Στην πολιτική κρίση βυθίζεται η Ιταλία, με τη χώρα να οδεύει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών – πιθανότατα τον Οκτώβριο – μετά την απόφαση του Matteo Salvini να αποσύρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση συνεργασίας με τα Πέντε Αστέρια (M5S) του Λουίτζι Ντι Μάιο και να ζητήσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Μάλιστα, η Lega ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής στη Γερουσία κατά της κυβέρνησης Κόντε, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος και χάσιμο και ότι η Ιταλίας πρέπει να οδηγηθεί άμεσα στις κάλπες.
Το ιταλικό κοινοβούλιο έχει κλείσει για το καλοκαίρι και εναπόκειται στον πρόεδρο της Γερουσίας να αποφασίσει πότε θα το ανακαλέσει. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα είναι η μόνη αρχή που μπορεί να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει εκλογές.
Όπως ανέφερε ο Σαλβίνι, ο ίδιος ξεκαθάρισε στον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε ότι είναι πλέον αναγκαίο να προκηρυχθούν νέες εκλογές.
Ο Ιταλός αντιπρόεδρος και ηγέτης της Lega ανέφερε ότι δεν υπάρχει τρόπος να ξεπεραστούν οι διαφορές στον κυβερνητικό συνασπισμό, δηλώνοντας ότι αποτελεί μονόδρομο η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το συντομότερο δυνατό, κηρύσσοντας έτσι την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε σε συνέχεια σειρά συναντήσεων που είχε με πολιτικούς ηγέτες, ο Σαλβίνι ανέφερε ότι δήλωσε στον Ιταλό πρωθυπουργό ότι η συμμαχία της Lega και του κόμματος των Πέντε Αστεριών έχει καταρρεύσει και πως “θα πρέπει γρήγορα να δώσουμε πίσω την ετυμηγορία στους ψηφοφόρους”.
Πρόσθεσε ότι το κοινοβούλιο μπορεί να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα ώστε να γίνουν τα απαραίτητα επόμενα βήματα.
Ο Κόντε, που δεν ανήκει σε κανένα από τα δύο κόμματα της συμμαχίας, κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών πως κρύβεται πίσω από «ρητορεία και συνθήματα για τα μέσα ενημέρωσης» και τον προέτρεψε να εξηγήσει στο κοινοβούλιο «γιατί αποφάσισε να διακόψει το έργο αυτής της κυβέρνησης τόσο πρόωρα και αιφνίδια».
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας υπενθύμισε ακόμη στον Σαλβίνι ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι απόφαση που επαφίεται στον πρόεδρο της χώρας, όχι σε εκείνον.
Αν η κυβέρνηση συμμαχίας καταρρεύσει, ο πρόεδρος θα μπορούσε για παράδειγμα να αναθέσει διερευνητική εντολή σε κάποιον πολιτικό αρχηγό ώστε να διαπιστωθεί εάν μπορεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου, ή να ορίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών, κάτι που συνέβη επανειλημμένα τις τελευταίες δεκαετίες στην Ιταλία.
Οι πολιτικές κρίσεις στην Ιταλία σπανίως ξεσπούν το καλοκαίρι, ακόμη λιγότερο τον Αύγουστο, αλλά για τον Salvini αυτό δεν έχει σημασία.
«Οι διακοπές δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για να χάνουμε χρόνο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Για τον Ντι Μάιο, ο Σαλβίνι «βάζει τις δημοσκοπήσεις και τα δικά του συμφέροντα πάνω από τα συμφέροντα της χώρας».
Ο Ματαρέλα είναι πασίγνωστο ότι εναντιώνεται στη διεξαγωγή εκλογών το φθινόπωρο, περίοδο που η κυβέρνηση καταρτίζει τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες, πριν τον υποβάλλει στο Κοινοβούλιο προς ψήφιση.
Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων AGI, η Γερουσία ενδέχεται να συνεδριάσει την 20ή Αυγούστου για να σημάνει το τέλος της κυβερνητικής πλειοψηφίας και το κοινοβούλιο ενδέχεται να διαλυθεί μερικές ημέρες αργότερα.
Νέες εκλογές θα μπορούσαν κατόπιν να προκηρυχθούν μέσα σε 50 ως 70 ημέρες, βάσει του ιταλικού Συντάγματος, αν ο πρόεδρος επιλέξει να προκρίνει αυτόν τον δρόμο.
Πυρά από το Κίνημα Πέντε Αστέρων
Ο Ιταλός αντιπρόεδρος Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε ότι το Κίνημα Πέντε Αστέρων δεν φοβάται τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, έπειτα από την ανακοίνωση του κυβερνητικού εταίρου, ηγέτη της Lega Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος ουσιαστικά κήρυξε τη διάλυση της κυβερνητικής συνεργασίας Λέγκας-Κινήματος Πέντε Αστέρων, ζητώντας τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
“Είμαστε έτοιμοι, δεν μας ενδιαφέρει ούτε κατ’ ελάχιστον να κατέχουμε κυβερνητικές θέσεις και ποτέ δεν μας ενδιέφερε”, τόνισε ο Ντι Μάιο, κατηγορώντας τον Σαλβίνι ότι “παρασύρει τη χώρα” και πως αργά ή γρήγορα οι Ιταλοί θα στραφούν εναντίον του.
Η απότομη αυτή εξέλιξη έρχεται έπειτα από μήνες ενδοκυβερνητικών τριγμών και οδηγεί την χώρα σε έναν νέο κύκλο πολιτικής αβεβαιότητας.
Το κοινοβούλιο, που τώρα βρίσκεται σε θερινή διακοπή των εργασιών του, θα συνεδριάσει ξανά την ερχόμενη εβδομάδα για τα αναγκαία επόμενα βήματα, είπε ο Σαλβίνι, αναφερόμενος σε διεξαγωγή ψηφοφορίας εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση και την παραίτηση του πρωθυπουργού Κόντε.
Οι κυβερνητικές εντάσεις κορυφώθηκαν χθες κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Γερουσία της πρότασης που κατέθεσε το Κίνημα των Πέντε Αστέρων για τον τερματισμό των εργασιών κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει το Τορίνο με τη Λιόν της Γαλλίας, την οποία όμως έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει η Lega, η οποία τασσόταν υπέρ του έργου.
Τα Πέντε Αστέρια έχουν περισσότερες έδρες στη σημερινή βουλή από όσες κατέχει η Lega, αλλά το ακροδεξιό κόμμα του Ματέο Σαλβίνι συγκεντρώνει διπλάσια στήριξη στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, και συχνά απειλούσε να εκμεταλλευτεί, κεφαλαιοποιώντας αυτή τη δημοτικότητα, ζητώντας πρόωρες εκλογές.
Ισχυρό προβάδισμα για τη Lega στις δημοσκοπήσεις με 36% έως 38%
Ισχυρό προβάδισμα στο συγκυβερνόν κόμμα του Σαλβίνι δίνει η νέα δημοσκόπηση (30-31/7) της Ipsos για την Ιταλία, με το ποσοστό για τη Lega να παραμένει στο ρεκόρ του 36%.
Οι Σοσιαλδημοκράτες ακολουθούν σε πολύ μεγάλη απόσταση, στο 21% έπειτα από υποχώρηση μίας μονάδας (σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα της εταιρείας, 16-18/7).
Το συγκυβερνόν Κίνημα Πέντε Αστέρων περιορίζεται στην τρίτη θέση και το 18%, καθώς έχει απολέσει πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε λίγους μήνες.
Στην τέταρτη θέση πέρασαν πλέον τα Αδέρφια της Ιταλίας, με 8% (+2%), ενώ ακολουθεί το Forza Italia με 7% (-1%).
Τα υπόλοιπα κόμματα περιορίζονται σε 4% ή χαμηλότερα.
Business Insider: Τρία σενάρια για την Ιταλία – Μόνη κερδισμένη η Lega
H Lega, τo κόμμα του Σαλβίνι, είναι το μόνο που θα βγει κερδισμένο από τις πιθανές πρόωρες εκλογές στην Ιταλία, όπως και να εξελιχθεί η κυβερνητική κρίση, που ξέσπασε μετά τη διάσπαση της κομματικής συμμαχίας της Lega με το αντισυστημικό Κίνημα των 5 Αστέρων που κρατούσε το τιμόνι της χώρας, σύμφωνα με το Business Insider.
Τρία είναι τα σενάρια σε περίπτωση πρόωρων εκλογών για τις πιθανές εκλογικές συμμαχίες και το μοίρασμα των εδρών στο Κοινοβούλιο και τη Γερουσία, όπως προκύπτει με βάση την τελευταία δημοσκόπηση της AGI/YouTrend την 1η Αυγούστου.
Στη δημοσκόπηση η Lega καταγράφει ποσοστό 36,8%, το κεντροαριστερό Pd (Δημοκρατικό Κόμμα) 21,7%, το Κίνημα 5 Αστέρων 17,6%, το δεξιό Forza Italia (του Μπερλουσκόνι) με 7,3%, το ακροδεξιό «Αδέλφια της Ιταλίας» (FdI) με 6,4%, το κεντρώο +Europa με 2,9%, οι Πράσινοι με 2,3% και «Η Αριστερά» με 2%.
Και στους τρεις πιθανολογούμενους εκλογικούς συνδυασμούς, με βάση την κοινή ή όχι κάθοδο των δυνάμεων της Κεντροδεξιάς (που θα υπολογίζει διαφορετικά την κατανομή εδρών με βάση το ποσοστό των δυνάμεων και το άθροισμά του), ο κερδισμένος μένει πάντα ο Σαλβίνι.
Το πρώτο σενάριο προβλέπει μία προγραμματική συνεργασία και κάθοδο στις εκλογές με όλες τις δυνάμεις της Κεντροδεξιάς.
Εάν επιβεβαιωθούν τα ποσοστά της δημοσκόπησης, μία κοινή κάθοδος όλων των δυνάμεων της Κεντροδεξιάς (Lega-Forza Italia-FdI) στις εκλογές θα εξέλεγε μία συντριπτική πλειοψηφία τόσο στο Κοινοβούλιο (416 έδρες από τις 618) όσο και στη Γερουσία (210 από 309). Συνεπώς και στα δύο Σώματα η Κεντροδεξιά θα είχε πάνω από τα 2/3 των εδρών.
Η μόνη σημαντική δύναμη της αντιπολίτευσης θα έμενε το Pd με 119 έδρες στο Κοινοβούλιο και 57 στη Γερουσία, καθώς θα ήταν το μόνο κόμμα της Αριστεράς που θα ξεπερνούσε το όριο του 3%.
Το Κίνημα των 5 Αστέρων, που ήταν το πρώτο κόμμα στις προηγούμενες εκλογές (Μάρτιος 2018) θα εξέλεγε μόνον 81 βουλευτές και 40 γερουσιαστές.
Η δεύτερη υπόθεση προβλέπει την περίπτωση ο Salvini να επιλέξει μία μοναχική πορεία της Lega στις εκλογές.
Με σχεδόν το 37% των ψήφων το κόμμα του θα ήταν μακράν η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική παράταξη , με 283 έδρες στο Κοινοβούλιο και 143 στη Γερουσία. Όμως, αυτοί οι αριθμοί δεν αρκούν για να του εξασφαλίσουν μία πλειοψηφία.
Σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν άκρως απαραίτητοι για τον Salvini οι 62 βουλευτές και οι 31 γερουσιαστές που θα εξέλεγαν οι Forxa Italia και το ακροδεξιό FdI.
Σε μία περίπτωση μοναχικής καθόδου της Lega, το Pd θα εξέλεγε 153 βουλευτές και 73 γερουσιαστές, ενώ το Κίνημα 5 Αστέρων 118 και 60, αντίστοιχα.
Το τρίτο σενάριο προβλέπει μία κοινή κάθοδο της Lega με το FdI, αλλά όχι το Forza Italia.
Με πάνω από 43%, αυτή η υποθετική συμμαχία θα εξασφάλιζε μία ευρεία πλειοψηφία με 353 έδρες στη Βουλή και 181 στη Γερουσία.
Σε αυτήν την περίπτωση, στα δύο Σώματα του Κοινοβουλίου οι ομάδες της αντιπολίτευσης θα ήταν τρεις: Της Κεντροαριστεράς (131 βουλευτές και 61 γερουσιαστές), του Κινήματος (102-50) και η τρίτη της Forza Italia (30-15).