«Κάποιοι κέρδισαν, κάποιοι έχασαν από την ένταξη της Ελλάδας στο Ευρώ»

1222
βγήκαν
Δήλωση Νίκου Χουντή για τα 20 χρόνια από την εισαγωγή του Ευρώ.

Το Ευρώ παρουσιάστηκε από τις ευρωπαϊκές ελίτ ως μια ιστορική ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη και ευημερία, εισοδηματική και κοινωνική σύγκλιση, ασφάλεια και σταθερότητα, σε μια ήπειρο που βασανίστηκε για αιώνες από τις εθνικές έριδες και τους οικονομικούς ανταγωνισμούς.

20 χρόνια αργότερα, οι ευρωπαϊκοί λαοί έχουν διαπιστώσει πικρά ότι το Ευρώ δεν είναι απλά ένα νόμισμα, αλλά ένα πολιτικό σχέδιο που δημιουργεί κερδισμένους και χαμένους.

Το κοινό νόμισμα, αντί να αμβλύνει τις ανισορροπίες των εθνικών οικονομιών της Ευρωζώνης, όξυνε των ανταγωνισμό μεταξύ τους, κάνοντας τους ισχυρούς ισχυρότερους και τους αδύναμους έρμαια των διαθέσεων των διεθνών αγορών και των θεσμικών επενδυτών.

Το Ευρώ αντί να μειώσει το εισοδηματικό χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου, αντί να δώσει νέες δυνατότητες οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης σε κάθε κράτος-μέλος, ισοπέδωσε το κοινωνικό κράτος και τις εργασιακές σχέσεις, επέβαλε πολιτικές λιτότητας και ιδιωτικοποίησης των δημόσιων-κοινωνικών αγαθών και, στο όνομα των ‘διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων’, έδωσε απεριόριστες εξουσίες και δύναμη στο κεφάλαιο και την εργοδοσία.

Η επιλογή να ενταχθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη ήταν μια πολιτική απόφαση, τόσο του ελληνικού πολιτικού συστήματος, όσο και των ισχυρών της Ε.Ε. Τα λεγόμενα ‘διαρθρωτικά προβλήματα’ της ελληνικής οικονομίας αποτέλεσαν χρυσή ευκαιρία για μπίζνες για πολυεθνικές, τράπεζες, κατασκευαστικές, αλλά και για τις γερμανικές και γαλλικές εταιρείες όπλων που ολοκλήρωσαν οικονομικά, την πολιτική απόφαση Γερμανίας και Γαλλίας, να ενταχθεί η χώρα μας στο κοινό νόμισμα. Για τον ελληνικό λαό, όμως, τα κέρδη των πολυεθνικών και η ασυδοσία του κεφαλαίου, ισοδυναμούσαν με περικοπές μισθών, απολύσεις, εργοδοτική αυθαιρεσία, ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση.

Ο ελληνικός και οι ευρωπαϊκοί λαοί μπορούν να έχουν ένα καλύτερο μέλλον. Έχουν τη δύναμη και την πολιτική εμπειρία, να βάλουν τέλος στις πολιτικές της λιτότητας και του δημοσιονομικού ελέγχου, να έρθουν σε ρήξη με την Ευρωζώνη και τις πολιτικές της Ε.Ε.

Η Λαϊκή Ενότητα, δείχνει τον δρόμο της αγωνιστικής συνέπειας και μάχεται για το χτίσιμο μιας νέας πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας που θα στοχεύει στην έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ και την Ε.Ε, ώστε να ανακτήσει οικονομικά εργαλεία για την εφαρμογή πολιτικών τόνωσης των εισοδημάτων και ενίσχυσης της εργασίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας