Η χήρα Φύτρου.. μήνυση καταπέλτης σε Τόσκα, Σκουρλέτη, Δούρου, Ψινάκη κα.

1906
μηνύει

Σκουρλέτης, Τόσκας, Δούρου, Ψινάκης, Καπάκης και οι πρώην αρχηγοί της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής καλούνται να λογοδοτήσουν για το έγκλημα που συντελέστηκε στην Ανατολική Αττική

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου, η οποία όμως στρέφεται και σε βάρος πολιτικών προσώπων, του  υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, και του πρώην υπουργού, Νίκου Τόσκα, κατέθεσε η  κ. Φύτρου, η οποία έχασε στη φονική πυρκαγιά της 23ης  Ιουλίου τον σύζυγο και τα δυο της παιδιά.

Επίσης η μήνυση στρέφεται ακόμα και κατά των Ρένας Δούρου, περιφερειάρχη Αττικής, Ιωάννη Καπάκη, πρώην Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, καθώς και κατά του Δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, ενώ καταλογίζει ευθύνες και στους Σωτ. Ταρζούδη, πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και Κων/νο Τσουβάλα, πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ.

Όπως αναφέρεται στη μήνυση «όλοι οι ανωτέρω μηνυόμενοι, και όσοι ακόμα υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν ευθύνες αντιμετώπισης καταστροφών, θεώρησαν ότι δεν θα αντιμετωπίσουν ευθύνες κακουργηματικού χαρακτήρα, ακόμα και εάν εκτελέσουν πλημμελώς, αυτά για τα οποία ήταν εντεταλμένοι να πράξουν.

Όλοι οι ανωτέρω, αδιαφόρησαν για τις ενέργειες που έπρεπε να κάνουν, ως έχοντες νομική υποχρέωση, συμβιβάσθηκαν ψυχικά με την ενδεχόμενη πραγμάτωση του κινδύνου, δηλαδή του θανάτου συνανθρώπων μας και αποδέχθηκαν το αποτέλεσμα, όπως είχαν προβλέψει και όπως εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε». Το «κατηγορώ» κατά των πολιτικώ  αφορά ότι  δεν διάνοιξαν δρόμους, δεν προετοιμάστηκαν για την θερινή περίοδο, δεν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες, δεν υπήρχαν λειτουργικοί κρουνοί, δεν υπήρχαν υδροφόρες, δεν ενημέρωσαν τους κατοίκους να εκκενώσουν τις εστίες τους και εν τέλει δεν έκαναν απολύτως τίποτα, από όλα όσα ο νόμος ορίζει και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαραθώνα και η αποκεντρωμένη διοίκηση καθώς και όλες οι σχετικές υπηρεσίες των κρατικών δομών, είχαν ενημέρωση και γνώση: ότι ο τομέας πολιτικής προστασίας δεν λειτούργησε».

Δεν υπάρχουν… πολιτοδικεία

Σε ο,τι αφορά τις ευθύνες των υπουργών αναφέρεται στη μήνυση: «Στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Αρμόδιος υπουργός ήταν ο Παναγιώτης Σκουρλέτης και αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός «προστασίας του πολίτη», με την ευθύνη της πολιτικής προστασίας ήταν ο μηνυόμενος Νικόλαος Τόσκας. Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας πολιτικής προστασίας, Ιωάννης Καπάκης, υπάγεται απευθείας στον υπουργό Εσωτερικών.

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την 27η Ιουλίου 2018, ανέλαβε την πολιτική ευθύνη εκ μέρους όλης της κυβερνήσεως, δηλαδή την ευθύνη των λανθασμένων πολιτικών επιλογών.

Ο Πρωθυπουργός, όμως, γνωρίζει, ότι δεν υπάρχει «πολιτικοδικείο» στη χώρα, και δεν δικάζονται πολιτικές ευθύνες. Συνεπώς, η πολιτική ευθύνη που ανέλαβε ο πρωθυπουργός μεταφράζεται αυτομάτως σε ποινικές και διοικητικές ευθύνες των μηνυομένων, και οποιονδήποτε άλλων συνυπεύθυνων και συνυπαίτιων κρατικών αξιωματούχων.

Περαιτέρω, οι μηνυόμενοι, Νίκος Τόσκας, πρώην υπουργός παραιτήθηκε από τη θέση του αναπληρωτή Υπουργού και η παραίτηση του έγινε δεκτή. Επίσης, αντικαταστάθηκαν ο αρχηγός της Αστυνομίας Τσουβάλας και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Τερζούδης, αφού προφανώς κρίθηκαν ανεπαρκείς εκ του αποτελέσματος. Όμως, το γεγονός ότι δεν παραιτήθηκε ο άμεσος πολιτικός προϊστάμενος και υπεύθυνος για τον συντονισμό και καλή λειτουργία όλων των ανωτέρω, Παναγιώτης Σκουρλέτης, δεν σημαίνει ότι δεν ευθύνεται στον ίδιο βαθμό με τους υπολοίπους παραιτηθέντες, υφιστάμενους του.

Και τούτο, διότι, οι ευθύνες των δύο υπουργών προκύπτουν ξεκάθαρα από τον επιχειρησιακό ρόλο που ανέλαβαν εκ της θέσεως τους, στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής την 23.07.2018. Στις διαδοχικές συσκέψεις που διεξήγοντο στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι δύο Υπουργοί, απεκδύθηκαν του πολιτικού τους ρόλου και ανέλαβαν επιχειρησιακά καθήκοντα. Μάλιστα, σε όλα τα δημοσιεύματα, γίνεται σαφής διαχωρισμός της «ενημέρωσης» που είχε ο Πρωθυπουργός στο κέντρο Επιχειρήσεων, από τον «συντονισμό στο έργο της κατάσβεσης» που είχαν αναλάβει οι δύο υπουργοί».

Εγκληματικές ευθύνες

Σύμφωνα με τον πληρεξούσιο δικηγόρο της μηνύτριας, Βασίλη Καπερνάρο, οι ευθύνες είναι εγκληματικές και τα στοιχεία αδιάσειστα ότι έχει τελεστεί το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση ή με ενδεχόμενο δόλο.

Σύμφωνα με τον κ. Καπερνάρο μάλιστα, η μήνυση της οικογένειας θα ανοίξει με δικονομικό τρόπο το δρόμο για την διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων από την Βουλή για τις πυρκαγιές στο Μάτι.

Εχει ιδιαίτερη σημασία η μήνυση αυτή καθώς δίνει πολιτικά χαρακτηριστικά στην υπόθεση μια και τους θεωρεί υπεύθυνους για την τραγωδία, πέρα από τα επιχειρησιακά λάθη που έγιναν και που είναι αντικείμενη εισαγγελικής έρευνας.

Η οικογένεια Φύτρου επί της ουσίας ζητά να αποδοθούν ευθύνες στους υπουργούς που προϊστανται των υπηρεσιών οι οποίες σχετίζονται με την πυρκαγιά, δηλαδή Πυροσβεστική, Αστυνομία, Πολιτική Προστασία.

Η ιστορία της οικογένειας Φύτρου που ξεκληρίστηκε στο Μάτι ήταν από τις πρώτες που είδαν το φως της δημοσιότητας και συγκλόνισαν το πανελλήνιο: Η 13χρονη Εβίτα Φύτρου βρήκε τον θάνατο σε μια απέλπιδα προσπάθειά της να γλιτώσει από τις φλόγες πηδώντας από γκρεμό. Ο 11χρονος αδερφός της Αντρέας και ο πατέρας της Γρηγόρης Φύτρος βρέθηκαν απανθρακωμένοι. Η μητέρα γλίτωσε την ημέρα εκείνη διότι εργαζόταν.

«Μπαράζ» μηνύσεων

Στην Δικαιοσύνη προσφεύγουν ολοένα και περισσότεροι συγγενείς των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς, αξιώνοντας την τιμωρία όσων ευθύνονται για το χαμό τόσων ανθρώπων.

Οικογένειες που έχουν χάσει δικούς τους ανθρώπους από την πυρκαγιά δηλώνουν παράσταση πολιτικής αγωγής στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, προκειμένου να έχουν δικαίωμα να λάβουν γνώση των εγγράφων της δικογραφίας που έχουν σχηματίσει οι εισαγγελείς, ενώ παράλληλα καταθέτουν και μηνυτήριες αναφορές, αξιώνοντας την τιμωρία των υπευθύνων για τυχόν λάθη και παραλείψεις τους.

Εν τω μεταξύ, η εισαγγελική έρευνα για την φονική πυρκαγιά συνεχίζεται με καταθέσεις, ενώ αναμένονται μέσα στον Αύγουστο να διαβιβαστούν στους εισαγγελείς οι συνομιλίες συνομιλίες από τους ασυρμάτους τις κρίσιμες ώρες της φωτιάς.

Μέχρι στιγμής, το κατώφλι του εισαγγελικού γραφείου έχουν περάσει περισσότεροι από 30 μάρτυρες και η δικογραφία για την 23η Ιουλίου μετρά χιλιάδες έγγραφα, τα οποία τίθενται υπόψη του πραγματογνώμονα – πυροσβέστη που έχει διορίσει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας