Ιδού τα δάση στην έκταση Ελληνικού – Αγίου Κοσμά !

2510
Ελληνικού

και ακροδεξιού τύπου και τηλεόρασης, σύσσωμη η αντιπολίτευση και η ομάδα του Μαξίμου εξαπολύουν μύδρους εναντίον αυτών που ανακαλύπτουν δάση στα αεροδρόμια. Δυστυχώς γι αυτούς η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Όχι μόνο υπάρχουν δασικές και άλλες προστατευόμενες εκτάσεις στο ακίνητο του Ελληνικού αλλά καταλαμβάνουν μάλιστα 586,82 στρ. Πλην βέβαια αυτών υπάρχουν πολλαπλές φυτεύσεις, μη προστατευόμενες από το νόμο, που ενισχύουν τον φυσικό χαρακτήρα της περιοχής πριν εγκατασταθεί το αεροδρόμιο και ο οποίος παραμένει χωρίς καθόλου παρεμβάσεις στο παράκτιο μέτωπο.

Στις 12-5-2017 εξεδόθη από τον Δασάρχη Πειραιά πράξη χαρακτηρισμού για την επίδικη έκταση στο Ελληνικό με την οποία χαρακτηρίζεται έκταση 36.918,11 τ.μ. δίπλα στο Κολλέγιο Αθηνών ως δασική έκταση καθώς και εκτάσεις συνολικής επιφανείας 136.119,77 τ.μ. ως τεχνητές δασικές φυτείες, οι οποίες βάσει της ΝΣΚ 337/16 δεν προστατεύονται ως δασικές. Κατά της απόφασης άσκησαν αντιρρήσεις η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ με το σκεπτικό ότι η έκταση δίπλα στο Κολλέγιο δεν είναι δασική και η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, η οποία προσκόμισε φωτοερμηνεία των δασολόγων Δημήτρη Παλάσκα (PhD) και Δημήτρη Τσιάρα (MSc). Σύμφωνα με αυτήν 423.780 τμ είναι δάσος-δασική έκταση , 131.339 τμ είναι ορεινά χορτολιβαδικά , 21.727 τμ είναι άλση ή πάρκα εντός σχεδίου πόλεως και 10.024 τμ άλση ή πάρκα εντός Γ.Π.Σ. , όλα προστατευόμενα από τον ν998/79 και το άρθρο 24 του συντάγματος. Συνολικά πρόκειται για 586,82 στρ. ( βλέπε σχετικές εικόνες )

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ Ν’ ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟΥΝ

ΟΙ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΦΥΤΕΙΕΣ

Προκειμένου να αρθεί η συνταγματική προστασία των παραπάνω εκτάσεων ασκήθηκαν από την πολιτική ηγεσία έντονες πιέσεις και ακολουθήθηκαν απίστευτες μεθοδεύσεις. Η πρώτη αίτηση για έκδοση Πράξης Χαρακτηρισμού κατετέθη στο δασαρχείο Πειραιά την 1η Μάρτη του 2013 από το Νικόλαο Χλύκα, εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ. Ακολούθησε ο ν4280 /2014, ο οποίος στο άρθρο 32 εξαιρεί από την προστασία τις τεχνητές δασικές φυτείες που δημιουργούνται από τους ιδιοκτήτες τους με σκοπό την αναβάθμιση της αισθητικής του τοπίου.

Στις 2 Μάρτη του 2016 η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ επανέρχεται και μάλιστα με την υπογραφή της προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου Σ. Σπυροπούλου και ζητά από το Δασαρχείο Πειραιά να ολοκληρωθεί η διαδικασία χαρακτηρισμού της έκτασης, σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν.998/79. Κατά περίεργο τρόπο, στις 21/6, το Δασαρχείο Πειραιά λαμβάνει από την εταιρεία έγγραφο, που το υπογράφει πάλι η Σ. Σπυροπούλου, με το οποίο ζητά την προσωρινή αναστολή της έκδοσης Πράξης Χαρακτηρισμού.

Τι είχε συμβεί. Αφενός ο δασάρχης Πειραιά, όπως φαίνεται στη σχετική επιστολή του προς το Υπουργείο, επέμενε στην άποψη ότι: «Στην αρ. 3459/2009 απόφαση του ΣτΕ (υπόθεση Αστέρια Γλυφάδας) αναγράφεται μεταξύ άλλων ότι τα δάση και οι δασικές εκτάσεις της Χώρας, είτε ανήκουν στο Δημόσιο είτε σε ιδιώτες ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, υπάγονται ως φυσικά αγαθά υπό ίδιον προστατευτικό καθεστώς (…) Η προστασία αυτή αφορά τις εκτάσεις που πράγματι καλύπτονται από δασική βλάστηση είτε αυτή δημιουργήθηκε με φυσικά είτε με τεχνητά μέσα».

Προκειμένου να παρακαμφθεί ο δασάρχης ο αν. υπουργός ΥΠΕΝ κ. Φάμελλος έθεσε σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους το οποίο απεφάνθη με την υπ αρ 337/2016 απόφαση του ότι :

«Στην έννοια του «ιδιοκτήτη» της περ. γ της παρ6 του άρθρου 3 του ν998/1979 (όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 32 του 4280) περιλαμβάνεται τα και το Ελληνικό Δημόσιο, ή ο ειδικός διάδοχος αυτού, για τις περιπτώσεις που σε εκτάσεις που δεν είχαν δασικό χαρακτήρα προέβη το ίδιο ή ο διάδοχος του σε τεχνητές φυτεύσεις για καλλωπιστικούς λόγους βάσει φυτοτεχνικών μελετών , είτε πριν, είτε μετά την 11-6-1975»

Το πιο εξοργιστικό είναι ότι όταν το δασαρχείο ζήτησε από το Υπουργείο τις φυτοτεχνικές μελέτες στις οποίες αναφέρεται η ΝΣΚ337/2017 τότε το Υπουργείο ζήτησε από το νομικό σύμβουλο του Υπουργείου να… ερμηνεύσει την απόφαση 337/16 του ΝΣΚ (από ποιο νομοθέτημα προβλέπεται αυτή η διαδικασία) και βεβαίως αυτός την ερμήνευσε ισχυριζόμενος ότι δεν είναι απαραίτητες οι φυτοτεχνικές μελέτες.

Η παραπάνω διαδικασία ισοδυναμεί με πλήρη κατάλυση της δασικής νομοθεσίας αλλά και της συνταγματικής προστασίας των δασών.

Λίγο πριν την έκδοση του δελτίου τύπου της Επιτροπής Αγώνα εκδόθηκε η απόφαση της Τεχνικής Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων Πειραιά. Στην ψηφοφορία με αίτημα την επίδικη δασική έκταση του Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων, την οποία έχει χαρακτηρίσει δασική ο δασάρχης Πειραιά, υπήρξε ισοψηφία 2 προς 2. Καθώς η ψήφος του προέδρου υπολογίζεται διπλή η Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων δεν συμφωνεί με το δασάρχη. Κατόπιν τούτου η επιτροπή Αγώνα θα προσφύγει στο Εφετείο και όποιο άλλο δικαστήριο χρειαστεί.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας