Θεσσαλονίκη: Η κυβέρνηση πάει να βάλει λουκέτο στην Βιομηχανία Ζάχαρης. Κατάληψη των γραφείων της ΕΒΖ από τευτλοπαραγωγούς

2101
εβζ

Η κυβέρνηση διαλύει σταδιακά και την εναπομείνασα παραγωγική βάση στη χώρα. Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, μία βιομηχανία που ξαναστήθηκε με πρωτοβουλίες του Παν. Λαφαζάνη στο Υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, έχει εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση και πάει ολοταχώς για κλείσιμο. Οι τευτλοπαραγωγοί παραμένουν απλήρωτοι για το προϊόν που έδωσαν στην προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο και είναι σχεδόν απίθανο αν θα καλλιεργήσουν ζαχαρότευτλα φέτος για να παραδώσουν στην Βιομηχανία.
Ο αγροτικός κόσμος είναι ανάστατος από τον κίνδυνο να χαθεί μία ιστορική αγροτική καλλιέργεια στη χώρα μας.
Σε κατάληψη των γραφείων διοίκησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ) προχώρησαν, από τις 6 το πρωί, τευτλοπαραγωγοί της χώρας.
«Μέχρι να εξοφληθούμε τα 10,2 εκατ. ευρώ που μας οφείλονται για την ποσότητα τεύτλων που παραδώσαμε το 2017, δεν πρόκειται να εισέλθει στον χώρο κανείς», ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος των καλλιεργητών Κεντρικής Μακεδονίας, Στέλιος Πίππας.
Υπενθυμίζεται ότι ανά βάρδιες, οι 2.500 τευτλοπαραγωγοί της χώρας, από Ημαθία, Θεσσαλία, Σέρρες και Ορεστιάδα, είχαν κατασκηνώσει στα γραφεία διοίκησης της ΕΒΖ, από τις 10 Ιανουαρίου 2018, χωρίς ωστόσο να εμποδίσουν τους απασχολούμενους να εργαστούν.
«Δεν πάει άλλο. Κατεβήκαμε και κάτω στην Αθήνα, κάναμε συνομιλίες με τη διοίκηση, με τον υπουργό και ακόμη δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ. Μας υποσχέθηκαν ότι θα πληρωνόμασταν το 40% των οφειλομένων μας στις 12/1 και ως το τέλος του τρέχοντος μηνός θα μας εξοφλούσαν. Ο Ιανουάριος φεύγει και εμείς ακόμη δεν πήραμε τίποτα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πίππας.
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος είπε: «Με όσα έγιναν και φέτος χάθηκαν και οι όποιες καλές προϋποθέσεις υπήρχαν για να σπείρουμε τεύτλα. Χάνεται μια καλλιεργητική χρονιά και ακόμη δεν το έχουν καταλάβει» και πρόσθεσε: «δεν κλείνουμε εμείς την ΕΒΖ, αλλά αυτοί που υποστηρίζουν ότι θέλουν τεύτλα στην χώρα και εν λειτουργία την ΕΒΖ, ωστόσο με τις πρακτικές τους δείχνουν ακριβώς το αντίθετο».
Υπενθυμίζεται ότι το 2017 σπάρθηκαν 62.000 στρέμματα με τεύτλα στη χώρα, ενώ η περίοδος καλλιέργειας του προϊόντος ξεκινά αρχές Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται τέλος Μαρτίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας