«Θερμή» υποδοχή για τον νέο Πρόεδρο της Γαλλίας. Δεν εξελέγη Πρόεδρος, αλλά γενικός διευθυντής

2734
υποδοχή
Αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές και συνδικάτα συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στο Παρίσι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της συλλογικότητας «Κοινωνικό Μέτωπο» για να διαμαρτυρηθούν για την εργατική νομοθεσία, λίγες μόλις ώρες μετά την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν.

Οι διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Δημοκρατίας, κατευθύνθηκαν κατόπιν στην Πλατεία της Βαστίλης φωνάζοντας: «Αντικαπιταλιστές».

«Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την κοινωνία και την οικολογία», «υπέρ της ισότητας των δικαιωμάτων εναντίον ενός γενικευμένου πρεκαριάτου» ή «En Marx», παραφράζοντας την ονομασία του κόμματος του Μακρόν «En Marche!», ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πανό.

Δεν είναι ένας πρόεδρος που εξελέγη, είναι ένας πρόεδρος-γενικός διευθυντής

Οι συμμετέχοντες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα παραρτημάτων των συνδικαλιστικών ενώσεων CGT, Sud ή Unef και οργανώσεων που δεν αποδέχθηκαν ποτέ ότι τελείωσε η μάχη εναντίον της εργατικής νομοθεσίας κι αποφάσισαν να βγουν στους δρόμους όποιος κι αν εκλεγόταν στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας.

Το «Κοινωνικό Μέτωπο» είχε προτρέψει το διάστημα μεταξύ των δύο γύρων των προεδρικών εκλογών τους πολίτες «να δώσουν μάχη εναντίον των δύο υποψηφίων». Είχε καλέσει τους Γάλλους «να συμμετάσχουν στην πρώτη κινητοποίηση της πενταετούς θητείας (του νέου προέδρου), είτε ανερχόταν στην εξουσία η πανώλη ή η χολέρα».

«Αποφασίσαμε να μην κατεβάσουμε το κεφάλι τις πρώτες ημέρες της θητείας» (του Μακρόν), δήλωσε ο Ρομέν Αλτμάν, επικεφαλής του συνδικάτου Info’Com.

«Αυτά που μας περιμένουν είναι αρκετά σοβαρά, όπως ένα δεύτερο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, που θα παρουσιαστεί τις επόμενες εβδομάδες» επισήμανε ο ίδιος.

Μεταξύ των πρώτων μέτρων που εξήγγειλε, ο Εμανουέλ Μακρόν σκοπεύει να μεταρρυθμίσει το εργατικό δίκαιο.

Αποφασίσαμε να μην κατεβάσουμε το κεφάλι τις πρώτες ημέρες της θητείας του Μακρόν

«Ελάχιστοι πολίτες ψήφισαν τον Μακρόν βάσει πεποίθησης» είπε ο 25χρονος Μισέλ Αντάμ, που δεν είναι συνδικαλιστής και που ψήφισε στον πρώτο γύρο τον Ζαν-Λικ Μελανσόν.

«Βρισκόμαστε εδώ για να δείξουμε ότι δεν πρόκειται να χαλαρώσουμε» συμπλήρωσε.

Για τον Μισέλ Βαμέν, του CGT Goodyear στην Αμιένη, «το Medef χειροκροτεί με ενθουσιασμό» την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν. «Δεν είναι ένας πρόεδρος που εξελέγη, είναι ένας πρόεδρος-γενικός διευθυντής» σημείωσε.

«Όποιος άνδρας πολιτικός ή όποια γυναίκα πολιτικός κι αν εκλεγόταν, θα βρισκόμασταν στους δρόμους, διότι εδώ και 40 χρόνια δεν έχουμε υποστεί ποτέ ξανά τόσο μεγάλη κοινωνική οπισθοδρόμηση» παρατήρησε ο Γάλλος συνδικαλιστής.

Τα κεντρικά των συνδικαλιστικών ενώσεων δεν συμμετείχαν σε αυτή τη συγκέντρωση, παρά τις ανησυχίες τους σχετικά με τη βούληση του εκλεγμένου προέδρου να προχωρήσει στη νομοθέτηση μέτρων για την μεταρρύθμιση του εργατικού δικαίου, από το προσεχές καλοκαίρι.

Από τις διαμαρτυρίες δεν έλειψαν οι μικροεντάσεις και οι συμπλοκές μερίδας διαδηλωτών με τις αστυνομικές δυνάμεις. Αναφορές στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης κάνουν λόγο για βίαιη καταστολή από πλευράς των αστυνομικών και χρήση σπρέι πιπεριού.

2 Σχόλια

  1. Η ψόφια και προσυμφωνημένη αντιπολίτευση στον Μακρόν,με το οικονομικό πρόγραμμα του οποίου συμφωνουν όχι μόνον οι υπόλοιποι,αλλά στην ουσία και τα συνδικάτα – πράκτορες της εργοδοσίας,κανέναν δεν δυγκινεί ,ουτε εμδιαφέρει. Ειναι ίδια με την αντιπολίτευση των ΝΔ-Πασοκ-Ποταμιων κλπ , στο μνημονιακο οχετό του Συριζα.,ακριβώς όπως και η αντίθεση της “Μενουμε Ευρώπη” ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ,που και οι ίδιοι γελάνε με το θράσος τους. Εκεινο που όλους ( απο Φιγιόν μέχρι Μελανσόν και τα τροτσκιστικά απολειφάδια) τους ένωσε και τους ενώνει,πλήν Λε Πέν (στα λογια,βεβαια) , είναι η πλήρης συμφωνία τους με την Αμερικανοσιωνιστική επίθεση και τον σχεδιαζόμενο πόλεμο – σωτηρία 9ετσι νομιζει το ψυχοπαθες μυαλο τους) κατα της Ρωσίας-Κίνας. Μια εβδομάδα πρίν τις εκλογές, το ρωσικο Γενικο Επιτελείο αναοινωσε ότι γνωρίζει πολύ καλα τά σχέδια αυτα. Και βεβαια, ΚΑΝΕΙΣ απο την εξωνημένη ευρωατλαντικη-σιωνιστικη “αριστερα” δεν επισήμανε τον κινδυνο που ενέχει για τους ευρωπαικους λαούς ενας πυρηνικός πόλεμος του ΝΑΤΟ κατα της Ρωσίας-Κίνας. Ουτε πρόκειται να μιλήσουν. Η Λε Πεν ,ηταν η μόνη (στη Γαλλία και στην Ευρώπη) που αναφέρθηκε σε αυτον τον κίνδυνο,και αυτο είναι το πιό ενδιαφέρον σημείο των εκλογών. Η “αριστερα”, που θα έπρεπε να είναι στους δρόμους πρώτα απ’ όλα κατα του σχεδιαζομενου πυρηνικου ΝΑΤΟικου πολέμου … περνάει στιγμές ήρεμης ξενοιασιάς … και φανερής ανακούφισης απο την ‘επιτυχία” του εκλεκτού των ΡΟΤΣΙΛΝΤ ,συγκαλύπτοντας τά σχέδια του ΝΑΤΟ,στο οποίο πλέον ούτε μιά φράση δεν αφιερώνουν,,μιλώντας σε αντιπερισπασμό και από φόβο μην αποκαλυφθεί ο άθλιος ρόλος τους για “φασιστικές και εθνικιστικες δυνάμεις ” ,που θα αντιμετωπίσει μαζι με τους …Μακρόν ( ! ) ,ΑΠΟΚΟΙΜΙΖΟΝΤΑΣ τους ευρωπαικούς λαούς. Αξιοι κομπάρσοι ,όσο καιρο βεβαια ακόμα θα εχουν την ανάγκη τους οι αμερικανοσιωνιστές σκκηνοθέτες .

    • Δεν συμφωνούμε καθόλου στην εξομοίωση του Μελανσόν με όλους τους υπόλοιπους υποψηφίους στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, ούτε στο ότι η Λεπέν ήταν η μόνη που ανέδειξε τον κίνδυνο διεξαγωγής πυρηνικού πολέμου μεταξύ ΝΑΤΟ από τη μία και Ρωσίας-Κίνας από την άλλη. Για την Λεπέν θα μπορούσαμε να πούμε και πολλά ακόμη για την φασιστική, ρατσιστική αλλά και, εν πολλοίς, νεοφιλελεύθερη πολιτική της ατζέντα, αλλά θα υπάρξει η ευκαιρία αυτό να διαφανεί στο εγγύς μέλλον. Ήδη, τη στιγμή που μιλάμε, το κόμμα της έχει αρχίσει να κάνει «γαργάρα» τη θέση περί εξόδου από το ευρώ και την ΕΕ. Θα ακολουθήσουν και άλλες κωλοτούμπες, που θα μετατρέψουν πολλούς όψιμους υποστηρικτές της σε «πεφτοσυννεφάκηδες» (το ίδιο άρχισε να γίνεται και με την περίπτωση Τραμπ, άλλωστε).
      Τέλος, η ΛΑ.Ε είναι σαφές ότι δεν έχει καμία σχέση με τα τμήματα εκείνα της Αριστεράς που έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει «ανθρωπιστικούς» βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ σε διάφορα μέρη του κόσμου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας