Θέλουμε αποκλιμάκωση στο Ντονμπάς και με Ρωσία

607
Θέλουμε αποκλιμάκωση στο Ντονμπάς

Eκτόνωση της έντασης παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στις αποσχισθείσες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, όπου οι ρωσόφωνοι έχουν ανακηρύξει ανεξάρτητες δημοκρατίες το Λουγκάνσκ και το Ντονιέτσκ μετά το πραξικόπημα του 2014 στην Ουκρανία που ανέτρεψε τη νόμιμη και εκλεγμένη κυβέρνηση του Βίκτωρα Γιανουκόβιτς.

Ειδικά μετά την διαμεσολάβηση του προέδρου της Γαλλίας Ε.Μακρόν και την άμεση αποδοχή του αιτήματός του από τον Ουκρανό ομόλογό του Β.Ζελένσκι να «μαζευτούν» οι ουκρανικές παραστρατιωτικές μονάδες.

Κάποιες σποραδικές συγκρούσεις και πυρά που εκτοξεύτηκαν από παραστρατιωτικές νεοναζιστικές μονάδες δεν αλλάζουν την γενική εικόνα, καθώς σε όλη την μεθόριο επικρατούσε γενικά ηρεμία.

Μόνο σε μία περίπτωση δύο ένοπλοι Ουκρανοί βρήκαν τον θάνατο όταν πυρά εκτοξεύθηκαν από την πλευρά των αυτονομιστών ως αντίποινα για το βομβαρδισμό με όλμους μιας περιοχής του Ντονέτσκ με τρεις οικισμούς (Χορλίφκα, Κομουνάροφκα και Ντολομίτνε).

Όμως οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν την αποχώρησή τους από την γραμμή αντιπαράθεσης, αλλά ενισχύθηκαν οι δυνάμεις των υπερασπιστών των ρωσόφωνων στις αποσχισθείσες περιοχές, καθώς θεωρούν ότι οι Ουκρανοί νεοναζί θα επιχειρήσουν επίθεση εναντίον τους.

Πάντως αρκετές χώρες εξακολουθούν αν προκαλούν «νευρική κρίση» στο Κίεβο καθώς απομακρύνουν πρεσβείες και πολίτες από την Ουκρανία, δίνοντας την εικόνα μιας «υπό κατάληψη» χώρας.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Β.Ζελένσκι ζήτησε πάλι την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αλλά εις ώτα μη ακουόντων: Μόσχα, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες έχουν συμφωνήσει ότι αυτό δεν θα συμβεί.

Αντιλαμβανόμενος την πραγματικότητα ο Β.Ζελένσκι δήλωσε ότι: «Εάν το ΝΑΤΟ δεν θέλει την Ουκρανία στη συμμαχία, θα πρέπει να είναι ειλικρινής με εκείνους που είναι πρόθυμοι να ρισκάρουν τη ζωή τους ενάντια στις δυνάμεις της Ρωσίας».

Αργά το κατάλαβε…

Πριν λίγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Ε.Μακρόν του σύστησε «Να μαζέψει τις παραστρατιωτικές μονάδες που προκαλούν ένταση».

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, φάνηκε να πείθεται για την αναγκαιότητα της κίνησης:

«Είχα με επείγουσα συνομιλία με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον ενημέρωσα για την επιδείνωση στο μέτωπο, τις απώλειές μας, τον βομβαρδισμό (Ουκρανών) πολιτικών και διεθνών δημοσιογράφων. Συζητήσαμε την ανάγκη και πιθανούς τρόπους άμεσης αποκλιμάκωσης και την πολιτικο-διπλωματική διευθέτηση», έγραψε στο Twitter.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ε.Μακρόν του ζήτησε «Να περιορίσει την δράση των παραστρατιωτικών μονάδων στα σύνορα με τις αποσχισθείσες περιοχές για να μην υπάρξουν άλλα ατυχήματα» όπως αυτό που οδήγησε στο θάνατο σήμερα δύο Ουκρανούς ενόπλους.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΕ και υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Ζμπίγκνιεφ Ράου, και η Γ.Γ. του οργανισμού, Χέλγκα Μαρία Σμιντ, ανέφεραν σε σχετική δήλωση:

«Ανησυχούμε βαθιά για την αναφερόμενη σημαντική αύξηση της ένοπλης βίας στην ανατολική Ουκρανία. Επαναλαμβάνουμε την ανάγκη να αποφύγουμε τη χρήση βίας και να αποκλιμακώσουμε μια ήδη τεταμένη κατάσταση. Η αυτοσυγκράτηση, ο διάλογος και η ευθύνη είναι πρωταρχικής σημασίας».

Μάλιστα, οι ηγέτες του ΟΑΣΕ δήλωσαν ότι «λυπούνται» για τη διάδοση παραπληροφόρησης εν μέσω της κλιμάκωσης, λέγοντας ότι «επηρεάζει κρίσιμα» τους πολίτες.

Προφανώς διάβασαν τα ευφάνταστα δημοσιεύματα των ελληνικών ΜΜΕ για την «ρωσική εισβολή» και τον «πόλεμο στην Αν.Ουκρανία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας