.

Μερικές ώρες από την εκπνοή της προθεσμίας της Ουάσινγκτον για την επιβολή των δασμών, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όξυνε περαιτέρω το κλίμα, προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ μπορεί εντέλει να θέσουν στο στόχαστρό τους κινεζικά προϊόντα αξίας άνω των 500 δισεκ. δολαρίων ή περίπου το συνολικό ποσό των αμερικανικών εισαγωγών από την Κίνα για το 2017.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, σε ανακοίνωση μετά την εκπνοή της αμερικανικής προθεσμίας στις 07.01 ώρα Ελλάδας σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε ότι αναγκάστηκε να ανταπαντήσει, γεγονός που σημαίνει ότι εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα αξίας 34 δισεκ. δολαρίων, περιλαμβανομένων αυτοκινήτων και αγροτικών προϊόντων, αντιμετωπίζουν επίσης δασμούς 25%.

Ωστόσο, η τρίωρη καθυστέρηση πριν το Πεκίνο επιβεβαιώσει ότι πράγματι είχε επιβάλει δασμούς ως αντίποινα προκάλεσε σύγχυση στις αγορές.

«Αφού οι ΗΠΑ αθέμιτα αύξησαν τους δασμούς σε βάρος της Κίνας, η Κίνα έθεσε άμεσα σε ισχύ τους δασμούς σε κάποια αμερικανικά προϊόντα», δήλωσε ο εκπρόσωπός του υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Κάποια κινεζικά λιμάνια καθυστέρησαν στη διεκπεραίωση της εισαγωγής προϊόντων από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τέσσερις πηγές. Δεν φάνηκε, ωστόσο, να υπάρχει σαφής εντολή για καθυστερήσεις, αλλά κάποιες τελωνειακές υπηρεσίες ανέμεναν επίσημες οδηγίες για την επιβολή των πρόσθετων δασμών, δήλωσαν οι πηγές.

Ενώ τα κινεζικά κρατικά μέσα έχουν επικρίνει σφόδρα τον προστατευτισμό του Τραμπ, η εμπορική διαμάχη δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές θέμα στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης – τα οποία τελούν υπό στενό έλεγχο – καθώς δεν περιλαμβανόταν στη λίστα με τις 50 συχνότερες αναζητήσεις των χρηστών στην πλατφόρμα Weibo.

Πριν από την επιβολή των δασμών σήμερα, δεν υπήρχαν ενδείξεις για νέες διαπραγματεύσεις μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων, όπως δήλωσαν επιχειρηματικές πηγές από την Ουάσινγκτον και το Πεκίνο.

«Μπορούμε μάλλον να πούμε ότι ο εμπορικός πόλεμος έχει ξεκινήσει επίσημα», δήλωσε ο Τσεν Φεϊσιάνγκ, καθηγητής εφαρμοσμένων οικονομικών στο Κολλέγιο Οικονομικών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Jiaotong της Σανγκάης.

«Εάν σταματήσει στα 34 δισεκ. δολάρια, θα έχει οριακή επίπτωση και στις δύο οικονομίες, αλλά εάν κλιμακωθεί στα 500 δισεκ. δολάρια, όπως είπε ο Τραμπ, τότε θα έχει μεγάλο αντίκτυπο και τις δύο χώρες», δήλωσε ο Τσεν.

Αν και η αρχική ανταλλαγή πυρών σε επίπεδο δασμών δεν αναμενόταν να έχει σημαντικό, άμεσο οικονομικό αντίκτυπο, ο φόβος είναι ότι μια παρατεταμένη μάχη θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή στις αγορές και τους εισαγωγείς των προϊόντων που επηρεάζονται, καταφέροντας πλήγμα στο παγκόσμιο εμπόριο, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη.

Σύμβουλος της κεντρικής τράπεζας της Κίνας δήλωσε ότι οι σχεδιαζόμενοι αμερικανικοί δασμοί σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 50 δισεκ. δολαρίων – 34 δισεκ. δολαρίων συν μια σχεδιαζόμενη επιπλέον λίστα αξίας 16 δισεκ. δολαρίων – θα μειώσουν το κινεζικό ΑΕΠ κατά 0,2 της ποσοστιαίας μονάδας αν και ο συνολικός αντίκτυπος θα είναι περιορισμένος, όπως μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα (Xinhua).

«Δεν πρόκειται για οικονομικό Αρμαγεδδώνα. Δεν θα χρειαστούμε να κυνηγήσουμε την τροφή μας με κοντάρια. Αλλά βάζει φρένο στην παγκόσμια οικονομία, η οποία έχει μικρότερη διατηρήσιμη δυναμική απ’ ό,τι φαίνεται», ανέφερε σε σημείωμά του ο Ρομπ Κάρνελ, επικεφαλής οικονομολόγος στην ING.

Οι αξιωματούχοι στην αμερικανική υπηρεσία τελωνείων αναμένεται να εισπράξουν δασμούς ύψους 25% σε μια σειρά από προϊόντα, μεταξύ των οποίων αυτοκίνητα, εξαρτήματα αντλιών, βαλβίδες και εκτυπωτές. Οι κινεζικοί δασμοί σε εκατοντάδες αμερικανικά προϊόντα περιλαμβάνουν βασικές εξαγωγές, όπως η σόγια, το σόργο και το βαμβάκι, απειλώντας τους Αμερικανούς αγρότες σε πολιτείες που στήριξαν τον Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016, όπως το Τέξας και η Αϊόβα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας