Ινστιτούτο γερμανικής Οικονομίας: Το ρωσικό αέριο δεν μπορεί να αντικατασταθεί βραχυπρόθεσμα

1921
Το ρωσικό αέριο δεν μπορεί να αντικατασταθεί

Ένας ενδεχόμενος Ουκρανο-Ρωσικός πόλεμος θα βυθίσει την Ευρώπη σε οικονομικά και ενεργειακά τάρταρα και σε απέραντη φτώχεια και ερείπωση

Ανεπιθύμητη είναι η κλιμάκωσης της ρωσο- ουκρανικής κρίσης, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου της γερμανικής οικονομίας (IW-Koeln), η οποία αφορά τις γερμανο-ρωσικές εμπορικές σχέσεις.

Και αυτό επειδή, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η Ευρώπη και η Γερμανία είναι από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας και όχι το αντίστροφο. Έτσι ενδεχόμενη αυστηροποίηση των κυρώσεων είναι πιθανό να πλήξει τη ρωσική οικονομία σχετικά σκληρότερα. Μια εκτροπή του εμπορίου προς την Ασία, όπως συνέβη τα τελευταία χρόνια, θα μπορούσε να μετριάσει κάπως τον αρνητικό αντίκτυπο των κυρώσεων βραχυπρόθεσμα.

Ωστόσο, το υψηλό επίπεδο εξάρτησης στον ενεργειακό τομέα καθιστά ευάλωτη την ΕΕ και ιδιαίτερα τη Γερμανία.

Το ρωσικό φυσικό αέριο είναι δύσκολο να αντικατασταθεί βραχυπρόθεσμα, σημειώνει η ίδια μελέτη.

Λόγω της σταδιακής κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας και της ανακοινωθείσας σταδιακής κατάργησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα, η Γερμανία βασίζεται ιδιαίτερα στο φυσικό αέριο ως τεχνολογία γεφύρωσης για την κλιματική ουδετερότητα.

Μια περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης θα μπορούσε επομένως να οδηγήσει σε έλλειψη ενέργειας και ακόμη υψηλότερες τιμές ενέργειας στη χώρα αυτή.

Αυτό το σενάριο θα είχε σημαντικές αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις για τη Γερμανία και την ΕΕ. Ως εκ τούτου, θα ήταν επιθυμητή μια αποκλιμάκωση της κατάστασης, προκειμένου να αποτραπεί μια σπείρα κυρώσεων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τη μελέτη του IW, η Γερμανία είναι ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας. Αν και οι εμπορικές σχέσεις έχουν επηρεαστεί από την προσάρτηση της Κριμαίας και τις αμοιβαίες κυρώσεις το 2014, το εμπόριο αγαθών με τη Γερμανία εξακολουθούσε να αντιπροσωπεύει περίπου το 7,4% του συνολικού εξωτερικού εμπορίου της Ρωσίας το 2020.

Μόνο με την Κίνα η Ρωσία εμπορεύεται περισσότερο. Οι τρέχουσες εντάσεις και η αυστηροποίηση των αμοιβαίων κυρώσεων ενέχουν τον κίνδυνο περαιτέρω καταστροφής των αμοιβαίων εμπορικών σχέσεων. Αυτό θα έπληττε τη ρωσική οικονομία, αλλά η Γερμανία είναι επίσης ευάλωτη λόγω της εξάρτησής της από το ρωσικό αέριο.

Η κλιμάκωση των συγκρούσεων απειλεί το εμπόριο

Από την προσάρτηση της Κριμαίας και τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία το 2014, οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) είναι τεταμένες. Η θέσπιση αμοιβαίων κυρώσεων πιέζει τις εμπορικές σχέσεις. Η τρέχουσα τεταμένη κατάσταση στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας θα μπορούσε να θέσει την οικονομική σχέση σε ακόμη πιο σκληρή δοκιμασία. Η Δύση φοβάται ότι θα μπορούσε να υπάρξει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αν και η Ρωσία έχει αρνηθεί τέτοια σχέδια. Σε περίπτωση επίθεσης, η Δύση απειλεί με μαζικές εμπορικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Αυτό το σενάριο θα είχε περαιτέρω αρνητικές συνέπειες για την ήδη κλονισμένη εμπορική σχέση.

Κυρώσεις και κρίση κορωνοϊού

Μετά την επιβολή αμοιβαίων κυρώσεων το 2014, υπήρξε κατάρρευση στο εμπόριο αγαθών μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας. Ο όγκος του ρωσικού εμπορίου αγαθών (εξαγωγές και εισαγωγές) με τη Γερμανία μειώθηκε από τα 75 δισ. δολάρια ΗΠΑ το 2013 σε περίπου 42 δισ. δολάρια ΗΠΑ το 2020. Το εμπόριο αγαθών της Ρωσίας με τη Γερμανία αντιπροσώπευε το 7,4% του συνολικού εμπορίου αγαθών της Ρωσίας. Το ρωσικό εμπόριο με την ΕΕ παρουσιάζει παρόμοια τάση. Το 2013, το συνολικό εμπόριο αγαθών μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας ήταν περίπου 393 δισ. δολάρια ΗΠΑ. Το 2020, ήταν μόλις 192,3 δισ. δολάρια. Ωστόσο, με μερίδιο περίπου 34% του συνολικού εμπορικού όγκου της Ρωσίας, η ΕΕ παραμένει μακράν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας.

Εκτός από τις κυρώσεις, η πτώση των τιμών του πετρελαίου συνέβαλε επίσης στην πτώση των εξαγωγικών αξιών της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια.

Η κρίση του κορωνοϊού επηρέασε επίσης τις ρωσικές εξαγωγές προς τη Γερμανία και την ΕΕ το 2020.

Αυτές ήταν 9,2 δισ. δολάρια ΗΠΑ δισ. δολάρια χαμηλότερες από το 2019. Τα μερίδια της Γερμανίας και της ΕΕ στο συνολικό εμπόριο αγαθών Το 2019 πριν από τον κορωνοϊό, η Ρωσία ήταν ελαφρώς υψηλότερα στο 7,9 και 39,2%, που εξακολουθεί να αντιστοιχεί σε σημαντική μείωση σε σύγκριση με το 2013. Η ανάκαμψη της ρωσικής οικονομίας μετά την ύφεση του κορωνοϊού και η απότομη άνοδος των τιμών της ενέργειας τους τελευταίους δώδεκα μήνες θα βοηθήσει τις ρωσικές εξαγωγικές αξίες να είναι και πάλι ελαφρώς υψηλότερες.

Κύριοι εμπορικοί εταίροι της Ρωσίας

Αν κοιτάξετε χωριστά τα μερίδια εξαγωγών και εισαγωγών των σημαντικότερων εμπορικών εταίρων της Ρωσίας, προκύπτει μια ελαφρώς διαφορετική εικόνα. Η ΕΕ αντιπροσώπευε το 33,7% των συνολικών εξαγωγών αγαθών της Ρωσίας το 2020.

Αντίθετα, η Ρωσία εξήγαγε μόνο το 14,7% στην Κίνα. Εκτός από την Κίνα, οι ακόλουθες τρεις χώρες συγκαταλέγονται στους σημαντικότερους εξαγωγικούς εταίρους της Ρωσίας: η Ολλανδία (με μερίδιο 7,5 τοις %), το Ηνωμένο Βασίλειο (6,8%) και η Γερμανία (5,5%).

Εάν ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στα στοιχεία πριν από την προσάρτηση της Κριμαίας, η αλλαγή των μετοχών καθιστά επίσης σαφές ότι το εμπόριο έχει υποφέρει πολύ από το 2013, κυρίως από τις κυρώσεις.

Αυτό έχει δυσκολέψει σημαντικά τους Ρώσους εξαγωγείς να πουλήσουν τα προϊόντα τους στην ΕΕ. Το μερίδιο της ΕΕ στις συνολικές εξαγωγές αγαθών της Ρωσίας ήταν λίγο πάνω από το 50% εκείνη την εποχή.

Υπήρξε λοιπόν σημαντική μείωση γύρω στις 17 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, μέρος αυτού οφείλεται στην κρίση του κορωνοϊού. Το 2019, το μερίδιο της ΕΕ εξακολουθούσε να είναι 41,8%, το οποίο αντιστοιχεί σε μείωση κατά περίπου 9 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2013. Το ρωσικό μερίδιο εξαγωγών της Γερμανίας μειώθηκε κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2020 (0,4 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2019).

Περίπου το ήμισυ της μείωσης των ρωσικών εξαγωγικών μεριδίων προς την Ευρώπη αντισταθμίστηκε από την έντονη αύξηση των εξαγωγικών μεριδίων στην Κίνα.

Το μερίδιο της Κίνας στις συνολικές ρωσικές εξαγωγές αυξήθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες από 6,7% το 2013 σε 14,7% το 2020.

Από την πλευρά των εισαγωγών, η ΕΕ είναι μακράν ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας.

Ωστόσο, το μερίδιό τους στις συνολικές εισαγωγές αγαθών της Ρωσίας μειώθηκε επίσης – από 40% το 2013 σε περίπου 34% το 2020. Το 2020, η Γερμανία ήταν η δεύτερη πιο σημαντική χώρα προμηθευτής της Ρωσίας. Ωστόσο, η σημασία της Γερμανίας μειώθηκε επίσης κάπως – από περίπου 12% το 2013 σε περίπου 10% το 2020. Αντίθετα, η Κίνα μπόρεσε να επεκτείνει σημαντικά το μερίδιό της στις εισαγωγές την ίδια περίοδο. Το μερίδιο της Κίνας στις εισαγωγές στις συνολικές εισαγωγές αγαθών της Ρωσίας ήταν 23,7% το 2020 – μια αύξηση περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες. Σε σύγκριση με το 2019, τα μερίδια της Κίνας (εισαγωγές και εξαγωγές) αυξήθηκαν το έτος του κορονοϊού.

Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η εξάρτηση του ρωσικού εμπορίου από την ΕΕ, αν και εξακολουθεί να είναι υψηλή, έχει μειωθεί σημαντικά ως αποτέλεσμα των κυρώσεων. Η Κίνα έχει καλύψει τουλάχιστον εν μέρει το κενό. Αυτό έχει και πολιτικές προεκτάσεις. Σε περίπτωση περαιτέρω κυρώσεων από τη Δύση, μπορεί να αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας (και της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης).

Η σημασία της Ρωσίας για τη Γερμανία

Οι ρωσικές εξαγωγές στη Γερμανία το 2020 κυριαρχούνταν από την ομάδα προϊόντων ορυκτά καύσιμα, ορυκτέλαια και προϊόντα απόσταξης.

Αυτή η ομάδα αγαθών αντιπροσώπευε σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των ρωσικών εξαγωγών στη Γερμανία. Ακολουθούν απροσδιόριστες πρώτες ύλες (29,7% του συνόλου των εξαγωγών) και τα μαργαριτάρια, οι πολύτιμοι λίθοι, τα μέταλλα κ.λπ. (4,7 τοις εκατό).

Οι κύριες εισαγωγές της Ρωσίας ήταν πυρηνικοί αντιδραστήρες, λέβητες, μηχανήματα κ.λπ. (25,2 τοις εκατό όλων των ρωσικών εισαγωγών), οχήματα (12 τοις εκατό) και φαρμακευτικά προϊόντα (8,8 τοις εκατό).

Από τη σκοπιά της Γερμανίας, η Ρωσία δεν είναι ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους. Το 2020, η Ρωσία κατέλαβε την 15η θέση μεταξύ των σημαντικότερων χωρών εξαγωγής και την 14η θέση μεταξύ των σημαντικότερων χωρών εισαγωγής. Το μερίδιο της Ρωσίας στον συνολικό κύκλο εργασιών εξωτερικού εμπορίου της Γερμανίας το 2020 ήταν μόνο περίπου 2%.

Ωστόσο, η εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία φαίνεται στον ενεργειακό τομέα. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας της Γερμανίας. Το 36% των συνολικών εισαγωγών άνθρακα της Γερμανίας προήλθε από τη Ρωσία το 2020. Στην περίπτωση του αργού πετρελαίου, το μερίδιο της Ρωσίας στις εισαγωγές ήταν περίπου 29%. Η Γερμανία πήρε περισσότερες από τις μισές εισαγωγές φυσικού αερίου της από τη Ρωσία το 2020, σύμφωνα με τη Στατιστική Επιθεώρηση Παγκόσμιας Ενέργειας της BP.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας