Ιός Δυτ. Νείλου: Οι αρμόδιοι δεν έκαναν τίποτα για την αποτροπή

1023
νεκροί

Η Λαϊκή Ενότητα, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει τα εξής:

 

«Για άλλη μία φορά παρακολουθούμε να εξελίσσεται μία θανατηφόρος επιδημία που θα μπορούσε να είχε αποτραπεί (!) εάν οι αρμόδιοι φορείς υλοποιούσαν έγκαιρα, ολοκληρωμένα και συντονισμένα σε πανελλαδική κλίμακα, προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών-φορέων του Ιού του Δυτικού Νείλου και άλλων μολυσματικών νόσων.

Τα κρούσματα από τον Ιό του Δυτ. Νείλου πρωτοεμφανίστηκαν μαζί με την επανεμφάνιση της Ελονοσίας το 2010, χρονιά ψήφισης των μνημονίων και δραστικής περικοπής των δημόσιων δαπανών για την υγεία. Έκτοτε, κάθε χρόνο μετράμε νεκρούς.

Ο φετινός αριθμός των κρουσμάτων μέχρι σήμερα ,είναι ο μεγαλύτερος της τελευταίας πενταετίας. Αριθμεί 107 κρούσματα με 11 νεκρούς συμπολίτες μας, ενώ κάποιοι νοσηλεύονται σε εντατικές μονάδες με συμπτώματα στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την προστασία των πολιτών είναι:

  • Η οργάνωση από το Υπουργείο Εσωτερικών έγκαιρων και ταυτόχρονων ψεκασμών καταπολέμησης κουνουπιών σε όλη τη χώρα από τις Περιφέρειες.
  • Η έγκαιρη και χωρίς περικοπές εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων από το Υπουργείο οικονομικών.
  • Η έγκαιρη διαδικασία διαγωνισμού για ορισμό αναδόχων καθώς και ανεξάρτητων φορέων για την εποπτεία και αποτελεσματικότητα τής καταπολέμησης των κουνουπιών.
  • Η υλοποίηση των ψεκασμών τον κατάλληλο χρόνο, κατά τα τέλη Φεβρουαρίου με Μάρτιο όταν τα κουνούπια είναι στο στάδιο της προνύμφης, γίνεται με ευθύνη της Περιφέρειας.
  • Οι έγκαιρες οδηγίες προς τις Περιφέρειες για ψεκασμούς νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο, δηλαδή από τον Φεβρουάριο λόγω αυξημένων θερμοκρασιών στη χώρα, που επεξεργάζονται από τη ΓΕΝ Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του Υπουργείο Υγείας και από το ΚΕΕΛΠΝΟ.
  • Ο έλεγχος αντοχής και αποτελεσματικότητας των κουνουποκτόνων φαρμάκων από Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι, αν έδρασαν έγκαιρα και συντονισμένα πολιτικοί και επιστημονικοί φορείς και αν διατέθηκε επαρκής χρηματοδότηση. Σήμερα, οι αρμόδιοι πολιτικοί και επιστημονικοί φορείς δηλώνουν ότι «όλα λειτούργησαν καλώς και έγκαιρα », «ότι πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με τον Ιό του Δυτικού Νείλου».

Το αποτέλεσμα όμως τους διαψεύδει. Τους διαψεύδουν οι 11 νεκροί, τα 107 συνολικά κρούσματα μέχρι σήμερα και τα κρούσματα με βλάβες από εγκεφαλίτιδα ή Μηνιγγίτιδα.

Σημαντική επίπτωση από την επιδημία, επίσης, είναι ότι οι κάτοικοι 33 Δήμων σε όλη τη χώρα αποκλείστηκαν από την εθελοντική αιμοδοσία από το Εθνικό Κέντρο Αίματος (ΕΚΕΑ) προς αποφυγή μετάδοσης του ιού μέσω μετάγγισης, στερώντας τη χώρα από αποθέματα και επάρκεια αίματος ιδίως για τα πολυμεταγγιζόμενα άτομα.

Επίσης, η επιδημία συνιστά πλήγμα για τον τουρισμό της χώρας, καθότι υπάρχει κίνδυνος να εκδοθεί τουριστική οδηγία, όπως έγινε και στο παρελθόν, από διεθνείς οργανισμούς υγείας, μέσω της οποίας θα αποκλειστούν τουριστικές περιοχές με αυξημένα κρούσματα από τον Ιό του Δυτ. Νείλου.

Τα μέτρα που λαμβάνουν σήμερα οι Περιφέρειες, το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι κατόπιν εορτής.

Η δημόσια υγεία κινδυνεύει όσο είναι στη μέγγενη των μνημονίων και του κέρδους . Τα οικονομικά πλεονάσματα για τα οποία καμαρώνει η κυβέρνηση, εξασφαλίζουν μόνο τα κέρδη των δανειστών ενώ για τους πολίτες είναι αιματηρά, θανατηφόρα και ανήθικα»

Το τμήμα Υγείας της ΛΑ.Ε

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας