Η Volkwagen κανονικός συνεργάτης της χούντας της Βραζιλίας. Κατέδιδε, βασάνιζε, φυλάκιζε

1823
volkswagen

Αγαστή συνεργασία με τη στρατιωτική χούντα της Βραζιλίας που έφτανε ακόμη και σε καταδόσεις αντιφρονούντων είχε ο όμιλος της Volkswagen όπως αποδεδειγμένα πλέον προκύπτει από έγγραφα σχετικής έρευνας τα οποία ήρθαν σήμερα στη δημοσιότητα. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Süddeutsche Zeitung, ο γερμανικός κολοσσός της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας όχι απλώς συνεργάστηκε αλλά έφτασε στο σημείο ακόμη και να έχει απολύτως ενεργό ρόλο στην καταστολή, έχοντας μετατραπεί σε κανονικό συνεργό». 

Η εφημερίδα, η οποία διεξήγαγε έρευνα σε συνεργασία με τα δημόσια γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα NDR και SWR, ανέφερε ότι συμβουλεύθηκε «έγγραφα της έρευνας η οποία διεξάγεται το τρέχον διάστημα στο Σάου Πάουλου εναντίον της βραζιλιάνικης θυγατρικής της Volkswagen» καθώς και άλλα, «εσωτερικά» έγγραφα της αυτοκινητοβιομηχανίας που συνδέονται με την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας στη χώρα (1964-’85).

Η υπόθεση είχε ξεσπάσει τον Δεκέμβριο του 2015, όταν πρώην εργαζόμενοι στη γερμανική εταιρεία και ακτιβιστές προσέφυγαν στη δικαιοσύνη της Βραζιλίας καταγγέλλοντας ότι η Volkswagen επέτρεψε τους διωγμούς και τους βασανισμούς υπαλλήλων της οι οποίοι εναντιώνονταν στο στρατιωτικό καθεστώς.

“Η Volkswagen δεν ήταν η μοναδική εταιρία που είχε εμπλακεί αλλά είχε διαχειριστικό ρόλο στο Σάο Πάολο και μάλιστα συντόνιζε τις άλλες” εταιρίες, εξήγησε ο Σεμπάστιαν Νέτο, ένας από τους επικεφαλής του Φόρουμ που κατήγγειλαν το 2015 την VW.  

Τα έγγραφα που έχουμε σε βάρος της είναι συντριπτικά, με την έννοια ότι η Volkswagen επέτρεψε την ύπαρξη αστυνομικού κράτους εντός της εταιρίας και συλλήψεις κατευθείαν από τις θέσεις εργασίας”. 

“Εργαζόμενοι της Volkswagen υπέστησαν βασανιστήρια και παράνομες κρατήσεις, άλλοι μπήκαν στην ανεργία και στη “μαύρη λίστα” ενώ υπήρχαν χιλιάδες παράνομες παρακολουθήσεις πολιτών, είχε δηλώσει τότε η Ρόζα Καρντόζο, μια από τις δικηγόρους που συντόνισε το έργο της επιτροπής και σήμερα εκπροσωπεί αρκετά θύματα.

Σύμφωνα με αυτούς, 12 εργαζόμενοι της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας είχαν συλληφθεί και βασανιστεί την εποχή εκείνη στο εργοστάσιο του Σαν Μπερνάρντου ντου Κάμπου, ένα προάστιο της πόλης Σάου Πάουλου. Η Volkswagen φέρεται επίσης να έφτιαχνε «μαύρες λίστες» αντιπάλων της δικτατορίας.

Ερωτηθείσα σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο έπειτα από τις νέες αποκαλύψεις αυτές, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία απάντησε ότι θέλει να «περιμένει την τελική έκθεση και τα πορίσματα που περιέχει πριν σχολιάσει λεπτομερώς και εξετάσει τα μέτρα που θα λάβει».

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία είχε αναθέσει τον Νοέμβριο του 2016 σε έναν ανεξάρτητο ιστορικό να προετοιμάσει μια έκθεση για τον ρόλο της κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στη Βραζιλία. Το προϊόν της έρευνας του καθηγητή Κρίστοφερ Κόπερ του πανεπιστημίου του Μπίλεφελτ αναμένεται περί τα τέλη του έτους.

Η φήμη της εταιρείας είχε δεχθεί βαρύ πλήγμα όταν αποκαλύφθηκε η ιστορία της επιχείρησης επί των ημερών του καθεστώτος των ναζί. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η αυτοκινητοβιομηχανία είχε εκμεταλλευθεί την καταναγκαστική εργασία αιχμαλώτων πολέμου και κρατουμένων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Μια αδικία που η εταιρεία προσπάθησε να αποκαταστήσει δημιουργώντας τη δεκαετία του 1990 ένα ταμείο για την αποζημίωση των ανθρώπων που υποβλήθηκαν σε καταναγκαστικά έργα και ανοίγοντας τα αρχεία της σε ιστορικούς για να μελετήσουν αυτό το ζοφερό παρελθόν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας