Θα εγκληματήσουν κατά της Κύπρου;

7927
Τσίπρας
Αμείλικτο το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί. O Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος της Κύπρου, και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζουν έγκλημα εναντίον της ύπαρξης της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας; Ο μεν πρώτος είχε αποδεχθεί ακόμη και το κατάπτυστο σχέδιο Ανάν, ενώ ο δεύτερος αδιαφορεί για οποιαδήποτε εξέλιξη στο Κυπριακό δεν ροκανίζει την πρωθυπουργική του καρέκλα. Αυτός ο συνδυασμός των δύο ηγετών είναι κυριολεκτικά καταστροφικός και μπορεί να σηματοδοτήσει ραγδαίες αρνητικές εξελίξεις.
Την περασμένη εβδομάδα υποτίθεται ότι κατέρρευσαν οι ενδοκοινοτικές διαπραγματεύσεις ΑναστασιάδηΑκιντζί και πριν αλέκτορα φωνήσαι οι συνομιλίες των δύο κοινοτήτων ξαναξεκίνησαν με καθολική υποχώρηση των Ελληνοκυπρίων σε όλα τα θέματα! Μέχρι και πολυμερή όρισαν για τις 12 Γενάρη! Αλήθεια, τι επέβαλε αυτήν την κατά κράτος υποχώρηση της δικής μας πλευράς; O μεν Αναστασιάδης νομίζει ότι όπως σκέπτεται αυτός, σκέπτονται όλοι οι Κύπριοι και έτσι επιθυμεί να κλείσει όπως-όπως το Κυπριακό, αποδεχόμενος τους τουρκικούς όρους, αρκεί να μην παραβλάπτονται τα συμφέροντα της Βρετανίας. Ο δε Τσίπρας αδιαφορεί για το Κυπριακό και το μόνο που τον νοιάζει είναι να μην υποστεί βλάβη η εικόνα του λόγω της στάσης του στο Κυπριακό. Από εκεί και πέρα δεν τον νοιάζει τίποτα αναφορικά με το Κυπριακό. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ ανέκαθεν ήταν το κόμμα που ουδέποτε είχε κατηγορηθεί για …αδιαλλαξία στα ελληνοτουρκικά ή στο Κυπριακό. Το εντελώς αντίθετο. Η αλήθεια είναι πως στο εδαφικό και στο προσφυγικό έχουν προσεγγίσει οι θέσεις των δύο κρατών, όχι όμως και στο θέμα της ασφάλειας, το οποίο οι Τούρκοι το συνδέουν με την παραμονή τουρκικού στρατού στην Κύπρο.
Στο εδαφικό, για την τουρκοκουπριακή κρατική οντότητα, ο μεν Αναστασιάδης έχει προτείνει να διακατέχει το 28,2% του κυπριακού εδάφους και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί το 29,2%. Όσον αφορά δε τους πρόσφυγες που θα επιστρέψουν, ο μεν Αναστασιάδης πρότεινε αρχικά 92.000 και κατέβηκε, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, στις 78.000 άτομα, ενώ ο Ακιντζί άρχισε με 55.000 και ανέβηκε στις 65.000. Αντιθέτως, στα ζητήματα ασφάλειας η ελληνική πλευρά ισχυρίζεται ότι είναι αδιανόητο μια τρίτη χώρα, όπως είναι η Τουρκία να διατηρεί δικαίωμα επέμβασης σε κράτοςμέλος της ΕΕ, ενώ η τουρκική πλευρά επιμένει στην παραμονή σημαντικού αριθμού Τούρκων στρατιωτών. «Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι το διεθνές δίκαιο είναι το δίκαιο του ισχυρού. Δεν θα το ανεχτούμε», δήλωσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. «Δεν υπάρχει Τουρκική Δημοκρατία στη Βόρεια Κύπρο. Υπάρχει μόνο εισβολή και κατοχή. Δεν υπάρχει κρατική οντότητα. Επ’ αυτού δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση», πρόσθεσε με αμφιλεγόμενο τρόπο.
«Δεν διεκδικούμε, αλλά και δεν παρανομούμε. Υπερασπιζόμαστε την Ευρώπη, το κύρος και την κυριαρχία της», συνέχισε. Τόνισε δε πως «είναι καλό να αντιληφθεί η ΕΕ ότι όταν υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας θέματα, υπερασπιζόμαστε και τα ευρωπαϊκά», αναμειγνύοντας τα εθνικά με τα ευρωπαϊκά, την ώρα που οι Ευρωπαίοι όχι μόνο αδιαφορούν για τα εθνικά θέματα της Ελλάδας, αλλά δεν θα τους πείραζε καθόλου η Αθήνα να τα έδινε όλα στην Τουρκία. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση που έδωσε η Κομισιόν στο νέο γύρο τουρκικών προκλήσεων, όπου ούτε καν αναφέρει την Ελλάδα!
«Η ΕΕ υπογραμμίζει ότι η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί απερίφραστα για σχέσεις καλής γειτονίας και την καλεί να αποφύγει κάθε είδους πηγής τριβών, απειλής ή ενέργειας που στρέφεται κατά κράτους-μέλους, πλήττει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Η ΕΕ τονίζει την ανάγκη να γίνει σεβαστή η κυριαρχία των κρατώνμελών επί των χωρικών υδάτων τους και του εναέριου χώρου τους», ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μάγια Κοτσιγιάντσιτς στην ιστοσελίδα EurActiv. O κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε δηλώσει ότι «μόνο επί τη βάσει αυτής της συνεννόησης, στο πλαίσιο των διμερών ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων, μπορεί να πραγματοποιηθεί πολυμερής διάσκεψη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό». Ωστόσο προχθές ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ανακοίνωσε πολυμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, με άγνωστη σύνθεση, για τις 12 Γενάρη και τριήμερες διακοινοτικές επαφές στις 9 έως 11 Ιανουαρίου 2017.
Έτσι παραμένει ανοιχτό το θέμα, τουλάχιστον για το Μέγαρο Μαξίμου, διμερούς συνάντησης ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να τηρηθεί η θέση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ που τονίζει ότι της πολυμερούς διάσκεψης πρέπει να προηγηθεί —για να διευθετήσει τα θέματα— η διμερής διάσκεψη ΤσίπραΕρντογάν. Θα δούμε τι θα γίνει τελικά.

1 σχόλιο

  1. ..οτι και να γινει στην Κυπρο την απολυτη ευθυνη εχει ο Αναστασιαδης…..οπως ο Τ. Παπαδοπουλος , ετσι κι’ αυτος εχει ολη την δυνατοτητα να αρνηθει

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας