Patrick Buchanan 4-8-17
[ Τα δραματικά ερωτήματα, για τις άμεσες προοπτικές της παγκόσμιας ειρήνης, που εγείρονται από το πρόσφατο νομοθέτημα του κογκρέσου, αποφάσεις των υπουργείων Εξωτερικών και ΄Αμυνας και εχθρικών κατά της Ρωσίας δηλώσεων της Αντιπροέδρου Πρενς στη Γεωργία και στο Μαυροβούνιο, αξιολογεί στο ακόλουθο άρθρο του ο συγγραφέας δημοσιολόγος Πάτρικ Μπιουκάναν, πρώην σύμβουλος προέδρων και υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ. Ως απάντηση στα ερωτήματα του, συνέπεσε –και ακολουθεί- το άρθρο του ετέρου Νέστωρα της αμερικανικής πολιτικής, του καθηγητή και πρώην υπουργού Ρόμπερτς, του οποίου οι εκ συμπτώσεως απαντήσεις παρουσιάζουν ακόμη μελανότερους τους οιωνούς για όσα εγκυμονεί ο παροξυσμός αντιρωσικής υστερίας και το φιλοπολεμικό πνεύμα που κυριαρχεί στην Ουάσιγκτων.]
Παρουσίαση: Μιχαήλ Στυλιανού
Καταστρώνοντας τις προεκλογικές θέσεις τους Τραμπ στο Κλήβελαντ, οι υπερασπιστές της πολιτικής «πρώτα η Αμερική» υπέβαλαν σε μείζονα ήττα του Κόμμα του Πολέμου.
Η επιτροπή του προγράμματος απέρριψε μια πολιτική που θα μας ενέπλεκε βαθύτερα στην Ουκρανία, απορρίπτοντας νέες μεταφορές αμερικανικών όπλων στο Κίεβο.
Βελτιωμένες σχέσεις με την Ρωσία ήταν αυτό που ο υποψήφιος Τραμπ υποσχέθηκε και που οι Αμερικανοί θα ψήφιζαν τον Νοέμβριο.
Ωστόσο, αυτή τη βδομάδα, η Γουώλ Στρητ Τζέρναλ αναφέρει: «Η αμερικανική κυβέρνηση και το Πεντάγωνο κατέστρωσαν σχέδια να εφοδιάσουν την Ουκρανία με αντιαρματικούς πυραύλους και άλλα όλα και επιζητούν την έγκριση του Λευκού Οίκου… καθώς το Κίεβο μάχεται με σχισματικούς υποστηριζόμενους από τη Ρωσία…Ο υπουργός ΄Αμυνας Μάτις υιοθέτησε το πρόγραμμα.»
Καθώς οι φιλοΡώσοι αντάρτες στην Ανατολική Ουκρανία διαθέτουν τεθωρακισμένα οχήματα, το Κίεβο θέλει αρματοκτόνα βλήματα Τζάβελιν (ακόντιο) όπως και αντιαεροπορικά όπλα.
Τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμύνης θέλουν τον Τραμπ να στείλει αυτά τα θανάσιμα όπλα.
Αυτή είναι η συνταγή για έναν ανανεωμένο πόλεμο, με μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από τις 10.000 νεκρούς που είχαν ήδη οι δύο πλευρές στην Ουκρανία.
Και είναι ένας πόλεμος που ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι πιθανόν να επιτρέψει στο Κίεβο να νικήσει.
Εάν ο στρατός της Ουκρανίας, ενισχυμένος με το αμερικανικό οπλοστάσια, επιτεθεί στην ανατολή, θα αντιμετωπίσει μιαν αντεπίθεση ενισχυμένη από τη Ρωσία και θα κατατροπωθεί και ο ρωσικό στρατός θα αποκτήσει τον μόνιμο έλεγχο του Ντονμπάς.
Πράγματι, εάν ο Τραμπ εγκρίνει το σχέδιο κλιμάκωσης των υπουργείων Εξωτερικών/Αμύνης θα δούμε μιαν επανάληψη του πολέμου Ρωσίας-Γεωργίας του 2008.
Τότε η Γεωργία εισέβαλε για να ανακαταλάβει την επαρχία της Νότιας Οσσετίας, η οποία είχε ανεξαρτητοποιηθεί όταν η Γεωργία αποσπάσθηκε από τη Ρωσία το 1992.
Ο Πούτιν έστειλε τον στρατό του, πέταξε έξω τους Γεωργιανούς και αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Νότιας Οσσετίας, ενώ ο γερουσιαστής Μακέϊν κραύγαζε «Είμαστε όλοι Γεωργιανοί τώρα.»
Σοφά, ο Τζωρτζ Μπους αγνόησε τον Μακέϊν και δεν και δεν αντέδρασε.
Αλλά γι’ αυτή την νέα συμφωνία για όπλα γεννώνται ερωτήματα:
Καθώς οι στασιαστές δεν διαθέτουν αεροπλάνα, ποιού τα αεροπλάνα προορίζονται να καταρρίψουν οι αμερικανικοί πύραυλοι; Και εάν ο ρωσικός στρατός μόλις κοντά στα σύνορα μπορεί να μπει και να συντρίψει τον ουκρανικό, γιατί εμείς να θέλουμε να ξαναρχίσουμε έναν εμφύλιο πόλεμο, το μόνο βέβαιο αποτέλεσμα του οποίου θα είναι περισσότεροι νεκροί Ουκρανοί και από τις δύο πλευρές;
Η απάντηση της εφημερίδας: Σκοπός μας είναι να ματώσουμε τη Ρωσία.
«Ο λόγος της φονικής βοήθειας είναι να ανεβάσουμε το τίμημα που πληρώνει ο Πούτιν για τον ιμπεριαλισμό του μέχρις ότου αποσυρθεί και ζητήσει ειρήνη. Οι Ρώσοι δεν θέλουν να γυρίζουν πίσω νεκροί στρατιώτες πριν τις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου χρόνου.»
Νεοσυντηρητικός προκύπτει επίσης και ο αντιπρόεδρος Μάϊκ Πενς. Στην Γεωργία αυτή τη βδομάδα, παρατηρώντας ότι τα ρωσικά τανκς βρίσκονται ακόμα στη Νότιο Οσσετία, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεν δήλωσε μόνο «Στεκόμαστε δίπλα σας», είπε στους Γεωργιανούς ότι οι ΗΠΑ μένουν προσηλωμένες στην υπόσχεσή τους του 2008 να τους βάλουν στο ΝΑΤΟ.
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το άρθρο 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, ότι σε περίπτωση μελλοντικής σύρραξης Γεωργίας-Ρωσίας οι ΗΠΑ θα βρεθεί μπλεγμένη σε πόλεμο με τη Ρωσία στον Νότιο Καύκασο.
Τα συμφέροντα της Ρωσίας εκεί φαίνονται ξεκάθαρα. Τα δικά μας ποια είναι;
Παράλληλα με την υπογραφή από τον Τραμπ του νέους νόμου των κυρώσεων που επέβαλε το κογκρέσο, ο οποίος του αφαιρεί την εξουσία να άρει τις κυρώσεις χωρίς την έγκριση του κογκρέσου, αυτές οι εξελίξεις εγείρουν μεγάλα ερωτηματικά.
Χάνει ο Πρόεδρος Τραμπ τον έλεγχο της πολιτικής απέναντι στη Ρωσία; ΄Εχει συνθηκολογήσει στους νεοσυντηρητικούς; Αυτά δεν είναι ακαδημαϊκά ερωτήματα. Επειδή δείτε τον αρχιτέκτονα του νέου σχεδίου για φονικά όπλα στην Ουκρανία, τον Κούρτ Βόλκερ, νέον Αμερικανό Ειδικό Αντιπρόσωπο για τις Ουκρανικές Διαπραγματεύσεις.
Τέως πράκτορας της CIA, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και απεσταλμένος στο ΝΑΤΟ, ο Βόλκερ πιστεύει πως τα ρωσικά στρατεύματα στην Τρανσνιστερία, στην Αμπχαζία, στη Νότια Οσσετία, στην Κριμαία, στο Ντονέτσκ και στο Λουχάνσκ είναι παντού παράνομα και η αμερικανική πολιτική οφείλει να είναι η έξωσή τους.
΄Αλλοτε στο προσωπικό του γερουσιαστή Μακέϊν, ο Βόλκερ ήταν μέχρι τον Ιούλιο εκτελεστικός διευθυντής του νεοσυντηρητικού Ινστιτούτου Μακέϊν. Είχε ζητήσει την επιβολή προσωπικών κυρώσεων στον Πούτιν και την οικογένειά του και ευρωπαϊκών ταξιδιωτικών περιορισμών στον Πρόεδρο της Ρωσίας.
Στη Γουώλ Στρητ Τζέρναλ αυτή τη βδομάδα αξιωματούχοι εξηγούσαν την στρατηγική του.
« Ο Βόλκερ πιστεύει πως μια αλλαγή στην Ουκρανία μπορεί να επιτευχθεί μόνο ανεβάζοντας το κόστος συνέχισης της επέμβασης για την Μόσχα. Με τις δηλώσεις του προσπαθεί να πείσει ότι η προμήθεια δραστικών όπλων δεν θα κλιμακώσει την σύγκρουση με τη Ρωσία.»
Εν ολίγοις, ο Βόλκερ πιστεύει ότι δίνοντας αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους στην Ουκρανία θα φέρει τον Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τον φόβο του φάσματος φερέτρων Ρώσων στρατιωτών να επιστρέφουν στη Ρωσία πριν τις εκλογές του 2018.
Και θεωρεί αδικαιολόγητες όποιες ανησυχίες ότι ο Πούτιν μπορεί να στείλει τον στρατό του στην Ουκρανία.
Ο Βόλκερ οραματίζεται μιαν εμβάθυνση της αμερικανικής εμπλοκής στον ουκρανικό εμφύλιο πόλεμο που να ματώσει και να τσακίσει τους συμμάχους της Ρωσίας στην Ουκρανία και να αναγκάσει την Πούτιν να υποχωρήσει και να δεχτεί ότι εμείς θεωρούμε σαν δίκαιη λύση.
Τα πιστεύει αυτά ο Τραμπ; Πιστεύει ο Τραμπ ότι να φέρεις τον Πούτιν αντιμέτωπο με αυξανόμενα θύματα στον στρατό του και στους συμμάχους του στην Ουκρανία είναι ο τρόπος να αναγκάσεις τον Ρώσο Πρόεδρο να αποχωρήσει από την Κριμαία, από το Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, όπως ο Νικήτας Κρουτσώφ από την Κούβα το 1962;
Και τι γίνεται αν ο Πούτιν αρνηθεί να υποχωρήσει και επιλέξει να συγκρουστεί;
– – – – – – – – – – –
Απάντηση, καθόλου ηρεμιστική, στα παραπάνω δραματικά ερωτήματα του Πάτρικ Μπιουκάναν παρέχει το κατωτέρω άρθρο του Πωλ Γκραιγκ Ρόμπερτς, που συνέπεσε την ίδια ημερομηνία. Ιδού τι γράφει:
Ο Τραμπ Θα Γίνει Τώρα Ο Πρόεδρος του Πολέμου
Paul Graig Roberts, Aug.4.2017
Ο Πρόεδρος Τραμπ ηττήθηκε από το σύμπλεγμα ΄Αμυνας/Ασφάλειας και εξαναγκάστηκε να συνεχίσει τις συντονισμένες και επικίνδυνες εντάσεις με την Ρωσία. Η ήττα του Τραμπ εδίδαξε στους Ρώσους το μάθημα που προσπάθησα επί χρόνια να τους μάθω και αυτό είναι ότι η Ρωσία είναι πολύ πιο χρήσιμη στην Ουάσιγκτων σαν εχθρός παρά σαν φίλος.
Συμπεραίνουμε τώρα μαζί με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντιμίτρι Μεντβέντεβ ότι ο Τραμπ είναι πια τελειωμένος και «τελείως ανίσχυρος;
Νομίζω πως όχι.
Ο Τραμπ είναι από τη φύση του αρχηγός. Θέλει να είναι πάντα μπροστά και αυτό θα του επιβάλλει να είναι η προσωπικότητά του. ΄Εχοντας εμποδιστεί από το σύμπλεγμα συμφερόντων ΄Αμυνας/Ασφάλειας, από τα δύο αμερικανικά πολίτικά κόμματα, από τα εκπορνευόμενα ΜΜΕ, από την φιλελεύθερη-προοδευτική αριστερά και από τους Ευρωπαίους υποτακτικούς της Ουάσιγκτων να είναι μπροστά ηγέτης για την ειρήνη, ο Τραμπ θα είναι τώρα αρχηγός για πόλεμο.
Αυτός είναι ο μόνος ανεκτός ρόλος που η CIA και η βιομηχανία όπλων θα του επιτρέψει να έχει.
Η απώλεια της ευκαιρίας για ειρήνη μπορεί να στοιχίσει σε όλους μας τη ζωή μας. Τώρα η Ρωσία και η Κίνα βλέπουν ότι η Ουάσιγκτων δεν δέχεται να μοιραστεί μαζί τους την παγκόσμια σκηνή. Η Ρωσία και η Κίνα θα αναγκαστούν να γίνουν περισσότερο μαχητικές με την Ουάσιγκτων προκειμένου να εμποδίσουν την Ουάσιγκτων να τις περιθωριοποιήσει. Οι πολεμικές προετοιμασίες θα αποκτήσουν προτεραιότητα για να προστατεύσουν τα δικαιώματα των δύο χωρών. Η κατάσταση είναι πολύ πιο επικίνδυνη από οποτεδήποτε στον Ψυχρό Πόλεμο.
Η ανόητη αμερικανική φιλελεύθερη-προοδευτική-αριστερά, εγκλωβισμένη όπως είναι στην πολιτική προσώπων και στο μίσος κατά των «αξιοθρήνητων» οπαδών του Τραμπ, συντάχθηκε με την επίθεση του συμπλέγματος ΄Αμυνα/Ασφάλεια εναντίον του Τραμπ. Το ίδιο έκαναν και οι πόρνες που παριστάνουν τα Μέσα Ενημέρωσης στη Δύση και οι υπηρέτες της Ουάσιγκτων στην Ευρώπη, ούτε ένας εκ των οποίων είχε την εξυπνάδα να δει ότι το αποτέλεσμα της επίθεσης εναντίον του Τραμπ θα ήταν η κλιμάκωση της σύγκρουσης με την Ρωσία, σύγκρουσης που δεν είναι προς το συμφέρον των επιχειρήσεων και της ασφάλειας της Ευρώπης.
Η Ουάσιγκτων ανεβάζει ήδη το κατώφλι της βίας. Τα ίδια ψέματα που έλεγε η Ουάσιγκτων για τον Σαντάμ Χουσεΐν, τον Καντάφι, τον ΄Ασαντ, το Ιράν, τη Σερβία και τη Ρωσία λέγονται τώρα για την Βενεζουέλα. Τα αμερικανικά πορνο-μίντια αναπαράγουν πειθήνια τα ψέματα που τους πασάρει η CIA, όπως έχουν περιγράψει ο Udo Ulfkotte (αρχισυντάκτης της Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε) και ο Seymour Hersh (περίφημος Αμερικανός δημοσιογράφος- ερευνητής ιστορικών σκανδάλων). Αυτά τα ψεύδη συνιστούν την προπαγάνδα που προετοιμάζει ψυχολογικά τους δυτικούς λαούς να αποδεχθούν το προετοιμαζόμενο πραξικόπημα για την ανατροπή της δημοκρατικής κυβέρνησης της Βενεζουέλας και την αντικατάστασή της με μια πειθήνια κυβέρνηση, που θα επιτρέψει την αποκατάσταση της εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας από τις αμερικανικές πολυεθνικές.
Καθώς τα παραγωγικά στοιχεία του αμερικανικού καπιταλισμού καταρρέουν, τα εκμεταλλευτικά στοιχεία γίνονται η ουσία του. Μετά την Βενεζουέλα θα ακολουθήσουν άλλα νότιο-αμερικανικά θύματα. Και καθώς δεν υπάρχει προοπτική μείωσης της εντάσεως με την Ρωσία, δεν υπάρχει πια κίνητρο για την εγκατάλειψη των πεισματικών σχεδίων των ΗΠΑ και του Ισραήλ για την ανατροπή της κυβέρνησης της Συρίας και στη συνέχεια του Ιράν.
Τούς εύκολους πολέμους εναντίον του Ιράκ, της Λιβύης και της Σομαλίας θα ακολουθήσουν απείρως πιο επικίνδυνες συγκρούσεις με το Ιράν, τη Ρωσία και την Κίνα.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ήττας του Προέδρου Τραμπ από τον Τζων Μπρέναν ( Επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών επί Ομπάμα).
Επικαιροποίηση: Η κλιμάκωση της σύγκρουσης με την Ρωσία άρχισε. Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Μάϊκ Πρενς διατύπωσε ψευδείς ισχυρισμούς σε βάρος της Ρωσίας την Τετάρτη στο Μαυροβούνιο, με στόχο να τρομάξει τους Μαυροβούνιους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Η εικοσάχρονη προέλαση του ΝΑΤΟ ανατολικά, παρά την υπόσχεση της Ουάσιγκτων για το αντίθετο, ασφαλώς εδίδαξε τη Ρωσία πως καμιά συμφωνία με την Ουάσιγκτων δεν είναι αξιόπιστη. Γιατί τότε συνεχίζει να επιζητεί συμφωνίες;