Ισλανδία: «Καμπανάκι» επιστημόνων για επικίνδυνο ηφαίστειο που κρύβεται σε παγετώνα

1806
ισλανδία

Οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν τεράστιο όγκο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο ηφαίστειο Κάτλα – Είναι μεγαλύτερο από το Eyjafjallajokull το οποίο, το 2010, προκάλεσε παγκόσμιο χάος στην εναέρια κυκλοφορία

Τεράστια ανησυχία προκαλούν τα πρόσφατα ευρήματα επιστημόνων, καθώς ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στην Ισλανδία θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο αν εκρήγνυτο.

Το ηφαίστειο Κάτλα είναι μεγαλύτερο από το Eyjafjallajokull, το οποίο, το 2010, μετά από έκρηξη, δημιούργησε ένα τεράστιο σύννεφο στάχτης, επηρεάζοντας έτσι την παγκόσμια εναέρια κυκλοφορία.

Το Κάτλα, που μεταφράζεται ως «βραστήρας» ή «λέβητας», βρίσκεται κοντά στη νότια ακτή της Ισλανδίας, περίπου 25χλμ. από το Eyjafjallajokull και εξεράγη τελευταία φορά το 1918. Από το λιώσιμο του παγετώνα τότε απελευθερώθηκε ένας χείμαρρος νερού, λάσπης και παγόβουνα, με όγκο υδάτων παρόμοιο με εκείνο του Αμαζονίου.

Μια ομάδα Βρετανών και Ισλανδών ερευνητών ανακάλυψε ότι το ηφαίστειο Κάτλα, που προηγουμένως θεωρούνταν ότι είναι απλά ένας μικρός πομπός αερίων, είναι μια «παγκόσμια σημαντική πηγή ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα».

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ηφαίστειο Κάτλα, δείχνει σημάδια ότι επίκειται έκρηξη.

Σε μία κοινή έρευνα Ισλανδών και Βρετανών γεωλόγων και ηφαιστειολόγων που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters αναφέρεται ότι ο κώνος του Κάτλα, ο οποίος βρίσκεται κρυμμένος κάτω έναν μεγάλο παγετώνα γεμίζει ταχύτατα με μάγμα, το οποίο αποδεικνύεται από την αυξημένη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην περιοχή. Αυτή η ένδειξη θεωρείται παγκοσμίως ένας επικίνδυνος προπομπός μιας ηφαιστειακής έκρηξης.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μια έκρηξη στο ηφαίστειο Κάτλα θα μπορούσε να προκαλέσει από πτώση της θερμοκρασίας στην Ευρώπη, καταστροφή των σοδειών, μέχρι κρούσματα μαζικής υποθερμίας και απίστευτο χάος στις μετακινήσεις καθώς θα καθηλωθούν επί εβδομάδες, αν όχι μήνες εκατοντάδες χιλιάδες πτήσεις, ενώ οι πλημμύρες από το λιώσιμο πάγων θα είναι τεράστιες.

«Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε πότε θα ξαναεκραγεί, αλλά αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι κάποια στιγμή θα γίνει», δήλωσε η Sarah Barsotti της ισλανδικής μετεωρολογικής υπηρεσίας στους The Sunday Times.

Η ίδια πρόσθεσε ότι το πόσο θα επηρεαστεί η εναέρια κυκλοφορία «εξαρτάται από την ένταση της έκρηξης και την κατεύθυνση των ανέμων εκείνη τη στιγμή».

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το «πολύ επικίνδυνο» ηφαίστειο απελευθερώνει περίπου 12 με 24 κιλοτόνους CO2 κάθε μέρα.

Η Evgenia Ilyinskaya, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Τεκτονικής στο Πανεπιστήμιο του Leeds, καταλήγει στους The Sunday Times ότι ο όγκος του CO2 ήταν «ένα σαφές σημάδι που μας προειδοποιεί ότι πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά το ηφαίστειο Κάτλα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας