Ευρωπαϊκή πηγή υπογράμμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να απορρίψει προκλητικότατα και σχεδόν περιφρονητικά τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019 και να ζητήσει από τη Ρώμη να παρουσιάσει έναν νέο προϋπολογισμό μέσα σε τρεις εβδομάδες, μετέδωσε σήμερα το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων AGI επικαλούμενο πηγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Επιτροπή θα δώσει συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα για να ανακοινώσει επισήμως την απόφαση, μετέδωσε το AGI.
Ευρωπαϊκή πηγή υπογράμμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ και πως στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που θα δοθεί το απόγευμα, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί θα ζητήσει από την Ιταλία «να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό της».
Υπάρχει plan B;
Νωρίτερα, η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ανέφερε ότι η Ρώμη θα είναι έτοιμη να προσαρμόσει (!) τον προϋπολογισμό της, αν απορριφθεί από τις αγορές, κάτι που οδήγησε στην αποχώρηση των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων.
Από την πλευρά του, πάντως, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, διέψευσε το σενάριο αυτό. Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, αναφέρθηκε στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησής του αναφορικά με την αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Δεν έχουμε κανένα σχέδιο Β. Το ιταλικό σπρεντ δεν θα φτάσει τις 400 μονάδες διότι επαναλάβαμε ότι η Ιταλία δεν θα βγει από το ευρώ» τόνισε ο Κόντε. Είναι τραγικό, αλλά πάντως ανάλογες διαβεβαιώσεις έδινε το 2015 και ο Αλ. Τσίπρας για να καταλήξει σε ταπεινωτική συνθηκολόγηση.
Ο Κόντε πρόσθεσε, δε, ότι «το 2,4% είναι το ανώτατο όριο της σχέσης ελλείμματος-ΑΕΠ. Αν η οικονομική ανάπτυξη θα είναι ισχυρή, το ποσοστό θα είναι χαμηλότερο. Διαφορετικά, θα υπάρξει μείωση των δημοσίων δαπανών». «Δεν παίζουμε σε ρωσική ρουλέτα, δεν παίζουμε με το μέλλον των παιδιών μας», υπογράμμισε επίσης ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.
Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι «μόνον το ιταλικό κοινοβούλιο μπορεί να βελτιώσει τον δημόσιο προϋπολογισμό της χώρας».
«Είναι μέτρα που στοχεύουν στην ανάπτυξη, στην εργασία και στο δικαίωμα στην σύνταξη και στην υγεία» πρόσθεσε ο γραμματέας της Λέγκα. «Ακούμε την γνώμη όλων, αλλά δεν γυρνάμε πίσω», ολοκλήρωσε ο Σαλβίνι. Να δούμε αν αυτή η φράση θα τηρηθεί ή συνιστά απλώς διαπραγματευτική μεθόδευση.